Obavijesti

News

Komentari 34

Bernardić Bandiću poručio u skupštini: Make it or leave it!

Bernardić Bandiću poručio u skupštini: Make it or leave it!
6

Zagrebački gradonačelnik ne želi odustati od novog sustava plaćanja dječjih vrtića prema dohodovnom cenzusu. Rekao je da tako ugrađuje socijalnu odgovornost

VIDEO

Na zagrebačkoj Gradskoj skupštini proračun je prvi spomenuo gradonačelnik Milan Bandić: 

- Prijedlog Proračuna za 2011. odbit će oni koji su protiv socijalne pravednosti u ovo recesijsko vrijeme i imat će nove izbore. Ja sam protiv izbora, ali ih se ne bojim. U ovih 15-ak godina dosta sam ostario, ali spreman sam za boj - rekao je Milan Bandić te dodao kako neće odustati od novog sustava plaćanja dječjih vrtića prema dohodovnom cenzusu. Rekao je kako ne pljačka djecu ni umirovljenike nego ugrađuje socijalnu odgovornost i pravednost po imovinskom cenzusu.

- Otvoren sam za svaku sugestiju, ali ne na štetu siromašnih i srednjeg sloja - rekao je Bandić.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić poručio je tijekom rasprave o prijedlogu proračuna gradonačelniku Milanu Bandiću 'Make it or leave it! Se razmemo?'. Bernardić od Bandića traži jasnu analizu, kriterije i pravednost proračuna do sljedeće sjednice Skupštine, a ako to gradonačelnik ne napravi, tražit će od njega da napusti mjesto gradonačelnika. No, Boris Šprem, predsjednik Skuštine pokušao je smiriti tenzije te je rekao kako su i gradonačelnik i Skupština na istom poslu za koju imaju podjednaku odgovornost.

- Podsjećam gradonačelnika da je s 31.12.2009. godine Grad imao 1,683 milijardi nenaplaćenih potraživanja od komunalnih doprinosa, zakupnina i najamnina prostora. Stotinjak milijuna kuna za vrtiće, jaslice, produljeni boravak djece u školama kao i novčana pomoć za novorođenu djecu mogu se lako namaknuti. Možda ne odmah, ali kroz nekoliko mjeseci to se može napraviti - rekao je Šprem. Ni SDP se, dodao je ne boji izbora na izbore, ali i da smatra da do njih ne mora doći. Bernardiću se suprostavio Jasen Mesić iz HDZ-a koji mu je rekao da 'sumnja kako bi on mogao napisati strategiju o bilo čemu jer svakih šest mjeseci mijenja mišljenje'.

Dok su neki SDP-ovci razgovarali pomirljivim tonovima, Dan Špicer i Jurica Meić napali su gradonačelnika. Meić je rekao kako je Bandić 'Superhik' koji uzima siromašnima i daje bogatima, a Špicer ga je nazvao 'babykillerom'. Bandićeva zamjenica, Jelena Pavičević Vukičević, njihove izjave je nazvala vulgarnima.

Mozaikom žele spasiti Cibonu

Treći prijedlog sanacije duga zagrebačkog košarkaškog kluba Cibona predstavila je građanska inicijativa "Akcija za spas Cibone" u utorak uoči sjednice Gradske skupštine. Dijelili su plave bedževe s natpisima "Naša stranka je Cibona", a iznijeli svoj projekt nazvan "Mozaik spasa".

Njihov prijedlog uključuje zid paralelan sa željezničkom prugom u Ulici Florijana Andrašeca, kod parkirališta iza Ciboninog tornja. Zid bi virtualno bio podijeljen na šest milijuna malih kockica koje bi bilo tko na svijetu mogao kupiti po cijeni od 10 kuna, a sva bi prikupljena sredstva bila namijenjena Ciboni. Paket od minimalno 20 kockica, na kojima bi se mogla upisati poruka, ime ili ime tvrtke, mogao bi kupiti svatko. Lik Dražena Petrovića bio bi u sredini zida, a prostor oko njega prodavao bi se na aukciji po višoj početnoj cijeni. "Mozaikom spasa" ukupno bi se prikupilo 60 milijuna kuna, što je, kako kaže gradonačelnik Milan Banić, pola Ciboninog duga. Bandića su aktivisti pozvali da podrži njihovu inicijativu. Pokušali su mu dati i bedž, ali on ga nije uzeo. Samo im je odgovorio 'Podržite vi moj projekt'.

No, većina drugih zastupnika podržala je aktiviste. Miroslav Ćiro Blažević iz HDZ-a rekao je kako je Cibona institucija koja je proslavila Hrvatsku diljem svijeta.

- Cibona se mora spasiti. Taj košarkaški klub značajan je faktor u hrvatskom športu. Oni koji toga nisu svjesni gledaju osobni, a ne nacionalni interes - rekao je Ćiro.

Ipak, Bandić je na aktualnom satu rekao kako u Ciboninu blagajnu neće uplatiti ni lipe dok cijela Uprava ne podnese ostavku.

- Ne možete dati lisicama da čuvaju kokoši. Dok je ovo društvo u Ciboni, i dok sam ja gradonačelnik, nećemo dati ni lipe. Cibona je jedini klub u Hrvatskoj koji je ilegalno uknjižio prostore koje koristi. Tijekom ovih godina napravili su duplo veći dug nego te nekretnine vrijede. Na sljedećoj sjednici Gradske skupštine imat ćete prilike podići ruke za preuzimanje Ciboninog duga i prostora te za okretanje nove stranice za Cibonu – rekao je gradonačelnik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"