Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

Naučite vještine uvjeravanja i postanite vrstan pregovarač

Naučite vještine uvjeravanja i postanite vrstan pregovarač
1

Pregovaranje je vještina koja se može naučiti i koristi vam ne samo na radnome mjestu već i u svakodnevnome životu. Ne posustajte i steknite prednost

VIDEO

Učinkovito pregovaranje jedna je od vještina koju svatko može naučiti. Ako mislite da stalno gubite prednost ili se ne možete izboriti za ono što želite, možda je vrijeme da preispitate svoje vještine pregovaranja. Zašto? Zato jer će vam upravo te vještine pomoći u rješavanju raznih svakodnevnih situacija: od konflikata do pronalaska rješenja koja su odgovarajuća za obje strane i nakon koje će svaka strana osjetiti da je na dobitku

Kakav tip pregovarača trebate biti?

Postoje različite vrste pregovaranja koje ovise o različitim okolnostima. Osim onih branši u kojima je ono potrebno gotovo svakog dana, ako što su npr. prodaja, marketing, oglašavanje i slično, pregovaranje je, kako iskustvo mnogih pokazuje, potrebno i primjenjivo u svakodnevnom životu. 

Donosimo vam savjete za pregovaranje, ali i uvjeravanje jer je ono ipak jedna od najvažnijih vještima prilikom pregovaranja.  

Savjeti za uvjeravanje 

  • Stavite fokus na potrebe druge strane. Uzmite vremena i pažljivu slušajte drugu stranu i tako saznajte sve o njihovim interesima i očekivanjima. Tako ćete pokazati veću zainteresiranost, što će pridonijeti da vas više poštuju i steknu povjerenje u vas. 
  • Ne koristite poštapalice poput "zar ne", "mislim", "znači" i slično. Ako budete jasni i izravni onda će drugi više povjerovati u vaše argumente. Ovako možete ostaviti dojam nesigurnosti i da ne vjerujete u ono što govorite. 
  • Koristite afirmativne rečenice. Umjesto da kažete "Pogriješili ste u tome...", radije kažite "Slažem se oko svega što govorite, ali morate uzeti u obzir..." i onda navedete argumente za ono što mislite da nije u redu i što vam se ne sviđa.
  • Neprimjetno komplimentirajte. Možete koristiti rečenice poput "Vidim da ste se zaista potrudili oko ovog istraživanja."  Iako većina uvijek prepozna komplimente, istraživanja pokazuju kako će vaši pregovarači biti još uvijek otvoreni za prijedloge. 
  • Pokušajte zapamtiti imena. Ako uspijete zapamtiti imena svih prisutnih onda je to svakako pozitivna karakteristika jer to pokazuje kako svakoga tretirate individualno i pokazuje poštovanje. Ipak, svi smo mi narcisoidni u određenom pogledu. 

Strategija za bolje pregovaranje 

  • Slušajte pažljivo argumente druge strane. Potrebno je procijeniti logiku njihovog argumentiranja kako bi znali kako odgovoriti. 
  • Ako vam nešto nije jasno, zatražite dodatno pojašnjenje. Postavite pitanja za sve ono što mislite da niste dobro shvatili, a može biti ključno u pregovaranju. 
  • Napraviti popis svih potencijalnih problema koji mogu biti prepreke u uspješnom pregovaranju. Identificirajte ključne probleme kako bi njih prvo riješili. 
  • Budite mirni i asertivni. Ako pokažete agresivnost, možete ugroziti sve ono što ste mislili postići. Tako da ponekad je bolje zadržati svoje misli za sebe i pokušati se prilagoditi situaciji kako bi došli do cilja. 
  • Istaknite razliku između potreba i interesa. Potrebe su one koje oko kojih nema puno mjesta za kompromise dok određene interese ipak možete prepustiti drugome. 
  • Ako mislite da nećete postići ono što želite, uvijek napravite i alternativni plan ishoda. Tako da ne dođe do iznenađenja i onda odmah znate kako treba djelovati.

Naučite biti vrstan pregovarač i nemojte pristati na ništa manje od onoga što poželite. To je vještina koja se uvijek iznova uči jer svaka situacija donosi nove izazove s kojima se morate suočiti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode