• Članak
 • Komentari 0
 • Share
 • Tweet

Sezonski posao: najtraženiji su kuhari, konobari i sobari!

Samim početkom godine mnogi su odlučili potražili sezonski posao. Već sedmu godinu zaredom, na takvim poslovima su najviše traženi radnici u turizmu

Utorak, 19. 3. 2013. u 10:45    Piše: Suzana Badrov
Sezonski posao: najtraženiji su kuhari, konobari i sobari! Thinkstock

Ove godine turistička kampanja, ali i sezona kreću ranije nego inače pa tako i potraga za sezonskim poslovima. Još tijekom studenog i prosinca prošle godine započela je priprema za nadolazeću turističku sezonu 2013., a koja se aktivno nastavila i tijekom siječnja i veljače

U skladu s time, organiziraju se redoviti sastanci i posjeti većih hotelsko turističkih poduzeća i područnih ureda u unutrašnjosti radi odabira sezonskih radnika koji su spremni na privremeno preseljenje radi zaposlenja. Jesu li građani već krenuli u potragu za poslom koji je raditi tijekom toplijih mjeseci, istražio je portal MojPosao u anketi provedenoj na više od 400 ispitanika.

Najviše interesa za poslove spasioca i konobara

Gotovo polovica ispitanika već se u siječnju javila na oglase za sezonske poslove. Ispitanike najviše zanimaju poslovi spasioca, konobara, rada na brodu ili u poljoprivredi.

Za sezonske poslove nije zainteresirano 21 posto ispitanika i to uglavnom zato što traže posao u struci ili onaj koji će raditi tijekom cijele godine. Najmanje je ispitanika, njih 6 posto, koji smatraju da od potrage za sezonskim poslovima ''nema koristi jer i za takav posao treba imati vezu''.

Sezonsko zapošljavanje raste iz godine u godinu

Posredovanje pri sezonskom zapošljavanju jedna je od značajnijih aktivnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Zapošljavanje osoba s evidencije Zavoda iz godine u godinu postiže sve bolje rezultate. ''Sezonsko zapošljavanje raste iz godine u godinu pa upravo u 2012. godini bilježimo najveći broj zapošljavanja osoba s evidencije Zavoda kao i najveći broj prijavljenih potreba za sezonskim radnicima. U odnosu na 2011. godinu, prošle godine je zaposleno 39438 osoba s evidencije Zavoda na sezonskim poslovima, a što je 6.4 posto više'', navode u Zavodu.

Broj prijava potreba za radnicima i zapošljavanje osoba s evidencije Zavoda od 2006. do 2013. godine na sezonskim poslovima pokazuje kako su najviše traženi radnici u turizmu.

Potražnja za konobarima, prodavačima, sobarima i kuharima

U djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te trgovini na veliko i na malo traženo je 4999 osoba i to uglavnom konobara/konobarica, sobarica, kuhara/kuharica, kuhinjskih radnika, čistačica te recepcionara/recepcionarki.

Broj zaposlenih osobe na sezonskim poslovima po najbrojnijim zanimanjima u siječnju i veljači 2013. jest sljedeći:

 • kuhar/kuharica - 49 
 • prodavač/prodavačica – 44 
 • konobar/konobarica – 37 
 • sobar/sobarica – 32 
 • kućni majstor/kućna majstorica – 29 
 • vrtlar/vrtlarka – 23 
 • čistač/čistačica – 21 
 • administrativni službenik/administrativna službenica - 19

U ostalim djelatnostima na sezonskim poslovima zaposlilo se 398 osoba, a najviše u djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Najviše je sezonskih radnika po županijama zaposleno u Istarskoj, Zadarskoj i Bjelovarsko – bilogorskoj županiji. 

Statističke podatke sezonskog zapošljavanja možete pogledati ovdje.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Sretan potrošač.

Tagovi: zapošljavanje, sezonski posao, potraga za poslom, poslodavac, posao, karijera, hzz, pametna kuna

Komentari Pogledaj sve komentare
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).
Jedinstveni broj za savjetovanje potrošača: 072/414-414
svakog radnog dana od 10 do 14
Potrošač

Zatvori / Otvori toolbar