Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Tata je u odgoju fleksibilniji, zabavniji i opušteniji od mame

Tata je u odgoju fleksibilniji, zabavniji i opušteniji od mame
1

Izlazak bez torbe pune svega i svačega, poticanje samostalnosti i otpuštanje pravila samo su neke od dobrih strana očeva stila odgajanja koje bi majke mogle usvojiti

VIDEO

Žene su uvjerene da su u odgoju i brizi oko djece bolje od supruga. Čak i kad joj on pokaže da je jednako dobar roditelj, žena će to teško priznati, pojašnjava psihologinja Nancy Buck. Tate i mame imaju drukčiji pristup roditeljstvu, no svaki od njih ima svoje prednosti. Primjerice, majka nježno grli i mazi dijete, a otac se s njim hrva, škaklja ga i baca u zrak na zgražanje preplašene majke. 

Ono što je za mamu razuzdanost, za tatu je spontana igra kroz koju se fizičkim kontaktom povezuje s djetetom. Stoga se ne brinite ako suprug pokazuje ljubav prema djetetu drukčije. Gledajte na to s pozitivne strane - divno je što je pronašao vrijeme da se kroz igru poveže s djetetom. Ne kvarite im odlazak u park prevelikim planiranjem. Nije tragedija što su otišli na igralište bez “dodatne opreme” - sokova, pelena i pribora za prvu pomoć koje vi uvijek nosite. Usredotočite se na to da je dijete sretno nakon popodneva s tatom. 

Pročitali ste tonu knjiga o roditeljstvu i držite se pravila, a vaš suprug nije pročitao nijednu. To ne znači da mu briga za dijete nije važna, nego da vjeruje instinktu. Isprobajte njegov fleksibilniji i zabavniji pristup.

Dopustite djeci da iskuse i neugodne emocije

Dijete se muči s vezanjem cipela, a vi mu odmah priskačete u pomoć jer ne želite da bude frustrirano. Tata će dati djetetu više vremena i šansu da samo riješi problem, što je često bolje.

Tata je odvjetnik samostalnosti i po cijenu izgrebanog koljena

Muškarci zagovaraju samostalnost i slobodu djeteta jer i sami za tim žude. Tata je oduševljen ako osmogodišnji sin biciklom ode u trgovinu jer to znači da se osamostaljuje. Pridružite se tati jer je vaš zajednički cilj odgojiti samostalnog čovjeka. 

Pobjedite osjećaj krivnje i uživajte u svakom trenutku

Majke muči osjećaj krivnje jer su previše na poslu, a premalo s djetetom, jer su nekad prestroge i sl. Iako ste mama, ne morate u svemu biti savršeni. Ugledajte se na partnera koji nije opterećen time da bude besprijekoran i bit ćete sretnija mama. Umjesto da se “grizete”, uživajte u trenucima koje provodite s djecom. 

I savjeti drugim mamama su opasni za uživanje u roditeljstvu 

Mi majke često mislimo da smo rođene s ‘genom’ koji nam govori točno što djetetu treba, kaže dr. Buck. A najveća opasnost od kritiziranja drugih roditelja je što su mame još kritičnije prema sebi. Umjesto da se poput tata opuste i prihvate i svoje i tuđe male pogreške.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju