Obavijesti

News

Komentari 104

Udario na banke: Počeo je Lov na crveni oktobar, a to sam ja

Udario na banke: Počeo je Lov na crveni oktobar, a to sam ja
2

Lalovac je poručio da banke moraju shvatiti da postoji 300.000 blokiranih građana. Kaže da ne pokušava ući u rat s njima, ali da moraju biti društveno odgovorne

VIDEO

Zadnjih nekoliko dana javnost sam upozoravao na brojne nejednakosti u društvu, prvenstveno djelom uzrokovanim i poslovanjem bankarskog sektora, a danas vidim poruke preko njihovih glasnogovornika da je krenuo "Lov na crveni oktobar" što bi valjda trebao biti ja jer javno govorim o određenim nelogičnostima koje se javljaju u bankarskom poslovanju, izjavio je ministar financija Boris Lalovac odgovarajući na pitanje ima li načina da se smanje ogromne razlike u plaćama s obzirom na podatak da 150 vodećih bankara zarađuje 170 milijuna kuna godišnje.

'Banke moraju biti društveno odgovorne'

- Pokušavamo tražit i partnerski odnos s bankarskom zajednicom da shvate da postoji 300.000 blokiranih građana, kada smo krenuli govoriti o problemima sa švicarskim francima i nakon što je Vlada reagirala s druge strane nije bilo reakcije od strane monetarne vlasti ni bankarskog sektora. Mi ne ulazimo u njihova primanja ni plasmane, ali cijelo vrijeme pokušavam reći, ne ulazeći u nikakve ratove s bankama, da moraju biti društveno odgovorni, da žive, rade i posluju u Hrvatskoj koja već šest godina grca u dugovima, ne samo država nego građani i poslovni sektor - oštro je poručio Lalovac.

Naveo je da je teret kamata kada je riječ o centralnom proračunu iznosi 10,7 milijardi kuna, da građanima rate preko noći rastu od 30 do 60 posto , dok poslovna zajednica plaća kamate od šest do sedam posto.

- Sad treba izvući gospodarstvo iz krize. Ovim modelom koji je do sada bio, teško da ćemo izaći iz krize. Cijelo vrijeme pozivam da oni zajedno s Vladom i građanima pokušaju naći modele restrukturiranja duga te da ne ih ne dovode u dužničko ropstvo - poručio je Lalovac.

VIDEO

'Neću prestati upozoravati na velike nejednakosti zbog njihovog poslovanja'

Bez obzira na poruke koje dobiva iz bankarske zajednice, Lalovac nema namjeru prestati javno govoriti i upozoravati na velike nejednakosti u društvu koji je kaže većim dijelom uzrokovan njihovim poslovanjem.

- To je moja dužnost i kao ministra u Vladi. Predložit ćemo sva zakonska rješenja koja budu u našoj moći bez obzira što će reći Bruxelles, jer radi se o zaštiti hrvatskih građana. U tom dijelu ćemo postupati kao u prošlosti - zaključio je ministar Lalovac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju
BUDITE NA OPREZU

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju

DHMZ je izdao meteoalarm za cijelu zemlju, a onaj koji označava opasno vrijeme na snazi je za zagrebačku i karlovačku regiju

Teška nesreća kod Baške Vode: Sletjeli s ceste autom, poginuo mladić. Još dvoje je ozlijeđenih
ZATVORILI CESTU ZA PROMET

Teška nesreća kod Baške Vode: Sletjeli s ceste autom, poginuo mladić. Još dvoje je ozlijeđenih

Na mjestu nesreće je uz policiju stigla i Hitna pomoć te vatrogasci
FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada