Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 4

Ušteda ili brzina: ići na more starom ili novom cestom?

Ušteda ili brzina: ići na more starom ili novom cestom?
2

Koju opciju odabrati: komfor i brzinu ili uštedu i zanimljivije putovanje? Saznajte što smo otkrili

VIDEO

Ljetni praznici su vrijeme kada se dobrom organizacijom možemo pobrinuti da nam čim više novca ostane u džepu. Mnogi od nas na praznike idu autobusom ili vlakom, svakako dobrodošlim opcijama za uštedu no veći dio nas na more putuje osobnim automobilima. Ako ste jedni od njih, vrlo vjerojatno, s obzirom na cjelokupnu gospodarsku i ekonomsku situaciju razmišljate kako čim više uštedjeti na naoko nebitnim stvarima – u koje spada i putovanje. 

Po pitanju putovanja automobilom ove godine donesene su neke nepopularne mjere kao što je poskupljenje autoceste za 15 posto, no pritom su Hrvatske autoceste ponudile i neke promotivne akcije kao što je kupovina ENC uređaja po akcijskim cijenama. Bilo kako bilo, cijena autoceste tako je sad skočila s 157 kuna na visokih 181 kunu. Upravo zbog ovog razloga građani i turisti se sve više odlučuju za korištenje državnih tj. „starih“ cesta. 

Uštedjeti 250 kuna? Lako!

Ako uzmemo u obzir da će prosječni automobil na autocesti trošiti devet litara goriva na 100 kilometara, a na staroj cesti osam litara na 100 kilometara, na putu od Zagreba do Splita mogli biste uštedjeti do 250 kuna ako putujete državnom cestom. 

Svaka od spomenutih opcija ima svoje prednosti i mane. Putovanje starom cestom tako, podrazumijeva duže trajanje puta i eventualne gužve uzrokovane gustim kamionskim prometom. Tako je primjerice putovanje od Zagreba do Splita u prosjeku duže od sat i pol do dva sata. No, putovanje „starom“ cestom ima i prednosti. Manja potrošnja goriva, ušteda novca zbog neplaćanje cestarine i mogućnost stajanja i uživanja u mjestima koja se nalaze uz cestu su neki od razloga koje vozači navode. 

Isto tako, vožnja autocestom ima svoje prednosti. Stručnjaci ističu kako je autocesta sigurnija i brža opcija, koja vam omogućava mirniju vožnju no isto tako potrebno je znati kako autocesta nužno podrazumijeva i veći trošak putovanja.  

Zaključak 

Ako vam se ne žuri - stara je cesta mnogo jeftinija alternativa. Ne treba zanemariti i da se u turističkim špicama na autocesti, koju koristi najveći broj stranih turista, stvaraju velike gužve. Do Rijeke cestarina poslije poskupljenja stoji 69 kuna, umjesto dosadašnjih 60 kuna, a primjerice od Osijeka do Zagreba sa sadašnje 102 kune poskupjelo je na 118 kuna. 

ENC ne vrijedi svugdje

Iako korisnici ENC uređaja ostvaruju uštedu prilikom korištenja autoceste bitno je napomenuti kako ENC uređaji ne vrijede na svim hrvatskim autocestama.  Tako primjerice na Autocesti Zagreb – Macelj, koja je ujedno i najskuplja autocesta po kilometru u Republici Hrvatskoj ENC uređaji ne vrijede.  Korištenje autoceste Zagreb-Macelj, koja s prosjekom od 0,55 kn/km ima najskuplju cestarinu u Hrvatskoj, neće poskupjeti. – Prema našem ugovoru o koncesiji korekcija cijena ovisi o složenoj formuli koja ovisi i o hrvatskom BDP-u, a pokazatelji nisu dobri pa cestarine neće poskupjeti – rekao je Član Uprave AZM-a Aleksandar Čaklović. Poskupjeti neće ni vožnja Istarskim ipsilonom, odgovaraju u Bina-Istri, navodi se u Večernjem listu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom