• Članak
  • Komentari 27
  • Share 319
  • Tweet5

Stomatolozi naplaćuju pacijentima besplatne usluge?

Odlazak stomatologu mnogima predstavlja opterećenje zbog eventualno neugodnih bolova, ali i novčanih iznosa koje treba izdvojiti za pojedine stomatološke usluge

Utorak, 19. 2. 2013. u 13:40    Piše: Suzana Badrov
Stomatolozi naplaćuju pacijentima besplatne usluge? Thinkstock

Posjet stomatologu radi uklanjanja bolova na zubu ili jednostavno radi uljepšavanja osmijeha, mnogi često namjerno odgađaju. Glavni razlog tome su uglavnom bolna iskustva tijekom liječenja, ali i visoke cijene nekih stomatoloških usluga. Dok je liječenje zuba kod privatnih stomatologa jasno definirano, česti problemi nastaju kod stomatologa koji rade preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), kao i kod pacijenata koji ne znaju što sve pokriva osnovno, a što dopunsko zdravstveno osiguranje.

Naplaćivanje stomatoloških usluga pacijentima

Na internetskim stranicama Udruge za zaštitu potrošača grada Karlovca ''Korana'' objavljen je članak u kojem ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Dragomir Petric poručuje građanima da ne plaćaju stomatolozima ništa osim razlike u cijeni materijala za ''crne'' i ''bijele'' plombe što može iznositi, kako tvrdi, najviše 50 kuna, dok je ''sve što vam naplate preko toga, najobičnija pljačka, zloupotreba položaja i kazneno djelo''.

Navodi se kako Petric tvrdi da je među zubarima postala uobičajena praksa naplaćivanja gotovo svih usluga pacijentima, iako za istu svrhu već primaju novac od HZZO-a. "Gdje god od vas zatraže zdravstvenu iskaznicu – ništa ne plaćajte! Država je tim stomatolozima pokrila troškove prostora, plaće medicinske sestre, opreme i grijanja ambulante, a plaća im i sav potrošni materijal, osim ''bijelih'' plombi'', tvrdi Petric.

Traženje povrata sredstava od HZZO-a

Da stomatolozi naplaćuju usluge koje bi trebale biti besplatne, tvrdi i dr. Đula Rušinović Sunara, koja kaže da bi se pritužbe koje dobivaju mogle staviti pod zajednički nazivnik: zubari su se međusobno dogovorili o priči koju ispričaju pacijentima pa im mahom govore o "kvalitetnijim materijalima" koje ugrađuju, iako koriste one s besplatnog popisa HZZO-a.

U članku objavljenom na internetskim stranicama ''Korane'' navodi se i kako u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje neslužbeno priznaju da "ima različitih pristupa" kod naplaćivanja usluga stomatologa te podsjećaju osiguranike da imaju pravo na besplatne preglede te liječenje ili vađenje zuba, kao i svu kurativnu, palijativnu i preventivnu zaštitu, poput čišćenja kamenca do dva puta godišnjeanestezijušivanje desničišćenje zubnih kanala ili liječenje paradentoze. "Za trošak koji smatraju neopravdanim pacijenti mogu zatražiti povrat sredstava od HZZO-a, a u upravnom postupku bit će utvrđeno je li zahtjev osnovan", kazali su u HZZO-u.

Cjenik usluga treba istaknuti na vidljivom mjestu

Temeljem članka 34. Zakona o stomatološkoj djelatnosti, Hrvatska komora dentalne medicine donijela je jedinstven Cjenik usluga dentalne medicine, kojim je definirana najniža cijena dentalne usluge. Hrvatska komora dentalne medicine izradila je Nomenklaturu dentalnih usluga, odredila za svaku uslugu određeni broj bodova i utvrdila vrijednost boda. Sukladno članku 35., cjenik dentalnih usluga mora biti istaknut na dostupnom i za pacijente vidljivom mjestu.

''Najniže propisane cijene primjenjuju se za naplatu usluga dentalne medicine pacijentima koji ne ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu iz obveznog zdravstvenog osiguranja te za izvanstandardne usluge. Slijedom navedenog, doktori dentalne medicine obvezni su izraditi i pridržavati se cjenika najniže propisanih cijena od strane Komore'', navode u Komori. Doktori dentalne medicine koji su zaposleni pri zdravstvenim ustanovama i drugim pravnim osobama, rade prema cjenicima tih ustanova u kojima su zaposleni, a koji također moraju biti sukladni najniže propisanim cijenama.

Povreda pravila ponašanja u obavljanju dentalne medicine

''Pružanje usluga dentalne medicine po cijeni koja je niža od najniže propisane cijene u Nomenklaturi usluga smatra se težom povredom pravila ponašanja u obavljanju dentalne medicine. S obzirom na naprijed navedeno, molimo sve doktore dentalne medicine, bez obzira na njihov status (nositelji privatne ili grupne prakse, osnivači zdravstvene ustanove ili druge pravne osobe, zaposlenici u privatnoj ili grupnoj praksi te u zdravstvenim ustanovama i drugim pravnim osobama), da se pridržavaju najniže propisanih cijena'', poručuju iz Komore.

Cjenik stomatoloških usluga minimalne cijene Hrvatske komore dentalne medicine možete vidjeti ovdje. Prema tom cjeniku, cijena kompozitnog ispuna na jednoj plohi iznosi 217.30 kuna, na dvije plohe 262.40 kuna, a na tri plohe 307.50 kuna.

Pročitajte više vijesti iz rubrike Sretan potrošač.

Tagovi: udruga za zaštitu potrošača, stomatološke usluge, stomatologija, prava potrošača, naplaćivanje, korana, hzzo, pametna kuna

Izdvojeni komentari 27 komentara Pogledaj sve komentare
20.02.2013., 18:48

Trnci: Kojem HZZO-u da se žalite, kada je ravnatelj HZZO-a sa svojom suprugom vlasnik Privatne stomatološke ordinacije. Zar on da ide protiv svoje struke, protiv svoje zarade. Ta ordinacija ima ugovor sa HZZO-oom. Suprugu u hitnim slućajevima se može pronaći u KB Dubrava. E, ima li u toj bolnici neki pošteni liječnik. Zar liječnici te bolnice nisu sudjelovali u aferama. To nikoga ne čudi sada kada netko sa nekoliko plaća bude ravnatelj već odavno nam je jasno da je HZZO privatiziran od hdz-ovaca i sada sdp-eovaca. I Rušinovića i Petric iz Splita jedno misle, drugo govore, treće rade. Kojem pitam ja njih HZZO-u da se osiguranici koji plaćaju dopunsko zdravstveno osiguranje obrate za pomoć. Nemaju kome. Jedni druge štite, i na kraju se dogovore kako je pacijentu sve po propisu (neznam kojem) pruženo i naplaćeno. Jadni osiguranici kada se znajući da su opljačkani obrate korumpiranim kontrolorima ili nekakvim hdz-ovskim pravnicima, koji su zahvaljujući vezama došli do položaja na žalost neukih pacijenata. Govore ono što velikanima ide u korist a njima donosi promaknuća. Sramota da se jedan ravnatelj zahvaljujući vodećoj svojoj stranci postavi na mjesto ravnatelja a da na njega nikako ne bi smijeo. Mala mu plaća bila te ga njegovi nagrade, dok drugima oduzimaju. Pitam se gdje nije sve na platnoj listi, osim sudskog vještaka, pomoć ministru zdravlja, KB Dubrava, Privatnoj stomatološkoj ordinaciji Suzane Varga......I taj na žalost odlučuje o raznim ustegama u zdravstvu, jer sirotinja je sramotna, nesposobna, jer nema njegove gene. Svi počevši od Rušinovićke, Petrica i istomišljenika ovdje u Zagrebu, gledaju samo svoj interes i braneći one koji nas pljačkaju i pljačkati će i nadalje, jer imaju ogledni primjer u HZZO-u.... prikaži sve

20.02.2013., 20:02

axse: lupine,samo s fakultetom,prestrašno mi je ovo za čuti,kakvi lopovi,a i ovi privatnici,fakat nikad ti ne daju račun,lopovi,koji biznisa šta kad ti shebu zub,kome se onda žaliti,treba to sve dovesti u red...

21.02.2013., 09:26

Tinnčica: Super ja plaćem bijelu blombu 220 kuna!!!!!!!! (ne kod privatnika)

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).
Pretplati se na newsleter Pametne Kune Sretan potrošač

Zatvori / Otvori toolbar