Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

Odmor je pravo vrijeme za isključivanje mobitela!

Odmor je pravo vrijeme za isključivanje mobitela!
1

Koliko puta vam je zazvonio telefon dok ste bili na godišnjem odmoru? Donosimo vam savjete kako se uspješno organizirati prije odmora i ne razmišljati o poslu

VIDEO

Gotovo svako kućanstvo danas posjeduje jedan ili više mobitela, a sve je više onih koji su svojoj kolekciji pridodali i smartphone, blackberry ili iPhone. Informatički i telekomunikacijski napredak uvelike je poboljšao kvalitetu života osiguravši nam brz i jednostavan način informiranja. Ipak, sve češći i jednostavniji pristup mobilnim uređajima, tabletima i internetu na neki način učinio nas je ovisnim korisnicima elektroničkih uređaja. To se posebice primijeti u sve tanjoj granici između slobodnog i poslovnog vremena.

Mobiteli već odavno ne služe samo za hitne pozive i poruke. Koliko puta vam se dogodilo da vam mobitel zazvoni dok ste na godišnjem odmoru? Sigurno ste barem nekoliko puta na plaži sjedili s laptopom i odgovarali na poslovne mailove umjesto da se kupate u moru i provodite vrijeme s obitelji.

Odmor je potreban za svakodnevnu produktivnost

Od malih nogu nas uče kako je pravilan odmor nužan za naš fizički i psihički razvoj. Osim što poboljšava zdravlje i produljuje život, potreban nam je jednako kao i kvalitetan san. Zato između svakog školskog sata te između pojedinih predavanja na fakultetu postoji određeni vremenski period kako bismo se opustili i odmorili. Međutim, odlaskom na posao sve se polako počinje mijenjati. 

Sve više postajemo koncentriraniji na posao. U želji da ga što bolje i kvalitetnije obavimo, nerijetko ostajemo na poslu i nakon radnog vremena. Digitalna era nas je učinila pristupnima svakoga trenutka pa tako i onoga koji je namijenjen isključivo odmoru. 

Razvojem tehnologije i mobilnih uređaja u posljednjih nekoliko godina, kao da smo i mi razvili sposobnost dostupnosti svim kontaktima iz telefona, bilo gdje i bilo kada. Istovremeno, postali smo sve manje strpljivi, s manje želje da pričekamo da se nešto downloadira ili da neka osoba odgovori na poruku. Sve nas je lakše omesti te gubimo sposobnost dugotrajne koncentracije.

Organizacija je ključ uspjeha

Kako biste spriječili da vas kolege s posla svakodnevno kontaktiraju s poslovnim pitanjima dok ste na godišnjem odmoru, bitno je dobro se organizirati. 

  • Prije odmora obavite sve poslove za koje ste sigurni da ih neće moći obaviti nitko drugi osim vas. 
  • S kolegama se dogovorite da vas ne zovu za svaku sitnicu dok ste na odmoru s obitelji. Na taj način će i oni naučiti kako biti samostalniji i odgovorniji ukoliko se pojavi problem. 
  • Ukoliko vaš posao doista zahtijeva vašu punu angažiranost, pa čak i za vrijeme godišnjeg odmora, odaberite određeno doba dana kada ćete rješavati poslovne obaveze. Neka to vrijeme bude svaki dan rezervirano u isti sat i neka jednako traje jer ćete tada moći dogovarati i planove s prijateljima.  
  • Prije odlaska na odmor, složite poslovni raspored kojega ćete se pridržavati nakon što se vratite s odmora. Tako ćete se unaprijed pripremiti na nove zadatke te nećete morati brinuti što se od vas očekuje kada ponovno dođete na svoje radno mjesto. 

Tehnologija nikako nije loša stvar, ali treba znati kada pravovremeno isključiti uređaje kako bismo se usredotočili na druge bitne stvari. Odvajanje od telefona i interneta, makar samo na sat ili dva, omogućit će vam da napravite puno toga što biste inače ignorirali. Ostavlja vam slobodnu mogućnost da radije razgovarate s prijateljima, gledate televiziju ili čitate knjigu. Odmor i služi upravo tome da povratite izgubljenu energiju te se vratite na posao svježi i spremi za nove radne obveze. Ukoliko svjesno isključite mobilne uređaje povremeno ili barem ugasite zvuk učinit ćete veliku uslugu svome umu, ali i dnevnoj produktivnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu