Obavijesti

News

Komentari 590

Glavaš je stigao u Remetinec, u Osijeku najavio štrajk glađu

Glavaš je stigao u Remetinec, u Osijeku najavio štrajk glađu
10

Četvorica policajaca u civilu su u četvrtak u 10.44 sati ušla u Glavašev stan na Preradovićevom šetalištu u Osijeku. U zatvoru u Remetincu stigao je oko 14 sati

VIDEO

Na adresu Branimira Glavaša u središtu Osijeka u četvrtak oko 10 sati je konačno stiglo rješenje Vrhovnog suda o pritvaranju .

Četvorica policajaca u civilu oko 10.44 sati s uhidbenim nalogom ušli su u Glavašev osječki stan na Preradovićevom šetalištu. Pola sata kasnije zajedno s policajcima izašao je iz stana. Smjestili su ga u automobil i krenuli prema Remetincu. U Remetinec je stigao nešto prije 14 sati.

Glavaš je prije odlaska novinarima poručio kako će se vrlo brzo vidjeti i dodao kako njegovu bitku sada nastavljaju odvjetnici.

Davor Javorović/PIXSELL

Istovremeno je na njegovoj Facebook stranici objavljena sljedeća poruka:

''Poštovane građanke i građani!

Ovo je šesti puta da sam uhićivan od strane hrvatskog pravosuđa, a upravo se događa još jedan pravni presedan u mom desetgodišnjem političko-pravosudnom progonu. Kako sam i rekao kada sam se vratio u Hrvatsku, ne odustajem od borbe za dokazivanje svoje nevinosti i pred ovakvim politički instrumentaliziranim pravosuđem zbog svoje obitelji, svih građana Osijeka, Slavonije i Baranje i svih onih koji su sudjelovali u pravednom Domovinskom ratu kojim je stvorena i obranjena neovisna Hrvatska. Znajte, obrana grada Osijeka je čista kao suza i nemate se čega stidjeti. Vama svima, zahvaljujem na dugogodišnjoj potpori.

Daljnju pravnu bitku će nastaviti voditi moji odvjetnici, a meni nažalost preostaje jedini način borbe i prosvjeda protiv desetgodišnjih kontinuiranih kršenja građanskih i ljudskih prava zajamčenih Ustavom RH i međunarodnim konvencijama-ŠTRAJK GLAĐU, sa kojim započinjem ovoga trenutka, odnosno mojim šestim uhićenjem.

HDSSB nastavlja političku borbu i pozivamo građane da nam se pridruže, jer ovakva vlast (izvršna, zakonodavna i sudska) je teška sramota za hrvatski narod koji takvo što ne zaslužuje.

Branimir Glavaš, 05.ožujka 2015. u 11 sati i 10 minuta.''

Vulin: Već sutra ćemo se žaliti Ustavnom sudu

- Ovo je nastavak jedne najblaže rečeno pravne sapunice Branimir Glavaš i njegovo šesto uhićenje za isti slučaj što zaista narušava povjerenje u hrvatski pravni sustav. Dokaz tome je tvrdnja Vrhovnog suda da je Glavaš u pritvoru proveo devet mjeseci i 29 dana, a svi znaju da je on proveo u zatvoru pet godina dva mjeseca i dva dana. Već sutra ćemo uputiti Ustavnom sudu tužbu na ovu odluku, jer definitivno su Branimiru Glavašu na ovaj način narušena njegova ljudska prava. Vjerujem da će Ustavni sud maksimalno brzo odreagirati na tu tužbu - izjavio je predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin .

Davor Javorović/PIXSELL

Filip Glavaš: Od ove države ga više ništa ne može iznenaditi

- Ovo je sramota hrvatskog pravosuđa i hrvatske države, da ga nakon gotovo dvije trećine odležane zatvorske kazne ponovo uhićuju i pritvaraju. To su radili i prije osam godina, uhićuju ga sada, a ako bude trebalo uhitit će ga i za osam godina. Ali, mi se nećemo predavati, jer znamo da smo u pravu. On nije nikakav zločinac, nego heroj Domovinskog rata, a to znaju svi Osječani i ovo sve što se događa u nama pobuđuje dodatan inat i daje nam snagu za daljnju borbu. Iščekivanje uhićenja prošlo je u opuštenom ozračju. On se ipak navikao na uhićenja, to mu je već šesti put i od ove države ga više ništa ne može iznenaditi. Duboko se nadao da do ovoga neće doći, ali imao je i jednu rezervu da će se, ipak, i dogoditi ovo pritvaranje - izjavio je Glavašev sin Filip.

Odvjetnik: Odluka Vrhovnog suda je pravno ludilo

Radan Kovač , jedan od Glavaševih odvjetnika  je odluku Vrhovnog suda nazvao "pravnim ludilom".

- Izgleda da Glavaševih pet godina, dva mjeseca i dva dana zatvora te devet mjeseci i 29 dana istražnog zatvora njima nisu bili dovoljni te da ga trebaju još jednom zatvoriti - rekao je Kovač.

Pokretanje videa...

24sata 02:53

"Ne očekujemo ništa"

Noć nakon što je saznao informaciju iz Vrhovnog suda o određivanju obaveznog pritvora, Branimir Glavaš je doslovno cijelu noć proveo budan u društvu svojih najodanijih prijatelja i suradnika u stanu na Preradovićevu šetalištu u središtu Osijeka. Čak je oko 2 sata poslije ponoći novinare, koji su dežurali ispred ulaza u zgradu, počastio burekom.

U četvrtak ujutro mu je među prvima u posjet došao Dražen Matijević , jedan od njegovih odvjetnika.

- Znate kako kažu teksaški rendžeri - "Mi prvo pucamo, onda pitamo" - odgovorio je novinarima na upit o prispijeću odluke Vrhovnog suda o obaveznom pritvaranju njegova štićenika.

Matijević kaže da je takvo ponašanje Vrhovnog suda tek jedan u nizu presedana koji prate cijelu priču o Branimiru Glavašu.

- Prvo je Državno odvjetništvo diglo optužnicu suprotno obvezujućoj saborskoj deklaraciji. Onda se čovjeka koji tvrdi da je počinio više ubojstava prevodi u status krunskog svjedoka, premda je to suprotno zakonu. Treći presedan je da presuda Županijskog suda u Zagrebu ne priznaje Republiku Hrvatsku. Četvrto, takva presuda se pravomoćno presuđuje. I, na kraju, ide se u zatvor na temelju nepravomoćne i protuustavne presude - rekao je Matijević.

Pritom je ustvrdio da "ne očekuje ništa, pa ni uhićenje", jer "u ovoj zemlji ne može se više ništa normalno pretpostavljati, sve ide nekim tokovima koji nama, koji se borimo za primjenu zakona, nisu poznati".

Odredili obvezni istražni zatvor

Vijeće Vrhovnog suda RH odlučilo je da Branimir Glavaš ipak ide u istražni zatvor u Remetinec . Sud je usvojio žalbu zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva na odluku nižeg suda koji je smatrao da nema razloga da se Glavašu ponovno odredi istražni zatvor.

- Vijeće Vrhovnog suda RH je na sjednici održanoj 2. ožujka donijelo rješenje kojim je prihvaćena žalba državnog odvjetnika, preinačeno je pobijano rješenje na način da je protiv optuženog Branimira Glavaša određen istražni zatvor iz osnove u članku 123. stavku 2. Zakona o kaznenom postupku koji istražni zatvor po tome rješenju može trajati do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka, ali ne dulje od kazne na koju je optuženi Branimir Glavaš nepravomoćno osuđen - objavljeno je u četvrtak na stranicama Vrhovnog suda.

Podsjećamo, Ustavni sud 12. siječnja 2015. ukinuo je presudu Branimiru Glavašu u slučajevima "garaža" i "selotejp"u kojima je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. i od Vrhovnog suda zatražio da ponovi postupak kojim je potvrdio osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 590
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava