Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Optimizam, velika volja i snaga me pokreću na daljnji rad!

Optimizam, velika volja i snaga me pokreću na daljnji rad!
4

Upoznajte Vanju Zorić, finalisticu natječaja Pametne kune. Iako je nakon 26 godina rada dobila otkaz, osmijeh zbog želje da pokrene svoj posao ne silazi s njezina lica

VIDEO

Neustrašiva, borbena, uporna, vedra te beskrajno draga – osobine su to kojima su Vanju Zorić opisale preostale finalistice natječaja ''Od nezaposlene do zaposlene'', dodajući da je ona pravi primjer osobe koja zna kako iz životnih negativnih situacija izvući pozitivu.

Nakon što je poslije 26 godina rada na administrativnim, tajničkim i poslovima prodaje u Hrvatskom Telekomu proglašena tehnološkim viškom, Vanja nije dopustila da je novi status nezaposlene žene obeshrabri. Vedra duha i prepuna optimizma, već tada je osjetila spremnost za pokretanjem vlastitog posla i ostvarenjem poslovnih ideja.

Do ideje došla sasvim slučajno

Jedna od njih je osnivanje poduzeća koje bi se bavilo uslužnim djelatnostima - čišćenjem i održavanjem objekata, uređenjem okućnica te čišćenjem snijega privatnim osobama i poduzećima. Začetak ideje nalazi se u periodu devedesetih kada je njezin brat kao student fizike bio suočen s kroničnim nedostatkom novca. ''Šetajući jedne snježne večeri s bratom neočišćenim nogostupima i zatrpanim dvorištima, rekla sam ''Braco vidi, novac pada s neba! Ponudi uslugu čišćenja snijega susjedima koji su stari i nemoćni i tako možeš zaraditi''. Ipak, realizacija čišenja snijega uslijedila je mnogo godina kasnije, kada sam postavši predstavnica suvlasnika zgrade imala obavezu organizirati čišćenje snijega'', rekla je Vanja. Kako bi osigurala redovno čišćenje, došla je na ideju da okupi stanare koji žele i mogu čistiti snijeg kad je potrebno, a stanari koji nisu u mogućnosti su plaćali uslugu.

''Dok sam još bila zaposlena u HT-u, zbog osiguranja otplate novokupljenog stana iz programa POS-a, bila sam prisiljena pronaći dodatni posao i izvor prihoda. Otvorila sam obrt za čišćenje ''TIP TOP'' i oglasila sam usluge čišćenja snijega na Njuškalu. Već prve zime, odaziv zainteresiranih korisnika je bio iznenađujuće velik, ali budući da se moja mehanizacija sastojala od lopate, vreće soli i puno dobre volje, prihvatila sam obvezu čišćenja nekoliko nogostupa stambenih zgrada u samom središtu Zagreba'', opisala je Vanja sam početak poslovanja te dodala kako je ostala zapanjena kada su uslijedili brojni pozivi velikih trgovačkih centara. Kako bi i toplije mjesece provela radno, pružala je usluge košnje trave te obrezivanja zelene živice, a većinu zarađenih sredstava ulagala je u opremu -  kosilicu, trimer, rezača grana, pa čak i motornu pilu.

Naporan, ali i ponekad vrlo zabavan posao

''Oglasivši jednom prilikom uslugu pranja staklenih površina, ostala sam isto tako iznenađena velikim brojem zahtjeva za pranjem prozora i izloga. Moram napomenuti da sam prije nego što sam počela prati prozore imala strah od visine i prvo penjanje na ljestve nije bilo lako. Potpuno neprimjetno, shvatila sam da je strah nestao i sada se verem kao vjeverica. Čak su se moji klijenti na višim katovima znali zabrinuti i upozoravati me na opasnost'', ispričala nam je kroz smijeh. Zanimljivih anegdota koje su je prilikom pružanja usluge čišćenja pratile ima mnogo, a jedna od dražih joj je kada je prilikom pranja oko 100 metara kvadratnih izloga tvrtke do nje došao čovjek i zatražio kontakt. Već idući dan uslijedio je poziv i ponuda za pranje 800 metara kvadratnih.

''Jednom prilikom sam dogovorila šišanje živice i pozvala sam prijatelja. Kada sam shvatila da nije nikada radio s motornom, već samo s električnom kosilicom, uhvatila sam odlučno motorne škare i odvažno mu rekla ''Gledaj i uči!'' Nakon par sekundi shvatila sam da niti ja nikada nisam rezala živicu električnim, a kamoli motornim škarama.'' Zajedničkim radom hrabrog tima, živica je na sreću korisnika ipak na kraju bila uredno i ravno podrezana. ''Moja misao vodilja jest da treba imati hrabrosti, jer volja je ta koja pokreće, daje snagu i čini čuda!''

Edukacija i rad na sebi nikada ne prestaju

U svibnju 2011. godine, svjesna viška radnika u kompaniji gdje je radila, prijavila se na projekt HZZ-a za nezaposlene i zaposlene ''Poduzetništvo i zapošljavanje – nove mogućnost kroz IT i mrežne tehnologije“. ''Uspješno sam završila Cisco CCNA Akademiju u Algebri i stekla zvanje Specijalistica za lokalne mreže. Na Sajmu Cjeloživotnog obrazovanja u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje, dobila sam stipendiju za jednogodišnje usavršavanje za Menadžericu odnosa s javnošću na Poslovnom učilištu Experta, gdje sam i stekla takvo zvanje. Prijavila sam se i na natječaj tvrtke Ramiro i svojim motivacijskim pismom osvojila jednodnevnu radionicu Vještina samoprezentacije, kao i besplatnu radionicu Javnog treninga koje mi je dodijelilo Poslovno učilište Filaks'', opisala je Vanja svoj raznoliki put edukacije dodajući kako ona za nju nikada ne prestaje.

Nakon prestanka radnog odnosa u HT-u više nije imala mogućnosti za sredstva potrebna za rad u svome obrtu, a bez njih nije mogla nastaviti poslovanje. ''Već godinu dana šaljem molbe za zaposlenje na koje uglavnom nema odgovora, a kamoli poziva na razgovor. Vidjevši natječaj Pametne kune ''Od nezaposlene do zaposlene'', izvukla sam svoj projekt i prijavila se uz riječi ''što bude, bude!'' te za mene ''bi svjetlo'' koje mi daje veliku nadu i potporu za ponovnim pokretanjem projekta. Želja mi je da ne samo osigurati egzistenciju za svoju obitelj, već pružiti priliku i drugim ljudima koji možda nemaju toliko hrabrosti za pokretanjem vlastitog posla, ali zato mogu biti odlični radnici'', tvrdi Vanja.

''Aktivno govorim engleski, francuski, španjolski i talijanski jezik i to znanje stranih jezika proširit će mi krug potencijalnih klijenata. Prijavivši se na natječaj Algebre osvojila sam stipendiju i trenutno pohađam edukaciju za web dizajneraSva stečena znanja uvelike će mi koristiti u vlastitom poslu. Znanje otkriva ono što je do jučer bilo pred nama, a nismo razumjeli'', mudro je zaključila Vanja radujući se pruženoj prilici za novi početak i nadajući se zapošljavanju drugih nezaposlenih osoba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode