Obavijesti

News

Komentari 117

Teško je: Uspjeli ga stabilizirati i stanje mu se ne pogoršava

Teško je: Uspjeli ga stabilizirati i stanje mu se ne pogoršava
1

Ostojić diše uz pomoć ECMO aparata, a zbog problema s bubrezima stavljen je na dijalizu. Liječnici čekaju da prođe 48 sati, nakon čega će znati konačnu dijagnozu

VIDEO

Ranku Ostojiću se zdravstveno stanje ne pogoršava i to je već dobra vijest. Baš zbog činjenice da je Ostojić u ponedjeljak ujutro bio stabilno, liječnici su računali na poboljšanje u sljedećih 48 sati. Nalazi CT-a koji su stigli u ponedjeljak prijepodne mogli bi biti obećavajući, doznali smo od stručnjaka na Rebru.

U nalazima nema naznaka novih komplikacija, stoga se liječnici iskreno nadaju oporavku. Nakon što je zbog visoke temperature, a zbog sumnji da je riječ o zaraznoj bolesti, u petak primljen u bolnicu “Dr. Fran Mihaljević”, Ostojić je ipak u roku od nekoliko sati prebačen na Rebro gdje ga je operirao dr. Drago Prgomet. Ugledni otorinolaringolog već godinama slovi kao jedan od najboljih liječnika u regiji za bolesti uha, grla i nosa, pa čim je Ostojić zaprimljen na Rebro, Prgometa su pozvali da se vrati s godišnjeg odmora u bolnicu kako bi operirao ministra. Hitnim zahvatom odstranio mu je gnojnu vrećicu na grlu, apsces veličine dva centimetra, no Ostojića je u kratkom vremenu zahvatila sepsa koja se proširila na pluća. Zbog nemogućnosti pravilnog disanja i teškog stanja, Ostojića su priključili na ECMO respiratorski aparat koji neki još zovu i “umjetnim plućima”.

Ostojić za sada na njega dobro reagira, disanje se ustabililo, no gnojna upala je još jaka i onemogućuje samostalni rad pluća. U međuvremenu su Ostojiću zatajili i bubrezi pa je odmah spojen na dijalizu. Zbog razvoja septičnog stanja sa znakovima cirkulatornog šoka Ostojić je još u stanju polusvijesti. Reagira, kažu nam na Rebru, na podražaje boli, no ne komunicira. Osoblje se još bori s njegovom visokom temperaturom, no s vremena na vrijeme ona ipak padne.

Ranko Ostojić fizički je jak čovjek i to mu uvelike pomaže u ovoj situaciji, rekli su nam liječnici ne želeći detaljno komentirati Ostojićevo zdravstveno stanje držeći se pravila svoje struke. Očito je da je Ostojićeva snažna fizička građa jedan od presudnih faktora za ozdravljenje pa se svi nadaju da će se ministar uskoro vratiti na posao. U javnosti su se ispočetka pojavile sumnje da je bakterijsku upalu izazvao ugriz krpelja jer je ministar Ostojić puno vremena provodio u poplavljenim područjima u Slavoniji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No, kako saznajemo od liječnika, takav scenarij jednostavno nije moguć. Liječnici se u jednom slažu, Ostojićevo zdravstveno stanje loše je već dulje, no on nije na to obraćao pozornost, a to dokazuje i činjenica da je tjedan dana hodao s visokom temperaturom i odbijao otići liječniku sve dok situacija nije postala alarmantna. Prava dijagnoza još se, nažalost, ne može utvrditi.

Društvene mreže su prepune podrški stranačkih, ali i nestranačkih kolega.

- Ranka poznajem više od 30 godina i cijenim ga kao dobrog čovjeka. Želim da pobijedi i ovu nevolju, da što prije ozdravi i oporavi se. Drži se prijatelju! - poručio mu je HNS-ov zastupnik Goran Beus Richembergh. Potporu su dali svi stranački ogranci SDP-a, kolege ministri, ali i brojni građani.

Ecmo uređaj znači spas nečijeg života

ECMO uređaj još se naziva i umjetnim plućima. Omogućuje, među ostalim, izvantjelesni krvotok. Oksigenacija organizma obavlja se preko uređaja, a to potpuno pošteđuje pluća pacijenta koja se stavljaju izvan funkcije. Riječ je o sofisticiranom aparatu koji se koristi, primjerice, kod teških kardioloških bolesnika, ljudi sa zastojem srca ili kod teških plućnih bolesnika. Takvim pacijentima ECMO spašava život

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 117
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.