Obavijesti

Potrošač

Komentari 4

3 stvari koje mladi moraju znati o financijama

3 stvari koje mladi moraju znati o financijama
1

Među mnogim izazovima s kojima se mladi ljudi suočavaju, istaknuto mjesto zauzima razumijevanje financija. Donosimo pregled najvažnijih znanja

VIDEO

Nedavne vijesti o istraživanju Eurostata prema kojem u Europi ima više od 5,5 milijuna mladih koji ne mogu pronaći posao, navodi nas da se zapitamo - što nosi budućnost? 

Prema prošlogodišnjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Hrvatskoj je bez posla bilo čak 60.383 mlađih od 25 godina. Još oko 75 tisuća nezaposlenih bilo je u rasponu između 25 i 35 godina. Tu i leži jedan od problema: oni su za tržište rada i dalje (pre)mladi jer do iskustva ne mogu doći. Ovaj problem je toliko izražen da, prema nekim navodima, nezaposlenost mladih iznosi čak 35 %, što nas, u usporedbi s Eurostatovim tablicama, svrstava na treće najlošije mjesto (u Europi). 

Kada uzmemo u obzir ove podatke, postaje jasnije kako je ulaganje u financijsko obrazovanje mladih, odnosno razvijanje navika pravilnog razumijevanje novca i upravljanja financijama pitanje od, nimalo ne pretjerujući, životne važnosti. Donosimo vam neke od činjenica koje bi mladi trebali znati i biti svjesni:

Nemojte računati na diplomu

Odnosno nemojte računati na sigurnost koje je prije donosila fakultetska diploma. Nažalost, danas diploma više ne jamči siguran posao i dobre dohotke. Uzroka tome je mnogo, od nepovezanosti tržišta rada i obrazovnih strategija države prijašnjih godina, do financijske krize koja je također uzela svoj danak. U prijevodu to znači da u mnogim strukama postoji previše diplomiranih, dok realne potražnje na tržištu (barem zasad) nema. Ukoliko započinjete školovanje, odnosno ako to čini netko od vaših bližnjih - svakako uzmite u obzir podatke o deficitarnim strukama te zatim to kombinirajte s preferencijama osobe koja se kreće školovati. 

Ulazak u kredit

Kao što smo svjedočili posljednjih godina krediti su, na određeni način, postali opasni pothvat, ali i mnogima jedini izlaz kako bi došli do skupljih materijalnih dobara. Neminovno je da će i u budućnosti biti onih koji će biti prisiljeni ući u kredit jer neće imati drugog načina da dođu do npr. vlastitog automobila ili nekretnine

Predrag Bejaković, znanstveni savjetnik na "Institutu za javne financije" i autor mnogih istraživanja o tržištu rada i sustavu mirovinskog osiguranja ovako je komentirao ovu stavku: 

"Hrvati su zaduženi, ali nisu više zaduženi nego nacije koje se nalaze u okruženju. Prema nekim pokazateljima Hrvatske narodne banke naša zaduženost se ublažava, odnosno ona stagnira. No nameće se pitanje - zašto smo se toliko zaduživali? Kao nacija smo do nedavno bili gladni robe, potrošnje, novih stvari, a istodobno se vjerovalo kako će naša primanja u budućnosti biti bolja. No, to nije izolirani fenomen, slična je situacija u cijeloj Europi, a pogotovo u mediteranskoj regiji." 

Bitno je shvatiti kako kredit sam po sebi nije ništa više od običnog financijskog proizvoda kojeg nude novčarske institucije. No ono što možemo promijeniti i što je zaista važno je naš stav prema ovakvom obliku zaduživanja. Mladi u ovom segmentu nisu iznimka te je ovo jedno od bitnih pitanja, pogotovo ako znamo da je trenutno tržište rada nestabilno, koliko racionalno i realno možemo postaviti vlastite financijske prioritete. 

Štednja i investiranje

Odnosno investiranje u "prave" stvari. Kako bi izbjegli financijske probleme poput ulaženja u nepovoljne kredite ili primanja (pre)malih mirovina, što smo svjedoci svakoga dana, potrebno je što prije investirati novac za budućnost. No, prije investiranja stručnjaci ističu kako je odvajanje i najmanjih svota važno kako bi se razvila životna navika štednje. Primijenite to i podučite svoje najmlađe kako to raditi. Zapamtite, odvajanjem ćete uvijek imati novac sa strane koji možete iskoristiti na način koji vi želite.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu