Obavijesti

Kolumne

Komentari 229

Crnokošuljaši ne remete javni red i mir, već ugrožavaju Ustav

Crnokošuljaši ne remete javni red i mir, već ugrožavaju Ustav
1

Policija je zabranila postrojavanje pravaške stranačke vojske u centru Zagreba u strahu od nereda i obračuna, a ne zbog ugrožavanja Ustava i kršenja zakona

VIDEO

Samo dan nakon što je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio kako nema razloga zabraniti postrojavanje stranačke vojske Autohtone Hrvatske stranke prava, policija je to danas ipak učinila.

Ali ne zato što bi postrojavanje radikalno desnih crnokošuljaša koji su u subotu trebali održati vježbu u centru grada, po uzoru na neofašističke pokrete u Mađarskoj i drugim europskim zemljama, bilo protivno Ustavu i zakonima, već zbog toga što je policija bila zabrinuta za javni red i mir.

"Postoji utemeljena vjerojatnost da bi održavanje i javno okupljanje izazvalo uznemirenost kod većeg broja građana", navodi se u priopćenju MUP-a. "A s obzirom na vrijeme, broj sudionika i narav okupljanja, moglo bi ozbiljno poremetiti kretanje većeg broja građana te dovesti do nasilja i ozbiljnijeg remećenja javnog reda i mira".

Dakle, crnokošuljaši na subotnjoj špici su problem.

Stranačka, neofašistička vojska na ulicama hrvatskih gradova možda baš i nije.

Uznemirenost građana

Ministar Ranko Ostojić iskazao je zabrinutost jer bi crnokošuljaši u centru Zagreba mogli "izazvati uznemirenost građana", iz čega neki izvlače zaključak da on zapravo štiti desničare od napada, međutim policija, zajedno s nadležnim državnim tijelima, ne mora voditi računa o tome, već o obrani društvenih vrijednosti koje izviru iz Ustava.

Sloboda govora je jedno, govor mržnje nešto drugo. Sloboda okupljanja je jedno, postrojavanje stranačkih, dakle paravojnih postrojbi i njihovo paradiranje nešto je posve drugo.

Zna se koja je svrha stranačke vojske.

Dražen Keleminec, šef A-HSP-a, koji je prije par dana ispred suda pjevao ustaške pjesme, to naziva "polaganjem prisege Domovini", ali svi znaju da se vojna prisega domovini polaže u regularnim vojnim snagama, a ne u crnim "spitkama" i cokulama s metalnim vrhom. 

Za lakše cipelarenje svih koje stranka proglasi neprijateljima Domovine.

Njemački Freikorps

U doba Weimarske republike, prije dolaska Hitlera na vlast, Njemačka je bila preplavljena paravojnim postrojbama zvanim "Freikorps". One su vukle korijen još iz 18. stoljeća, kao što Keleminec postrojava svoje crnokošuljaše na godišnjicu smrti dr. Ante Starčevića, bazirale su se na vojnoj tradiciji i, ovo je sad zanimljivo, na antikomunističkom djelovanju.

Freikorps su služile za fizičke obračune sa socijalistima, komunistima, liberalima i socilademokratima, naravno i Židovima, dakle svima koje se u jednom trenutku proglašavalo neprijateljima Domovine. 

A zašto bi autohtonim pravašima trebala stranačka vojska nego za vođenje rata?

Zato nije problem u onome što tumači MUP, da će crnokošuljaši izazvati nerede i nasilje na zagrebačkoj špici, problem je u tome što se tim košuljašima uopće dopušta osnivanje.

Policija ne brani samo zagrebačke prolaznike, već brani društvo koje bi moglo biti izloženo toj stranačkoj vojsci. Ona će se osnovati na ulici ili u stranačkom dvorištu, ali kad se jednom osnuje, djelovat će u skladu s postulatima stranke koju vodi marginalac, ali koje dijeli dobar dio hrvatskog društva.

Pa ako se politički progone unutarnji i vanjski neprijatelji, komunjare i jugofili, udbaši i ljevičari, liberali , loši Hrvati ili najbolje nehrvati, onda će domoljubne postrojbe krenuti u ulični rat protiv tih domovinskih izroda.

To onda neće biti problem zagrebačke špice, nego problem svake hrvatske ulice.

Pa i Savske 66.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 229
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode