Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Život u minusu: kada dugovi preuzmu kontrolu nad vama

Razgovarajući sa svojim klijentima koji su u plusu, na vidjelo izlazi jedna zajednička karakteristika. Kada otplaćujete dug (dugove), kamate su najveći ubojice bogatstva

VIDEO

Dugovi mogu biti dobri

Dug nije uvijek nužno loš. Primjerice, zaduživanje za kupnju materijala, proizvoda ili poslovnog prostora jest dobar dug. Zaduživanje za pokretanje novog posla, širenje ili investiranje u sadašnji posao može biti dobro. Zaduživanje da bismo završili neku specijaliziranu školu, dodatnu edukaciju i slično, nipošto ne možemo smatrati lošom odlukom. Pa čak i zaduživanje radi kupnje novog odijela ako je pred vama razgovor s novim važnim klijentom možemo smatrati ulaganjem.

Strategija vraćanja duga

U svim tim situacijama očekujemo povrat uloženog novca, pa se isplati vraćati dug i plaćati kamate. Međutim, i kad je riječ o takozvanom dobrom dugu trebali biste imati strategiju kako ćete ga otplatiti. I stambeni kredit može biti loš ako prije kupnje niste uzeli u obzir sve opcije. Što ako ostanete bez posla, ključnih klijenata? Što ako postanete radno nesposobni? Što ako....?

Najgori dug

Najgori oblik duga je onaj koji napravite da biste zadovoljili svoje potrošačke strasti. Budući prihod jamči plaćanje stvari koje želite imati sada i odmah. To je novac koji dugujete na kreditnim karticama, novac koji dugujete jer ste kupili novi laptop ili televizor bez obzira što ste već imali jedan sasvim solidan te novac potrošen na rasprodajama za stvari koje su vam se učinile jeftinima. Većini vas to se ne događa od jučer. Potrošite nekoliko kuna tu, nekoliko tamo i odjedanput shvatite da se mnogo sitnica pretvorilo u veliki iznos. Ovakav dug vas vuče nizbrdo. Ne samo da morate platiti cijenu za stvari koja više nije ni približna pravoj vrijednosti nego na to sve još morate platiti i kamate.

Još do prije nekoliko desetljeća dug se smatrao nečim lošim, a u nekim religijama se dug smatra grijehom. Danas se skoro nitko ne crveni zbog duga. Postao je sastavni dio života i toliko se ukorijenio da postaje normalan. Omiljeni izgovor jest: „pa svi tako žive.“ Neki su čak toliko bezbrižni kad je riječ o dugu da se ne žele ničega odreći da bi se izvukli iz duga. Primjerice, cigareta, putovanja na godišnji odmor, drugog automobila u obitelji. Sve su im to razlozi zbog kojih se isplati biti dužan.

Dug oduzima slobodu

Većina ljudi ipak osjeća pritisak i dug i te kako ima negativan utjecaj na njihov život. Stres, nesanice, nesigurnost, pa čak i depresija samo su neke od posljedica života u dugu. Ništa vam ne može oduzeti toliko slobode kao dug. Smisao života više nije život sam, nego vraćanje dugova. Ne možete si dozvoliti da izgubite velike kupce ili klijente. Možete samo igrati na sigurno, da kakav takav prihod redovito stiže da možete platiti račune. Morate biti ljubazni prema poslovnim suradnicima i klijentima jer ovisite o njima. Tako ne živite, nego samo preživljavate iz mjeseca u mjesec. Nemate više izbora, a čim nemate izbor gubite slobodu. Osjećate se kao u zamci. Da biste se oslobodili tog lošeg osjećaja isplati se i te kako potruditi i napraviti sve što je potrebno da se riješite dugova što je moguće prije.

Prvo vratite manje dugove

Postoji jednostavna tehnika kako izaći iz duga. Dugovi se vraćaju jedan po jedan. Krenite od najmanjeg prema najvećem. Plaćajte samo minimalne rate za sve dugove. Kad otplatite najmanji dug, ratu tog najmanjeg duga pribrojite rati idućeg duga i njega otplatite prijevremeno. Zatim, ratu prvog duga plus ratu drugog duga pribrojite rati trećeg duga i njega prijevremeno otplatite. Držite se dosljedno ove metode i iznenaditi ćete se i sami kako se možete vrlo brzo riješiti svih dugova i prijevremeno ih otplatiti.

O autorici

Inga Lalić, business coach i konzultantica, ima desetogodišnje iskustvo u radu s tisuću klijenata. Osmislila je i vodi trening Poduzetnička piramida. Pomaže poduzetnicima i onima koji to žele biti da ostvare svoje želje i ciljeve, povećaju prihode uz više slobodnog vremena i postanu učinkovitiji, uspješniji, sretniji i bogatiji. Vlasnica je tvrtke RE-FORMA, specijaliziranog centra za razvoj poduzetnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu