Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

Saznajte kako možete otvoriti štednju za vaše mališane

Saznajte kako možete otvoriti štednju za vaše mališane
1

Kako biste naučili djecu vrijednostima novca, najbolje je započeti sa štednjom već od malih nogu. Na taj način naučit ćete ih kako ne rasipati novac

VIDEO

Svako dijete koje dobije džeparac, odmah počne razmišljati kada će ga i na što potrošiti. Najčešće su to nove igračke ili slatkiši, a nerijetko i modernije verzije stvari koje već posjeduju. Kako biste izbjegli nepotrebne troškove, važno je odmalena podučavati djecu vrijednosti novca. Bitno je objasniti im na koji način novac dospijeva u vaše domaćinstvo te na što ga trošite. Tako djeca mogu jasno uočiti razliku bitnih i manje bitnih stvari na koje bi vrijedilo potrošiti dani im novac. Umjesto da džeparac čuvaju u pomno skrivenim dijelovima kuće ili u sobnim ''kasicama'', vrlo jednostavno ga možete osigurati otvaranjem dječje štednje u bankama. Donosimo vam pregled dječjih štednji u nekoliko bankovnih poslovnica, nazvanih lako pamtljivim i zvučnim imenima.

  • Dječja Štednja Medo Štedo - Dokumentacija potrebna za ugovaranje Medo Štedo dječje štednje Erste banke obuhvaća izvadak iz matične knjige rođenih ili rodni list djeteta, a skrbnik treba priložiti i pravomoćno Rješenje Centra za socijalnu skrb da je imenovan skrbnikom te svoj i djetetov OIB. Prema vlastitim financijskim mogućnostima iznos možete uplatiti na dječji štedni račun kada i koliko želite s istim odabranim rokom dospijeća. Pored redovne kamate na štednju, ostvarujete i dodatnu premiju na obračunatu kamatu do čak 50 posto. Premija se obračunava istekom oročenja na iznos ukupno obračunate kamate. Premijska stopa je fiksna, a ovisi o roku oročenja i iznosi 10 posto na rok preko 6 mjeseci, 20 posto na rok preko 12 mjeseci, 40 posto na rok preko 24 mjeseci te 50 posto ako je rok oročenja duži od 36 mjeseci.
  • Dječja štednja Hypo limač i Hypo teens - Hypo limač štednja namijenjena je djeci do 14 godina starosti, a štedna knjižica otvara se na ime maloljetne osobe zastupane po zakonitom zastupniku ili staratelju, a na osnovi rodnog lista ili izvoda matice rođenih djeteta. Minimalni polog je 30 kuna, dok kamatna stopa iznosi 4,5 posto za štednju u kunama, a 3 posto za štednju u eurima. Sredstvima na štednoj knjižici može raspolagati zakonski zastupnik ili staratelj, a maksimalan dopušteni saldo na njoj iznosi 100 tisuća kuna, odnosno 14 tisuća eura. Hypo teens štednja namijenjena je tinejdžerima od 14 do 18 godina, s kamatom od 3 posto na štednju u kunama te 2,50 posto za štednju u eurima. Maksimalni polog je 200 tisuća kuna ili 28 tisuća eura.
  • Dječja štednja Pčelica - Kunskim štednim računom Pčelica Zagrebačka banka nagrađuje djecu darom dobrodošlice te uključivanjem u sustav nagrađivanja prema kojemu za određeno stanje na računu dijete ostvaruje pravo na nagradu. Kamata po viđenju  za uloge na računima dječje štednje Pčelica iznosi 4,50 posto godišnje. Ovaj kunski štedni račun namijenjen je djeci do navršene 16. godine života, a otvoriti ga mogu uz jednog roditelja kao zakonskog zastupnika ili skrbnika.
  • Dječja štednja Floki  - Dječja štednja Floki može se ugovarati maksimalno do 18. godine starosti, a rokovi na koje se može ugovoriti su od jedne do pet godina. Minimalne uplate na račun iznose 50 kuna, odnosno 10 eura te se ne moraju vršiti u jednakim iznosima niti u jednakim vremenskim razmacima. Kamata se obračunava i pripisuje štednom ulogu godišnje i na kraju isteka ugovorenog roka dječje štednje za uloge ugovorene na rok od tri, četiri ili pet godina. Za uloge ugovorene na rokove od jedne i dvije godine kamata se obračunava i pripisuje štednom ulogu mjesečno.

Ako nemate vremena obilaziti banke i prikupljati podatke za pojedinu dječju štednju, na ovoj internetskoj stranici možete odabrati banku koja nudi dječju štednju po vašim željama i financijskim mogućnostima. Dobro razmislite prije nego donesete ključnu odluku pošto je bitno da dijete po prvi put upozna banku kao savjetnika i prijatelja te već od najranije dobi usvaja naviku štednje. Otvaranjem dječje štednje, osim što bitno usmjeravate dijete prema štednji i upravljanju novcem, potičete razvoj njegove odgovornosti te mu osiguravate bezbrižnu budućnost već u djetinjstvu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode