Obavijesti

Kolumne

Komentari 1

Školujmo konzultante za europske projekte i nogomet?

Školujmo konzultante za europske projekte i  nogomet?
1

Nedavno je iz redova Vlade najavljeno kako će se mladi i nezaposleni uskoro moći (do)školovati za savjetovanje za projekte Europske Unije. Radi li se o dobroj mjeri?

VIDEO

Dinamo je opet prvak, čestitam im. Sad će opet početi borbu da nešto naprave u Europi.  Možda osvoje bar neki bod. Kako im teško ide u nadmetanju s klubovima iz Europe imam rješenje. Morali bi angažirati konzultanta koji će im pomoći osvojiti nekoliko bodova više nego prošle godine. Predlažem da konzultant ima sljedeće uvjete. Mlađi od 29 godina, minimalno mjesec dana na burzi, staž nije potreban, završen brzinski tečaj za konzultanta u nogometu kojeg će platiti burza. Kako je svima u interesu da Dinamo uspije siguran sam da će plaća konzultanta biti sufinancirana od strane države. 

Kad ovo pročitaju Dinamovi navijači sigurno će reći da sam, u najmanju ruku, totalni neznalica u nogometu. Priznajem, jesam i priznajem da se ovo u nogometu ne može dogoditi. 

Ali čitajući jučer jedne dnevne novine shvatio sam da se gornji scenarij može dogoditi u gospodarstvu i nevladinim udrugama. Objavljen je članak kako će Vlada financirati  školovanje osoba s burze za zvanja budućnosti. Jedno od zvanja budućnosti je Konzultant za projekte Europske Unije. Čitam detaljno članak i nailazim na sljedeći tekst. Citiram “Svi u dobi do 29 godina koji su mjesec dana na burzi, bez obzira na staž, moći će se prijaviti za konzultanta projekata EU u nevladinim udrugama kojima to bude potrebno. Država će sufinancirati plaću. Onima koji se žele obrazovati za to zanimanje država će to platiti....” završen citat. Razvesele me takve najave jer je svaka inicijativa koja smanjuje nezaposlenost dobrodošla. Naročito me veseli ako su projekti namijenjeni mladim nezaposlenim osobama i onima koji su prijavljeni na burzi. No ipak čitam tekst dva, tri puta i ne mogu vjerovati kako se lako postaje Konzultant za projekte Europske Unije. 

Moja razmišljanja idu dalje i odmah si zamišljam osobu koja sjedi u udobnoj stolici svog ureda, gleda u kompjutor i sluša ministre, koji su već sami sebi dosadni porukama kako nas po ulasku u EU čekaju veliki novci koje treba pokupiti. Samo nema projekata. I eto upali se djelatniku lampica kako bi bilo lijepo izmisliti novo zanimanje. Konzultant za projekte Europske Unije. Divno zvuči, primamljivo je i vjerujem da će se puno nezaposlenih prijaviti za to zanimanje. Kažu neki da ti konzultanti puno zarađuju i da su sada "in". Uz to Vlada će im sufinancirati dio plaće. 

Zar je moguće da preko noći postati konzultant za projekte EU????

Evo činjenica.

Projekti Europske Unije zahtijevaju izuzetno poznavanje administrativnih postupaka koji se moraju provoditi prilikom pripreme za prijavu na natječaje. Postupci prepoznavanja projekata u skladu s raspisanim natječajima su izuzetno složeni i traže iskustvo koje se stječe dugogodišnjim praćenjem projekata Europske Unije te školovanjem u centrima koji obrazuju tzv. EU konzultante. Osim toga potrebno je poznavanje metodologije izrade poslovnih planova, razvojnih studija te načina financiranja projekata od strane domaćih institucija koje prate projekte Europske Unije. I za to postoje institucije na kojima se mjesecima izučava metodologije pisanja planova koja je strogo propisana. Ove činjenice vjerojatno su promakle ili ih možda ne poznaju oni koji pripremaju programe za nezaposlene na burzi. 

Na žalost vjerojatno nisu svjesni da produciranjem kadrova koji imaju zvanje na papiru ruše ugleda jedne profesije koja traži znanje i iskustvo. No i nije toliko važno. Važno je to da će se novi ”konzultanti” naći na tržištu rada. Zbog svog neiskustva napravit će, nesvjesno, višestruku štetu.

Prvo, Hrvatska neće privući moguća financijska sredstva jer takvi “konzultanti” neće biti u mogućnosti osmisliti kvalitetne projekte. Drugo, neki od tih “konzultanata” pojavit će se kao savjetnici gospodarskim subjektima pa vjerojatno i državnim institucijama. A tu će tek nastati šteta jer će se samo gubiti vrijeme dok netko shvati koliki su dometi tih “konzultanata”.

A naši ministri kažu da moramo pripremiti projekte za financiranje iz fondova jer bez njih ne možemo “povući” novac. Možda su mislili da će novi kadrovi riješiti problem nedostataka projekata pa su naložili da se izmisli nova profesija? U svim strukturama Vlade i njenim institucijama mora se shvatiti da dok se ovako olako, administrativno, razmišlja o profesiji konzultanta za EU nećemo imati projekte. Odnosno, imat ćemo projekte koji su loši, neprihvatljivi te će nas kritizirati da ih ne znamo napisati i pripremiti. 

Neka se na mene ne ljute nezaposlene osobe. Nije ova kolumna protiv njih niti se njome pokušavam boriti protiv konkurencije. Ne, napisao sam ju kako bih skrenuo pažnju nadležnim institucijama da ne daju lažnu nadu o lakom zapošljavanju “konzultanata” za projekte EU jer je to sada "in". Profesija konzultanta je zahtjevna i teška. Traži puno rada i učenja.

Nadovezujući se na tekst na početku. Ako ne može u nogometu, vjerujte mi ne može ni u gospodarstvu

O autoru

Željko Kovač je direktor i vlasnik Centra za poduzetništvo Zagreb i u svojoj dugoj karijeri savjetovanja i rada na podizanju i usavršavanju poduzetničkih projekata ima preko 200 uspješno pokrenutih tvrtki i poduzetničkih projekata. Centar za poduzetništvo Zagreb osnovan je 1989. godine i jedna je od vodećih hrvatskih tvrtki usmjerenih na pružanje savjetničkih usluga u organizaciji i provođenju poslovnih modela institucija i tvrtki, pripreme financiranja poslovnih pothvata te provođenje obrazovanja poduzetnika i djelatnika državnih institucija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode