Obavijesti

Lifestyle

Komentari 35

Tate postaju superheroji oko treće godine djetetova života

Tate postaju superheroji oko treće godine djetetova života
1

Očevi imaju veliku ulogu, a mališani vole kada npr. ne drame ako se ljubičasta majica ne slaže s narančastim hlačama. Obožavaju kada se glupiraju s njima...

VIDEO

U prvoj godini, a velikim dijelom i u drugoj, dijete je orijentirano prvenstveno na mamu. U njoj traži utjehu, dolazi kad je uplašeno, gladno ili umorno. Jedan od razloga je i što su mame u početku stalno s djecom dok tate rade. Ponekad i nesvjesno preuzimaju potpunu kontrolu i udaljuju oca od njegove prirodne uloge.

Oni linijom manjeg otpora pristaju, jer mame “znaju bolje” i prihvaćaju da budu oni stroži ili oni koji kažnjavaju, pogotovo dječake, što može narušiti njihov odnos u budućnosti. Činjenica je da je djetetu u prve dvije godine mama nezamjenjiva i nije neobično da se tate osjećaju kao višak.

Dijete se tek u drugoj i trećoj godini emocionalno i psihološki odvaja od majke i postaje svoja osoba. Tad tata postaje zvijezda. Djecu uči voziti bicikl, penjati se na drvo, plivati... raditi uglavnom sve ono “opasno” čega se većina mama grozi. Otac nikako nije sporedan u djetetovu životu niti je zamjena za majku u nekom razdoblju. 

- Po mom iskustvu u terapeutskom radu, ljudi osjećaj unutarnje sigurnosti uvijek vezuju za oca. To je onaj doživljaj da nam netko drži leđa, da nismo sami. Taj osjećaj ostaje za cijeli život. To je važna dimenzija koju dijete dobiva od oca, koji je stabilan, svoj, snažan, i prema njemu zaštitnički i podržavajući - kaže Tomislav Kuljiš, ravnatelj Učilišta Integros za edukaciju stručnjaka za rani razvoj djeteta.

Dreamstime

Povezivanje očeva s djecom važno je u najranijoj dobi. Ključ uspjeha je da se otac osjeća zadovoljan svojom ulogom i da se nauči povezivati na svoj način. Iako mame i tate ne reagiraju jednako, djeca su tu na dobitku jer uče da ne postoji samo jedan ispravan način povezivanja s ljudima. 

Primjerice, tate ne skaču na prvi dječji plač, ne “umiru” od straha kad se dijete pokuša popeti na ogradu - prvo ga puste pa pomognu, dok mame to uglavnom ne mogu niti gledati. Tate ne drame ako se ljubičasta majica ne slaže s narančastim hlačama, a neobraćanje pažnje na detalje im pomažu da manje gube živce. Tate će s ručnikom umjesto plašta trčati po stanu umjesto da prvo operu suđe ili veš.

Ne mare toliko za rutinu, vrijeme za spavanje i pranje zubi, a mame su puno dosljednije. I to je u redu. Djeci treba određena sigurnost, ali treba im i fleksibilnost, koju im pružaju očevi. Dobar balans između ova dva pristupa stvara sigurnu i zadovoljnu djecu i daje im pozitivan model za odnose unutar obitelji. 

- Očevi snažno određuju svojim ponašanjem prema djetetu i to kako će oni sebe kasnije doživljavati kao muškarca ili ženu te kakav će odnos imati prema svojim partnerima. Stoga je vrlo važno da budu prisutni u predškolskom periodu i budu tu za dijete - kaže Kuljiš. 

Više o očevima i njihovoj ulozi u životu djeteta pročitajte u specijalu Vodič za tate - klikom na portal Klokanica.

Fotolia

Zamjena uloga

Rodne uloge s vremenom su se mijenjale i muškarci više nisu oni koji se isključivo brinu o financijskoj sigurnosti obitelji. Sve češće ostaju kod kuće s djecom, idu na rodiljski dopust i preuzimaju veću ulogu u odgoju djece. 

Slavimo dvaput

Dan očeva u većini svijeta slavi se svake treće nedjelje u lipnju. Prvi put obilježen je 19. lipnja 1910. u SAD-u. U Hrvatskoj se slavi i 19. ožujka, na blagdan sv. Josipa, oca Svete obitelji. Taj svetac proglašen je i zaštitnikom hrvatskog naroda.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku