Obavijesti

News

Komentari 533

200 dana prosvjeda: Glogoški i Klemm su važni izborni faktori

200 dana prosvjeda: Glogoški i Klemm su važni izborni faktori
8

U spektakularnoj policijskoj akciji 19. listopada uhićen je Milan Bandić. Dan poslije u Savskoj 66, pred Ministarstvom branitelja niknuo je šator te je zapaljena vatra

VIDEO

U spektakularnoj policijskoj akciji 19. listopada 2014. uhićen je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Dan poslije u Savskoj 66, ispred Ministarstva branitelja, niknuo je šator te je zapaljena logorska vatr a.

- Ovako gore naši snovi o slobodnoj, samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj - rekli su, a onda naveli motive i ciljeve prosvjeda.

– Dosta nam je ponižavanja nas invalida, pogotovo onih stopostotnih koji godinama trpe Matićevu inkviziciju i prolaze torture pregleda samo da im se uzmu prava. Danas ćemo biti u Zagrebu i ne odustajemo dok ministar i njegovi pomoćnici ne odu.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

24sata 03:06

Šator kao glavni stožer

Do danas je prošlo 200 dana, odnosno 4800 sati, a ni prosvjednici ni Matić i njegovi suradnici nisu otišli. Šator je u međuvremenu postao središnje, zapovijedno i komunikacijsko mjesto branitelja koji se ne slažu s Matićem i Vladom. U njemu se odvijaju konferencije za novinare, susreti s državnim vrhom, zaruke, proslave i mise, ali i tragedije. Već dan nakon početka prosvjeda na platou ispred ministarstva preminula je Nevenka Topalušić (60) , pripadnica Gromova, majka četvero djece. Tjedan dana poslije pred šatorom se zapalio branitelj Damir Čakinić , ali je ostao živ. U ožujku se pred šatorom pokušao spaliti još jedan nezadovoljnik. Nije uspio, a branitelji su se distancirali od njega. Osim ovih, većih incidenata nije bilo . Promatrači su zapazili tek neke manje izgrede.

Na početku prosvjeda ministar Matić žalio se na vulgarna dobacivanja prilikom ulaska u zgradu. Jedan je pripadnik zagrebačke Hvidre kartonom gađao Bojana Glavaševića , no poslije je nestao s prosvjeda, kao i Ilija Vučemilović, koji je u jednom trenutku najavio “krvavi Božić” . Organizatori prosvjeda uložili su dojmljiv trud u sprečavanje bilo kakvih konflikata koji bi izmakli kontroli.

Na samom početku prosvjeda koji nije prijavljen nije se znalo tko su organizatori jer se nije činila uvjerljivom teza o Đuri Glogoškom kao pokretaču prosvjedničke mašinerije. Uskoro je, uz bok Glogoškom, u prvi plan izbio Josip Klemm, “kralj zaštitara”, koji je lani priveden zbog sumnje na pranje 3,5 milijuna kuna, a protiv kojeg se navodno vode i neke druge istrage.

Lutanje od motiva do motiva kod prosvjednika je vremenom postajalo sve očitije. Najprije su se bunili protiv izjave Bojana Glavaševića o tome kako je kod pobunjenih Srba znatno manje oboljelih od PTSP-a, potom su istakli pitanje dostojanstva branitelja, da bi na kraju sve završilo prijedlogom unošenja braniteljskih prava u Ustav.

Prosvjed je pod kontrolom

U međuvremenu su na šator postavili i vidljivu parolu: “1991. protiv Jugoslavije, 2014. protiv Jugoslavena”, te enigmatičnu formulu: “Oba su pala, oba će pasti” . To je kolebanje dovelo do urotničkih teorija o tome tko zapravo stoji iza prosvjeda. Prema jednoj teoriji, organizirali su ga pristaše Milana Bandića, u koje spada i Klemm. Prema drugoj, iza svega stoji HDZ. Branitelji su to u više navrata demantirali ističući da nisu ničije marionete. Posve je moguće da iza prosvjeda ne stoji HDZ, tim prije što im je, naročito nakon otkrića o visokim primanjima obitelji Glogoški, prosvjed zapravo počeo politički štetiti . Prema nekim informacijama, Tomislav Karamarko pokušao je nagovoriti Klemma da “demontira šator”, no čini se da nije uspio.

Sve su glasnija bila rogoborenja javnosti kako su branitelji iz Savske dosadili “Bogu i ljudima” pa su analitičari počeli zaključivati da prosvjed sve više ide na ruku Milanoviću. Policija je tek nedavno digla prekršajne prijave protiv Klemma i Glogoškog zbog marširanja do Milanovićeva stana. Prosvjednicima je naštetilo i otkriće da Glogoški cijelo vrijeme prosvjeda spava u kući u Zaprešiću, namijenjenoj liječenju najtežih invalida.

S druge strane, u međuvremenu se naspram prosvjednika iz Savske oformio i protupokret - “dosta terora šatoraša” - koji je u jednom trenutku pokušao doći do šatora, no policija je, nasreću, spriječila bliski susret.

WC, struja i ultimatum

U dugotrajnom taktičkom iscrpljivanju postao je važan svaki detalj. Predrag Matić odlučio je, u jednom trenutku, prekinuti plaćanje TOI toaleta braniteljima tvrdeći da je za njih izdvojio stotinjak tisuća kuna. Ukinuo je plaćanje WC-a s računa ministarstva, ali je nastavio plaćati struju.

Politika se na različite načine pokušavala odrediti prema prosvjedu u Savskoj. Ivo Josipović neočekivano je posjetio šator, ali bez rezultata, kao i Josip Leko . K olinda Grabar Kitarović šator je posjetila kao predsjednička kandidatkinja, ali i u noći izborne pobjede. Pozvala ih je na Pantovčak i saslušala. Imenovala je jednog od predvodnika prosvjeda, Antu Deura, savjetnikom i tu se sve okončalo. Nekoliko puta prosvjednike su obišli Branimir Glavaš, Dario Kordić, Zdravko Mamić i momčad Dinama . Suzdržanu potporu dao im je i Tomislav Karamarko, dok ih je Crkva bezrezervno podržala . Nakon višemjesečnih natezanja s državnim institucijama, plan Glogoškog da za okrugli stol posjedne apsolutno sve strane doživio je fijasko . Odazvao mu se jedino kardinal Bozanić, ali su ga branitelji na kraju zamolili da ne dolazi jer nema smisla.

Jedini javni kontakt s Milanovićem Glogoški i Klemm imali su prošlog tjedna u Okučanima. Zadnja akcija branitelja -prosvjednika je ultimatum Vladi .

Đuro Glogoški s Trga bana Josipa Jelačića poručio je Zoranu Milanoviću da od danas pokrene javni dijalog ili da 30. svibnja odstupi s pozicije - inače će oni doći na Markov trg. To je sad situacija “ili-ili”.

Pokret nesvrstanih

Prosvjednici iz Savske oštro se ograđuju od toga da su igrači HDZ-a. Kad HDZ dođe na vlast, kažu, prema njima će biti jednako kritični pa i oni mogu očekivati šator.

Sijevaju teške optužbe

Sljedeći korak je moja likvidacija, dramatičnim tonom rekao je Đuro Glogoški nakon što je u siječnju Milanović otkrio hrvatskoj javnosti detalje njihova tajnog susreta 29. listopada u Banskim dvorima. Klemm je poslije izjavio kako neće dopustiti da se u Savskoj 66 dogodi Bleiburg ili Vukovar.

Primanja Glogoškog

Nakon duljeg natezanja Fred Matić je objavio kako Glogoški i supruga iz proračuna mjesečno primaju 24.816 kuna.

Ključni zahtjevi prosvjednika iz Savske 66

Miminalni uvjet od kojega branitelji ne žele odustati su ostavke Predraga Matića, Vesne Nađ i Bojana Glavaševića. Tu je i donošenje ustavnog zakona o braniteljima. Vraćanje dostojanstva Domovinskom ratu, pojačavanje razlike agresora i žrtve te zadržavanje materijalnih prava.

Sastanak kod Zokija

Milanović je rekao kako je primio Glogoškog u Banskim dvorima. Glogoški mu je zamjerio što je otkrio taj sastanak.

Državnim vlastima još nije jasno što žele prosvjednici

Predrag Matić s čuđenjem je slušao ideje kako će prema novom zakonu o braniteljima dobiti ‘pomoćnika za četnike’, kako se izjednačava agresor i žrtva. On tvrdi da bi realizacija materijalnih prava za koja se zalažu prosvjednici državu godišnje stajala više od 20 milijardi kuna.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 533
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke