Obavijesti

News

Komentari 0

"Ako su svi za reforme, zašto ne bi imali reformsku vladu?"

Predstavnici Mosta rekli su u četvrtak da nastavak pregovora ovisi o tome koliko će im predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dati vremena za daljnje razgovore

VIDEO

Prije samih konzultacija kod predsjednice države Kolinde Grabar Kitarović stručni timovi Mosta bili su na novoj rundi pregovora sa SDP-om , a u tijeku je sastanak s HDZ-om . Teme su izborni i politički sustav te isključivi gospodarski pojas. Hoće li se pregovori nastaviti u Mostu kažu da ovisi o predsjednici.

- Ne znamo koliko će nam predsjednica dati vremena da nastavimo s razgovorima. Mi bismo vrlo rado vidjeli i druge važne teme od zdravstva, socijalna skrb, branitelja koje nismo stigli dotaknuti. Ovisi o vremenskim rokovima koji nas sad pomalo dovode u situaciju da ubrzamo pregovore. Pitanje je kada će biti konstituiranje Sabora. Hoće li predsjednica dati mogućnost i vremena da dovršimo kvalitetno ove pregovore saznati ćemo nakon konzultacija - rekao je Robert Podolnjak ispred Mosta.

VIDEO

Na pitanje što će ponuditi predsjednici kazao je da će o tome javnost informirati predsjednik nakon što se u 13 sati sastane Nacionalno vijeće i zastupnički klub . Neizbježno se ponovno postavilo pitanje je li nakon obavljenih pregovora jasnije kojem bloku je Most bliži da sastavi novu Vladu. Podolnjak na to pitanje nije odgovorio te je ponovio već stari stav da će nakon što od potencijalnih partnera prime pismena očitovanja ista i analizirati.

- Temeljem pismenih očitovana moći ćemo usporediti, kao i javnost, tko podržava više naše prijedloge. Ako svi u istoj mjeri podržavamo reformske zahvate onda možemo svi zajedno lijepo sjesti u Vladu i možemo sve to skupa provesti. Onda stvarno reformska vlada o kojoj govorimo nije iluzija nego stvarnost - kazao je Podolnjak.

U razgovorima kaže nitko nije striktno odbio ponuđene prijedloge već su si ostavili manevarskog prostora za razgovore i očitovanja što je, navodi Podolnjak logično. Naveo je da su sa SDP-om imali sadržajne razgovore o izbornom i referendumskom zakonodavstvu i njihovoj reformi. U Mostu kažu da je njihova nulta reformska točka smanjenje zastupničkih prava od plaće do prava nakon isteka mandata. Žele smanjit broj zastupnika, ali i broj političkih dužnosnika na svim razinama.

- To želimo odmah i to nje naša nulta reformska točka - kazao je Mostov ustavno-pravni stručnjak. Njihov plan je i reformirati izborni sustav i referendumsko zakonodavstvo kako bi se ojačao utjecaj građana na političko odlučivanje.

- Dakle da više nego do sada biraju svoje zastupnike, lokalne dužnosnike, da reformiramo i lokalni izborni sustav. Da idemo u smjeru ili jačanja preferencijalnog glasovanja ili u kombinirani sustav koji bi dao građanima mogućnost da biraju neposredno pojedine zastupnike. Želimo reformirati izborno zakonodavstvo, izborne jedinice, proces kandidiranja ali i financiranje izborne promidžbe . Važan nam je i dio transparentnosti političkog odlučivanja, jačanje instituta prava na pristup informacijama i svih instituta koji se odnose na sprečavanje sukoba interesa, kvalitetnije uređenje javne nabave, građanski nadzor sigurnosnog sustava.

Ispred SDP-ovog tima Arsen Bauk je poručio:

- Naš stav je da sve ono što bi zadržalo dobre strane postojećeg izbornog sustava, a to su proporcionalna zastupljenost u Saboru i omogućavanje ravnomjerne teritorijalne zastupljenosti kroz izborne jedinice, bilo bi dobro da ostane. O ostalim korekcijama smo spremni razgovarati. Želimo da u taj dio budu uključeni i predstavnici HDZ-a odnosno da se pravila političkog sustava dogovaraju konsenzusom ako je to moguće - poručio je.

Arsen Bauk je dodao i kako je bilo razgovora i o broju zastupnika u Saboru kao i visini njihovih plaća.

VIDEO

Na sastanku je bilo riječi i o zahtjevu Mosta vezanog za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa. Bauk navodi da su o tom pitanju razmijenili mišljena, a objasnili su Mostu i međunarodne obveze. O tome će se kaže dalje razgovarati. Slaven Dobrović iz Mosta kazao je kako su od SDP-a čuli obrazloženja i isprike zašto Hrvatska nije proglasila njegovu punu primjenu. O toj temi također očekuju pismeni odgovor.

Poslijepodne idu na konzultacije kod predsjednice

Popodne će onda otići, kao i predstavnici ostalih političkih stranaka, na Pantovčak na konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović .

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...