Obavijesti

News

Komentari 264

Odblokirat će dva Sanaderova računa na kojima je 1,2 mil. €?

Odblokirat će dva Sanaderova računa na kojima je 1,2 mil. €?
5

Sanaderovi odvjetnici najavili su žalbu na prvostupanjsku odluku sudu. Rok za žalbu je 14 dana. Do pravomoćne odluke će proći dva mjeseca. Sanader ostaje u pritvoru

VIDEO

Sutkinja Zemaljskog suda u Salzburgu, Claudia Lechenr odlučila je izručiti Ivu Sanadera Hrvatskoj, javlja Dnevnik.hr. Sanaderov austrijski odvjetnik Werner Suppan najavio je kako će se žaliti na takvu odluku suda.

- Sud je odlučio da će izručiti gospodina Sanadera, no on je najavio kako će se na tu odluku žaliti. Budući da nije prihvatio odluku suda, ostaje u pritvoru. Njegovi odvjetnici imaju 14 dana da podnesu žalbu o kojoj će odlučivati Viši sud u Linzu. Do pravomoćne odluke će proći mjesec do dva - rekao nam je glasnogovornik Zemaljskog suda u Salzburgu, Imre Juhasz.

Odvjetnik Werner Suppan tvrdi da bivši premijer u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje.

- Austrijski sud je odlučio kako je izručenje Ive Sanadera Hrvatskoj legalno prihvatljiva opcija. Mi ćemo se žaliti na tu odluku, a onda će sud odlučiti hoće li ili neće prihvatiti našu žalbu - rekao je Suppan nakon odluke suda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Predsjednik Josipović komentirao je kako svatko u Hrvatskoj može imati pravedno suđenje pa tako i Ivo Sanader, tim više što će njegov slučaj biti pod lupom domaće i međunarodne javnosti.

Postupak izručenja može potrajati nekoliko mjeseci, a ako Sanaderovi odvjetnici odluče koristiti sve pravne mogućnosti, može se otegnuti i do godinu dana. Naime, ako Viši zemaljski sud potvrdi prvostupanjsku odluku, Sanader se može ponovno žaliti te o tome onda odlučuje Vrhovni sud Austrije. Na kraju Sanader ima pravo žalbe Ustavnom sudu. 

Osim na odluku o izručenju, njegovi su se odvjetnici žalili i na odluku o pritvoru te su zatražili da se on zamjeni blažom mjerom, odnosno da ga uz jamčevinu puste iz pritvora.  Sanaderu su, nagađa se, već pronašli stan u Salzburgu, no zasad se on u njega neće useliti. 

Austrijanci će deblokirati Sanaderov račun?

Sanaderov odvjetnik Goran Suić izjavio je za Hrvatski radio kako je austrijsko državno odvjetništvo deblokiralo račune njegovom klijentu. Radi se o dva bankovna računa iz Tirola na kojima je ukupno oko 1,2 milijuna eura, piše Jutarnji list. Računi su "zamrznuti" tijekom austrijske istrage zbog sumnje u pranje novca.

- Dobili smo odluku državnog odvjetništva Austrije, odjela za korupciju, koji je deblokirao sredstva na računima gospodina Sanadera, jer je u istrazi utvrđeno da nema nezakonitosti i nikakvih nepravilnosti - rekao Suić. Dodao je kako je Sanader dobro primio odluku o izručenju.

U Odjelu za korupciju nisu nam željeli potvrditi hoće li Sanaderu zaista odblokirati imovinu.

- Mogu potvrditi samo da istraga protiv gospodina Sanadera još traje. Pratit ćemo ishod njegove žalbe na izručenje, a ukoliko on bude izručen Hrvatskoj tada ćemo, ukoliko utvrdimo da za to ima elemenata, međunarodnim pravnim putem pokrenuti postupak protiv njega - rekla je glasnogovornica bečkog odjela za korupciju Eva Habicher.

Habicher je za Večernji list objasnila da dio novca doista jest oslobođen jer je stečen prije inkriminiranog razdoblja, ali da je riječ samo o dijelu ukupnog iznosa.

- Ostatak novca na tom računu ostaje blokiran jer se za taj iznos nastavlja istraga za pranje novca. O kojem je iznosu riječ, nažalost, ne mogu vam reći - kazala je Habicher za Večernji.

Terete ga za zlouporabu položaja i ovlasti

Bivši premijer Ivo Sanader se od početka prosinca nalazi u salzburškom zatvoru. Hrvatska ga tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, tj. izvlačenje milijuna kuna iz ministarstava i javnih poduzeća preko Fimi medije te nezakonito poslovanje HEP-a s Diokijem. Tereti ga se i da je nezakonito uzeo 3,5 milijuna kuna provizije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 264
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u