Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 3

59% građana ne vidi budućnost za sebe i bližnje

59% građana ne vidi budućnost za sebe i bližnje
1

Hrvati su sve nezadovoljniji - to pokazuje istraživanje Nacionalnog indeksa sreće. Saznajte koji su razlozi takvog stajališta, ali i što je najveća mana društva

VIDEO

Rezultati istraživanja Nacionalnog indeksa sreće pokazuju da se razina povjerenja u državu i Vladu značajno smanjila u odnosu na prošlu godinu i da su građani sve nezadovoljniji. S druge strane, građani ne vjeruju ni sami sebi. Naime, samo 16% Hrvata govori istinu, a petina je poštena, proizlazi iz njihovih odgovora.

"Biti građanin Hrvatske danas teže je nego lani kad smo provodili slično istraživanje pa je i povjerenje budućnost  manja", kaže Marina Ralašić, voditeljica projekta Nacionalnog indeksa sreće iz magazina Banka, koja je uz ostale sugovornike sudjelovala na Okruglome stolu Nacionalnoga indeksa sreće i gdje su predstavljeni rezultati istraživanja. 

Najveće nezadovoljstvo, ali i pad u odnosu na lani, vidljiv je u tome da čak 59 posto građana (lani 45 posto) u Hrvatskoj ne vidi budućnosti za sebe i svoje bližnje. To pokazuje da se razina povjerenja u državu i Vladu  značajno smanjila i da su građani sve nezadovoljniji. 

Ovaj pad povjerenja u odnosu na prošlu godinu prof. dr. sc. Nenad Zakošek, dekan Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, objašnjava prisustvom ekonomske krize i izostankom reformi i poboljšanja ekonomskih trendova. "Mandat koji je nova vlada dobila nije rezultat povjerenja, nego velikih očekivanja. Ta očekivanja su i dalje tu, međutim, dosad nisu zadovoljena."  

U ovom su istraživanju daleko najnižu ocjenu dobile političke stranke. U drugoj  grupi pitanja građani su izrazili svoje stavove o Hrvatima. Poslovati i upravljati državom u kojoj je samo 16 posto građana iskreno, petina poštena, a 17 posto nezavidno, izuzetno je teško. "Zato je  važno imati povjerenje u svoje sugrađane i državu“, komentira istraživanje prof. dr. sc. Ljiljana Kaliterna Lipovčan, znanstvenica Instituta Ivo Pilar, dodajući da se "iz istraživanja Nacionalnog indeksa sreće vidi da su sretniji oni koji imaju veće povjerenje u ljude i državu“.

Povjerenje+stabilnost+ideje+odgovornost = oporavak

Ostali su podaci veoma porazni: 44 posto smatra da Hrvati lažu, a čak 48 posto ispitanika složilo se s tvrdnjom da su zavidni. "Najveća boljka hrvatskog društva je zavist i to ne uobičajena ljubomora kad nekoga volite pa ste malo i ljubomorni, nego patološka zavist. Jalni smo na bilo kakav pozitivan rad nekog drugog, eliminiramo ili usporavamo sposobne, propulzivne  i uspješne, jer ih se bojimo“, kaže prof. dr. sc. Veljko Đorđević, predstojnik Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

"Tema povjerenja na razini države, tvrtke i pojedinca je jedna od ključnih stvari o kojoj moramo više razgovarati", kaže Boris Galić, predsjednik Uprave Allianza. "Kao takvo temelj je svakog uspješnog biznisa, ali čak ni povjerenje samo nije dovoljno. Za uspjeh je potrebna stabilnost okruženja, protočnost ljudi i ideja te odgovornost uz povjerenje među svim dionicima, odnosno stakeholderima", naglašava Galić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode