• Članak
  • Komentari 3
  • Share 33
  • Tweet3

Za agresivno ponašanje djece kriv je loš odnos s roditeljima

Prvih šest mjeseci dječjeg života su najosjetljiviji jer u to vrijeme najviše upijaju. Zbog toga i loši postupci njihovih roditelja i najviše utječu na njih, otkriva istraživanje

Četvrtak, 27. 10. 2011. u 13:30    Piše: Monika Horvat
Za agresivno ponašanje djece kriv je loš odnos s roditeljima Shutterstock Prvi znaci agresije pojavljuju se u drugoj godini života

Za agresivno i prkosno ponašanje djece razlog se krije u neprijateljskom odnosu majke i djeteta, otkriva studija Sveučilišta Minnesota provedena na 267 parova majka i djece. 

Na djecu staru tri do šest mjeseci najviše utječu loši postupci njihovih roditelja. Naime, ako dijete ima loš odnos s roditeljima to će najvjerojatnije doprinijeti njegovim problemima u školi, ističe voditelj studije Michael Lorber. 

Ako je vaše dijete malo živahnije u školi, nemojte se gristi oko toga. Odnos majke i djeteta nije jedini koji utječe na agresivnost djeteta. Najvjerojatnije i genetika ima veze s tim. Uostalom, svaki roditelj treba pomoći djetetu u njegovom socijalnom i emocionalnom razvoju, dodaje Lorber. 

Inače su bebe izrazito blage, a prvi znaci agresije pojavljuje se oko druge godine života te se s odrastanjem smanjuju. Dječja agresivnost povezuje se s problemima u školi, depresijom, alkoholom i bračnim problemima roditelja. 

Pročitajte više vijesti iz rubrike Obitelj.

Tagovi: roditelji, problemi u školi, michael lorber, majka, djeca, agresivnost

Izdvojeni komentari 3 komentara Pogledaj sve komentare
27.10.2011., 23:26

mila 19: agresivni su jer je previše nasilja na tv,previše laži na tv,agresivne igrice,jer se hrane aditivima,jer se ne penju na stabla i nemaju livade,jer im roditelji imaju kredite a dobijaju otkaze..jer ih lažemo a to oni znaju....ova istraživanja dolaze iz amerike kao i ostala s...anja

01.11.2011., 13:49

Split1234: Genetika, dragi moji kvazi-znanstvenici, ne određuje naše ponašanje, ona samo određuje određene sklonosti ili šanse. Geni ni roditelji nisu svemu krivi- djeca se razvijaju u okolini- a okolina je puno više od roditelja i gena: okolina je sve s čime dijete dođe u dodir.Mila 19 je dobro rekla zašto su agresivni-puno je različitih utjecaja.Roditelj treba djetetu ukazivati na te stvari i truditi se da taj loš utjecaj izbjegne.S druge strane, ima nesretnih roditelja kojima su djeca rođena hiperaktivna- ničijom ''greškom''.Nije sve tako jednostavno.Prezirem površne članke- draže bi mi bilo da ne pišete ništa, nego da pišete ovakve nebuloze.... prikaži sve

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar