Obavijesti

News

Komentari 742

Nema dogovora: 'I dalje ćemo razgovarati, ali bez Matića'

Jedan od vođa prosvjeda, Đuro Glogoški ponovno je optužio ministra Predraga Matića da laže te rekao kako traže da Vladu predstavlja netko drugi, a ne Matić

VIDEO

Nakon gotovo tri i pol sata razgovora, drugi sastanak predstavnika Vlade i branitelja završio je bez dogovora.

Oko 13.30 sati predstavnici branitelja izašli su iz zgrade ministarstva. Jedan od vođa prosvjeda Đuro Glogoški ponovno je optužio Matića da laže te kazao kako branitelji traže da u budućim razgovorima netko drugi predstavlja Vladu, umjesto Matića.

- Ono o čemu smo govorili cijelo vrijeme je istina. Ovdje je sada to potvrđeno. No gospodin Matić i dalje ne govori istinu, obmanjuje premijera. Argumentirali smo to u Vladi i sada. Predsjednik Vlade je rekao: "To je to, u pravu ste". Ne smijemo zaboraviti i nećemo preći preko toga, a to je da je zatraženo da zaboravimo sve što je bilo do sada. To sigurno nećemo dozvoliti. Spremni smo nastaviti razgovore u cilju pronalaženja rješenja, ali na način da ne može nositelj toga biti onaj zbog kojeg prosvjedujemo ovdje. Neka Vlada odredi tko će biti nositelj suradnje - rekao je Glogoški te istaknuo kako nije riječ o ultimatumu, te dodao da branitelji nemaju prijedlog tko bi to mogao biti.

- Predsjednik Vlade ne želi razgovarati o onima koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku i onemogućavanju da koriste novce iz proračuna na osnovu toga što su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku. To je za branitelje neprihvatljivo. Dogovorena je daljnja suradnja po skupinama da se vidi koji su to problemi. No mi moramo krenuti od temelja, da su branitelji dali najveći doprinos u Domovinskom ratu, da  je na Hrvatsku izvršena agresija i da u Hrvatskoj postoje oni koji su davali potporu agresoru - rekao je Glogoški te dodao da razgovori s premijerom, koji je dva puta primio branitelje, daju nadu da će se pronaći rješenje. 

Glogoški je rekao da branitelji i dalje ostaju u Savskoj 66.

Matić: Ispričavam se svima koje sam uvrijedio

- Želim zahvaliti svim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata što je sastanak nakon sedam i pol mjeseci održan tamo gdje je i trebao biti. Bio je to dug i konstruktivanm sastanak, a neke od njihovih primjedbi datiraju daleko dalje od ove Vlade, tamo negdje oko završetka rata. Dogovorili smo da ćemo formirati radne timove i stručne skupine koje će rješavati dio po dio problema, koliko se može - rekao je Matić te prosvjednicima uputio poruku:

- Ispričavam se svima kojima sam ovih mjeseci uputio bilo kakvu uvredu, bila je nenamjerna. Ali od prosvjednika, od kojih je bilo uvreda i prijetnji prema meni, očekujem da se ispričaju. Manje meni, ali više mojoj obitelji koja je bila izložena tim prijetnjama - dodao je.

Termin novog sastanka nije zakazan, poznato je samo da će se održati sastanak braniteljskih  udruga.

Milanović napustio sastanak

Oko 12 sati premijer Milanović napustio je sastanak s braniteljima zbog puta u Baranju. Navinarima je na izlasku rekao:

- Sve je ok, ljudi su ostali gore razgovarati - rekao je Milanović. Na pitanje je li zadovoljan sastankom, odgovorio je:

- Važno je da su oni zadovoljni - dodao je. Još jednom se pozdravio s braniteljima koji prosvjeduju u Savskoj 66 te upitao gdje je branitelj koji se nije htio s njim rukovati.

Nakon premijera izašlo je i nekoliko predstavnika branitelja. Nisu željeli davati izjave.

Anto Magzan/PIXSELL

Premijer prije sastanka pozdravio šatoraše

Ministar obrane Ante Kontromanović ušao je na stražnji ulaz u zgradu nešto prije 10 sati, dok je 30-ak predstavnika branitelja ušlo na prednji ulaz. Nedugo nakon njih, oko 9.50 sati na prednji ulaz je ušao i premijer Zoran Milanović.

Branitelji, pored kojih je prošao, su ga pitali što će biti danas i hoće li postići dogovor, na što je Milanović odgovorio:

- Danas možda ne, ali narednih dana sigurno - rekao je Milanović te pružio ruku prisutnim prosvjednicima. Jedan branitelj, iz Udruge specijalne policije, odbio je premijeru pružiti ruku čak i nakon što ga je Milanović zamolio rekavši: "Molim Vas, za mene".

Za razliku od prvog sastanka u Banskim dvorima, koji je bio otvoren za javnost i medije, ovaj se održava iza zatvorenih vrata.Tek je prvih pet minuta bilo otvoreno isključivo za fotografe i televizijske snimatelje.

Anto Magzan/PIXSELL


Danas o konkretnim braniteljskim problemima

Branitelji 232 dana prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja, gdje su i podignuli šator. Traže rješavanje problema braniteljske populacije, ostavku resornog ministra Predraga Matića i dvoje njegovih suradnika te donošenje ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Podsjetimo, na prvom sastanku predstavnici prosvjedničkih vođa iznijeli su predsjedniku Vlade i ministrima svoje probleme poput izdvajanja dijela branitelja iz sustava resornog ministarstva u ministarstvo socijalne skrbi, zatim pitanje mirovina pripadnika HVO-a, popisa pripadnika agresorskih postrojbi i slično.

Anto Magzan/PIXSELL

Kotromanović s Glogoškim i Klemmom u kafiću

Uoči sastanka prosvjednika i predstavnika Vlade, u podrumu kafića Hocus Pocus u Šubićevoj ulici u nedjelju navečer u Zagrebu sastali su se ministar obrane Ante Kotromanović i Josip Klemm, a kasnije im se pridružio i Đuro Glogoški sa suprugom.

Kako je javio čitatelj tportala koji ih je uočio u 20 sati i 15 minuta, oni su se povukli u podrumsku prostoriju kafića, a dva stražara u civilnoj odjeći nisu dopuštali prilazak ostalim gostima. Kafić se nalazi u neposrednoj blizini zgrade Ministarstva obrane.

Matić je znao za susret u kafiću, ali nije htio doći

Iz Ministarstva branitelja za tportal kazali su kako je ministar Predrag Matić znao za sastanak u kafiću no nije htio doći.

- Ministar Kotromanović obavijestio je ministra Matića o svom sastanku s vođama braniteljskog prosvjeda. Međutim, ministar Matić smatrao je da se radi o neformalnom razgovoru ministra Kotromanovića s gospodinom Klemmom, gospodinom Glogoškim i gospodinom Jukićem, o čemu svjedoči i mjesto održavanja sastanka te se iz toga razloga nije odazvao sastanku - poručili su iz Ministarstva. 

Istaknuli su kako ministar Matić od početka govori da je jedina prava adresa za rješavanje problema Ministarstvo branitelja. 

Nakon što su više od dva sata raspravljali u podrumu kafića u koji su prolaz priječila dva pripadnika ministrovog osiguranja, Klemm i društvo popeli su se u prizemlje za stol, a ministar Kotromanović je otišao bez njih, tvrdi očevidac susreta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 742
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji