Obavijesti

News

Komentari 0

Bauk: Nema kazni zbog manje žena na izbornim listama

Bauk: Nema kazni zbog manje žena na izbornim listama
1

Izborno povjerenstvo tvrdi da će HDSSB, SDP i HDZ ipak morati platiti kazne jer nisu stavili dovoljno kandidatkinja. Stranke tvrde da to moraju činiti tek od 2017.

VIDEO

Jesu li stranke predale samo jednu izbornu listu za 10 izbornih jedinica ili su predali 10 listi za 10 jedinica? Pitanje je to od pola milijuna kuna za HDZ i 250.000 kuna za SDP.

Obje stranke su pogrešno istumačile zakon kad su sastavljale izborne liste. Iako obje stranke od samostalnosti donose i tumače te iste zakone. Njihove koalicije bi trebale biti kažnjene jer nisu ispoštovale odredbu da na svakoj izbornoj listi imaju barem 40 posto žena.

Razlika nastaje jer je zakon propisao da za izbornu listu koja nema dovoljno žena, kazna iznosi 50.000 kuna.

HDZ je očito odlučio to platiti jer na njihovim listama ima tek 12 posto žena. Ali će morati dati 11 puta više novca, odnosno 550.000 kuna. Državno izborno povjerenstvo nam je potvrdilo da se kazna plaća za svaku izbornu jedinicu u kojoj lista koalicija nema dovoljno žena. U ovom slučaju 11 za HDZ-ovu Domoljubnu koaliciju. Izvor iz HDZ-a nam je rekao da, po njegovu tumačenju, HDZ ima jednu listu i trebao bi platiti 50.000 kuna kazne.

SDP je čitavo vrijeme tumačio da ima 40 posto žena na listi. Ali to nije točno. Oni možda imaju ukupno toliko žena, ali u pet izbornih jedinica imaju ih manje od propisanog. Zato bi trebali biti kažnjeni s 250.000 kuna.

Po onom kako ministar uprave Arsen Bauk tumači zakon, uopće ne bi trebalo plaćati kazne. Tvrdi da je Zakon o ravnopravnosti spolova na snazi već sedam godina.

- Svi mi u Saboru smo tumačili da odredbe o kaznama stupaju na snagu 2017. za lokalne i 2019. godine za parlamentarne izbore. Smatram da je zakon isti kao i za sve prošle izbore kad nitko nije plaćao kazne - kaže Arsen Bauk.

No izborno povjerenstvo je prije dva tjedna, na vrijeme, dalo tumačenje suprotno Baukovu. Na kraju ispada da su sve veće stranke, osim SDP-ove i HDZ-ove koalicije te HDSSB-a, ispravno su tumačile zakon. I neće se morati izvlačiti zbog kazni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.