Obavijesti

Kolumne

Komentari 374

Ako Karamarko odbija debate, hoće li odbiti i izaći na izbore?

Ako Karamarko odbija debate, hoće li odbiti i izaći na izbore?
1

Nakon što je Tomislav Karamarko odbio poziv na premijersku debatu, sada je HDZ odbio sučeljavanje timova i programa. Oni su se ionako već proglasili pobjednicima.

VIDEO

Kako je krenulo, još bi se moglo dogoditi da Tomislav Karamarko odustane od izlaska na parlamentarne izbore.

I položi nade u svoju predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da mu svejedno povjeri mandat za sastavljanje Vlade. Kao jedinoj domoljubnoj opciji.

Jer, onome kome se ne ide na sučeljavanja, očito mu se ne ide ni na parlamentarne izbore.

Prije mjesec dana Tomislav Karamarko je komentirao poziv Zorana Milanovića na premijersko sučeljavanje.

"Ako Milanović misli da će se inventura njegova posla od četiri godine svesti na jedan sat razgovora sa mnom, možemo i to napraviti", izjavio je šef HDZ-a početkom rujna. "Samo, to nije realno". "Ako je njemu", dodao je Karamarko, "potreban taj nekakav obračun uličarski, i to ćemo napraviti, ali i tu će izgubiti".

Ali ništa do toga nije bilo. Ni "sat vremena razgovora", ni "uličarskog obračuna".

Timovi i programi

Nakon što je izjavio kako "nema volje" za sučeljavanje s Milanovićem, Karamarko je pojasnio da to "nije uobičajeno", jer su to parlamentarni i stranački, a ne predsjednički izbori. Zaboravljajući da su se Ivo Sanader i Ivica Račan jednom (k'o nijednom) sučelili u kampanji 2003. godine.

Umjesto toga, predsjednik HDZ-a ponudio je sučeljavanje timova.

"Pozivamo na sučeljavanje programa i eventualno timova ljudi", kazao je Karamarko petog listopada. "To je naš prijedlog. Sučeljavanje, dakle, timova i programa".

Ali od toga sučeljavanja opet ništa. Nova TV je jučer priopćila da je uputila poziv dvama najvećim koalicijskim blokovima, SDP-ovom i HDZ-ovom, za sučeljavanje programa ovoga tjedna u sklopu njihova informativnog programa. 

"SDP je dolazak potvrdio", objavila je glasnogovornica Nove TV Ivana Vukelić, "a iz HDZ-a su nas u nedjelju obavijestili kako ne žele sudjelovati u sučeljavanju".

Žele li izbore?

Pa ako ne želi sučeljavanje premijera, ni sučeljavanje timova, možda Karamarko ne želi ni sudjelovanje na izborima?

Možda je izgubio volju za natjecanje s Milanovićem i SDP-om, možda je procijenio da nema šanse na izborima, pa mu ne trebaju ni sučeljavanja, a možda mu naprosto sve to ide na živce, s obzirom da je on sam sebe još prije godinu dana proglasio pobjednikom.

A pobjednicima, zna se, ne trebaju izbori.

Čak je i Sunčica Glavak, članica stožera za odnose s javnošću HDZ-a, jutros na N1 televiziji izjavila kako je HDZ "apsolutno za to da sučelimo programe i ljude, sučelimo mišljenja i argumente", ali sučeljavanja ipak nema. 

Barem ne onakvog kakvog svi očekuju i priželjkuju.

Tko je frajer?

I dok danas Glavak, kao i Karamarko sa sigurne udaljenosti, optužuje Milanovića da bi "htio biti politički frajer", ali "ne da on nije politički frajer, nego on uopće nije frajer", predsjednik HDZ ipak izbjegava priliku pokazati se kao "pravi frajer" koji će se odazvati na sučeljavanje. Ili poslati svoje timove sa svojim programom na sučeljavanje.

Tko je onda veći frajer: onaj koji traži sučeljavanje ili onaj koji ga izbjegava?

I dok je, s jedne strane, razumljivo da retorički zakinutom Karamarku ne pada na pamet stati nasuprot ovako nabrijanom Milanoviću - premda u debatama dolazi do izražaja sposobnost ušutkati galamdžiju kvalitetnim argumentom - nevjerojatno je da HDZ, kao oporbena stranka željna dolaska na vlast, odbija stati nasuprot vladajućem SDP-u.

Čijem se gospodarskom programu ruga, čiji rad podcjenjuje i rezultate omalovažava.

Nije li ovo, zaboga, "zicer svih zicera"?

Ne ide bez blesimetra

Čak je i friško isprintani program 5+ još uvijek dovoljno svjež u sjećanju da bi čak i Karamarko mogao, onako iz prve, izrecitirati pet glavnih točaka. Ali on to ipak izbjegava.

Očito ne ide bez blesimetra.

Izbori su, ako to Karamarko slučajno ne zna, poligon za sučeljavanje programa, ideja, stranaka i kandidata. I savršena su prilika za Karamarka i njegovu stranku da raskrinkaju "frajera Milanovića" i obrišu pod s njegovim programom kojemu se tako slatko rugaju.  

Pa ako HDZ nije spreman sučeliti programe, kao što je obvezan sučeliti stranačke liste po izbornim jedinicama, onda možda nije ni spreman izaći na izbore.

Ili još jednom polaže nade u činjenicu da njegovi birači, bolje reći glasači, naprosto nisu previše izbirljivi.

Glasali su oni za svakakve, pa zašto ne bi onda i za ovakvog Karamarka?

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 374
VIDEO

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac

Karoglana smjenjuju, ali za loš rezultat Hajduka više su krivi oni koji su ovu momčad slagali
SMJENA ILI NE?

Karoglana smjenjuju, ali za loš rezultat Hajduka više su krivi oni koji su ovu momčad slagali

Plus+ Karoglan snosi dio krivnje, ali nije kriv za to što je posložena "teretna" momčad koja teško može odgovoriti zahtjevima modernog nogometa, a iskustvo i kvalitetu nikako ne uspijevaju materijalizirati na terenu...
20 citata Mirjane Krizmanić za bolji život: Vrijeme ne liječi sve, a i u starosti se može uživati...
MUDRE RIJEČI

20 citata Mirjane Krizmanić za bolji život: Vrijeme ne liječi sve, a i u starosti se može uživati...

Hrvatska psihologinja, utemeljiteljica katedre za kliničku psihologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, potpisala je brojna djela, među njima i 'Tkanje života', 'Laži naše svakidašnje' i 'Knjigu rastanaka'