Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 6

Od nezaposlene do uspješne poslovne žene

Od nezaposlene do uspješne poslovne žene
3

Donosimo vam intervju s Renatom Vokal, predsjednicom zagrebačkog ogranka udruge Krug te jednom od predavačica u projektu "Poduzetnica - to sam ja".

VIDEO

S obzirom na to da ste i sami uspješna poduzetnica, direktorica tvrtke D.R.I.M. d.o.o. kako ste se odlučili na to da budete sam svoj šef te koje su prednosti i mane? 

Odluku da krenem u poduzetničke vode donijela sam jer nisam željela sjediti kod kuće i čekati da se dogodi neko čudo. Ja sam bila nezaposlena dok je suprug radio i prilično dobro zarađivao. Nakon kratkog dogovaranja odlučili smo da bi bilo najbolje da svoje znanje rada na računalu jednostavno pretvorim u privatni posao. Pokrenuli smo tvrtku i polako se posao razvijao. Zanimljivo je da je suprug nakon samo nekoliko mjeseci donio odluku i pridružio mi se u poduzetničkim vodama, iako je to značilo ostaviti dobro plaćen posao. Istina je da naša odluka nije naišla na odobravanje jer ostaviti dobro plaćeni posao i krenuti putem nesigurnosti za mnoge nije bila “pametna” odluka. No, odluka je pala i sada se vidi da je to bila jako dobra odluka jer ove godine naša tvrtka D.R.I.M. d.o.o. slavi 20 godina uspješnog poslovanja.

Od samog početka bavimo se grafičkom djelatnošću. Počeli smo s radom na jednom računalu pružajući usluge grafičke pripreme i dizajna. Cijelo ovo vrijeme dugogodišnjeg poslovanja nastojali smo pratiti napredak tehnologije i svoju tvrtku uskladiti s potrebama tržišta. Danas je naša tvrtka opremljena najmodernijim strojevima za digitalni tisak, grafičku pripremu, web dizajn i doradu. A ono na čemu baziramo naše poslovanje jeste što bolja i kvalitetnija usluga te pristup samom klijentu, zbog čega se i razlikujemo od naše konkurencije. Upravo sve ovo je prednost kada imate vlastitu tvrtku i kada ste “sam svoj šef” jer sami raspolažete svojim vremenom, sami odlučujete kada ćete, što i gdje raditi. Sve to je u isto vrijeme i nedostatak jer nemate fiksno radno vrijeme, sami snosite odgovornost za sve postupke te ukoliko imate obiteljsku tvrtku, o njoj ovisi i egzistencija cijele vaše obitelji, ali i obitelji vaših djelatnika. U našem slučaju meni je lakše jer smo suprug i ja zajedno u poslu i dijelimo dobre, ali i loše stvari.

Koliko je bilo teško uskladiti privatni i poslovni život? Što je najvažnije za održavanje balansa?

Kao majka troje djece, mogu reći da nije nimalo lako voditi posao, širiti tvrtku i brinuti se istovremeno o brojnoj obitelji. No, uz kvalitetnu i dobru organizaciju, poneka odricanja, pomoći i podršci supruga, koji je moj partner i u poslu, sve je moguće odraditi i biti kvalitetan na svim područjima. Mislim da je najvažnije postaviti prioritete u životu. Moj prioritet je uvijek obitelj. Za mene vrijedi pravilo da samo ako sam zadovoljna u potpunosti, što znači i poslovno, ali prvenstveno privatno, onda imam uspješan život. Upravo zbog toga kažem da je važno postaviti životne prioritete jer tako se lakše sve posloži.

Ono što je vrlo specifično za nas poduzetnice je što vrlo teško možemo odvojiti privatni život od poslovnog te nemamo točno određeno radno vrijeme. Vi praktički živite svoj “biznis” i koliko god željeli razdvojiti privatno od poslovnog, vrlo je teško. Smatram da je najvažnije za održavanje balansa između privatnog i poslovnog života otvoreni razgovori u obitelji. Treba pokušati podijeliti zadatke isto kao i u poslu tako i privatno u svojoj obitelji. Važno je da cijela obitelj bude zajedno u tome, da dijelite dobro, ali i loše. Koliko je teško uskladiti sve obveze kod brojne obitelji, toliko je i predivan osjećaj kada u toj obitelji imate podršku i razumijevanje.

Što mislite zbog čega se žene u manjoj mjeri odlučuju za ulazak u svijet poduzetništva te koje su prednosti žena? 

Najveća prepreka ženi da krene u samostalno poduzetništvo može biti njezina nesigurnost u sebe i svoje odluke te briga kako će uskladiti obitelj i posao, a da nitko ne bude zakinut. Za pokretanje vlastitog posla, smatram da je najvažnija odlučnost i volja. Za žene koje već jesu u poduzetništvu, što govorim iz vlastitog iskustva, svakako je najveći problem vrijeme kojega nikada nema dovoljno za sve ono što bi željele učiniti u jednom danu. Još jedan problem koji moram navesti jeste i taj što u suradnji s muškim kolegama još uvijek moramo puno više dokazivati svoje znanje i sposobnost u pregovorima oko nekog poslovnog projekta. Ono što želim reći je da žene moraju trošiti više energije na dokazivanje svojih poslovnih sposobnosti, ali me veseli podatak da se stvari pokreću na bolje te da nas muške kolege sve ozbiljnije shvaćaju u poslovnom svijetu.

Ono što ženi daje prednost jeste njezina organiziranost i prilagodba svakoj situaciji. Žena je sposobna organizirati svoj radni dan do najsitnijeg detalja te se prilagoditi u trenu na neočekivanu situaciju na koju se jednostavno ne može utjecati, već joj se mora prilagoditi. Koje su prepreke na koje žena nailazi jer je činjenica da je u poduzetništvu većina muškaraca? Kako izbjeći predrasude? 

Kao što sam već rekla najveća prepreka ženi da krene u samostalno poduzetništvo može biti njezina nesigurnost u sebe i svoje odluke te briga kako će uskladiti obitelj i posao, a da nitko ne bude zakinut. Isto tako žene će manje vidjeti od muškaraca da sklapaju poslove na neobaveznim kavicama ili ručkovima, to nekako više leži našim muškim kolegama. Još jedan problem koji moram navesti jest i taj što u suradnji s muškim kolegama još uvijek moramo puno više dokazivati svoje znanje i sposobnost u pregovorima oko nekog poslovnog projekta. Ono što želim reći je da žene moraju trošiti više energije na dokazivanje svojih poslovnih sposobnosti, ali me veseli podatak da se stvari pokreću na bolje te da nas muške kolege sve ozbiljnije shvaćaju i prihvaćaju kao sebi ravnopravne u poslovnom svijetu.

Predrasude je teško iskorijeniti ili izbjeći one su uvijek prisutne. I ja sam često nailazila da klijenti, muškarci, nisu željeli razgovarati sa mnom o poslu već bi uredno tražili “direktora”, a kad bi im dala do znanja da sam ja direktorica nisu se dali smesti već bi opet ponovili pitanje “molim vas direktora”. Ako si sigurna u to što radiš i voliš svoj posao teško da te može neka predrasuda jako pogoditi. Jednostavno se nasmiješ i ideš dalje. Predrasude ne možeš niti izbjeći niti promijeniti one su tu, no najvažniji je tvoj stav prema njima i tvoja sigurnost u sebe.

Mislite li da se vremena mijenjaju te mislite li da će žene još više u budućnosti biti svjesne svojih poduzetničkih sposobnosti?

Naravno, žene su već sada jako svjesne svojih poduzetničkih sposobnosti. Sve ih se više upušta u poduzetništvo i u tome su jako uspješne. 

S obzirom na to da ste predsjednica zagrebačkog ogranka udruge Krug, možete li nam reći koji je primarni cilj udruge te nam približite projekt "Poduzetnica – to mogu biti i ja"?

 Hrvatska udruga poslovnih žena KRUG svojim djelovanjem kroz seminare, edukaciju i druženja uspješno ostvaruje svoj osnovni zadatak, a to je promicanje i unapređivanje ženskog poduzetništva, te umrežavanje i međusobna suradnja među poduzetnicama. Upravo vođene ovim zadatkom u Zagrebačkom ogranku smo osmislile Projekt pod nazivom "Poduzetnica-to mogu biti i ja". Radionice su prvenstveno namijenjene nezaposlenim ženama koje imaju ideju i želju za pokretanjem vlastitog biznisa, ali im možda nedostaje samopouzdanja pa i znanja da bi se upustile u ostvarivanje svog cilja. Projekt „Poduzetnica – to mogu biti i ja“ obuhvaća tri seta koji se sastoje od tri neovisne interaktivne radionice, te seta od nekoliko predavanja. Radionice vode poduzetnice s kojima sam zajedno radila na projektu od ideje, pisanja projekta, pa do njegove same provedbe.

Teme radionica su: „Upravljanje sobom: prvi korak na putu prema vodstvu i poduzetništvu“ koju vodi Elena Cvjetković, "Misliona" zajedno s Jasminom Bjelicom, „Marketing – nikad završena priča“ koju vodi Đurđica Marković, "Meteo-info", „Financije za nefinancijaše“ koju vodi Tanja Rukavina "Abak-usluge", dok posljednji dan u setu pod nazivom „Što sve treba znati prije pokretanja posla“ vodim ja te provodim polaznice kroz nekoliko vrlo važnih predavanja. 

Svakako moram zahvaliti našim Pokroviteljima koji su kao i mnogo puta do sada podržali rad Udruge Krug: Ministarstvu poduzetništva i obrta, Uredu za ravnopravnost spolova pri Vladi Republike Hrvatske, Hrvatskoj gospodarskoj komori, zatim Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, sponzoru projekta Erste banci i medijskim pokroviteljima MojPosao, Mojbiz, Poslovni savjetnik, svim medijima koji su pokazali interes za ovaj projekt. Radionice udruge Krug - "Poduzetnica - to mogu biti ja"

Grupe za radionice u ožujku su popunjene, a više informacija o novim terminima možete dobiti na email adresu: poduzetnica@krug.com.hr

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...