Obavijesti

Kolumne

Komentari 150

Dao im je Mamićevu glavu na pladnju. Hoće li ga nagraditi?

Dao im je Mamićevu glavu na pladnju. Hoće li ga nagraditi?
1

Može li Milanović očekivati nagradu za Mamićevo uhićenje u Dalmaciji koja voli HDZ, ali još više voli Hajduk, mrzi SDP, ali još više mrzi šefa hrvatskog nogometa?

VIDEO

Prvo im je ponudio Franju Tuđmana, na blještavom pročelju nove Zračne luke Zagreb.

Sada im nudi Zdravka Mamića, na pladnju i s lisičinama na rukama.

Nasljeđem prvog hrvatskog predsjednika Zoran Milanović otvoreno se dodvorava biračima desnice i desnog centra, onima koji su slabi na spomen čovjeka koji je po njihovu mišljenju stvorio i oslobodio Hrvatsku.

A uhićenjem Zdravka Mamića mogao bi se približiti biračima u Dalmaciji koji vole HDZ, ali još više vole Hajduk, koji mrze SDP, ali još više mrze izvršnog dopredsjednika Dinama i gospodara hrvatskog nogometa.

Može li takva računica donijeti uspjeh?

Može li Milanovićev SDP Tuđmanom privući desničare, a Mamićem makar donekle razbiti tradicionalne hadezeove izborne utvrde u Dalmaciji?

SDP se hvali

To pitanje nametnulo se u pozadini velike akcije uhićenja braće Mamić, njihova poreznika, kao i vjernog službenika Damira Vrbanovića. Milanović za to uhićenje ne ubire zasluge, barem ne javno, ali se zato njegovi esdepeovci njime naveliko hvale, naročito preporođeni Željko Jovanović. 

To se naslanja na kampanju Ive Josipovića koji se hvalio da je upravo on prvi spomenuo mafiju u hrvatskom nogometu (pa onda izgubio od osobe koju je Mamić sponzorirao), Jovanović je prijetio "isušivanjem nogometne močvare", a sada se potkraj Milanovićeva mandata dogodilo ono što su mnogi godinama zazivali: Mamić je uhićen zbog financijskih i poreznih malverzacija u vezi nogometnih transfera.

Politička figura

U današnjem intervjuu na N1 televiziji politički analitičar Žarko Puhovski je ustvrdio kako "Mamići nisu relevantne političke osobe", pa stoga ne vjeruje da će Vlada vršiti utjecaj na Uskok.

Svejedno, Zdravko Mamić može se smatrati političkom figurom. Ujedinio je sjever i jug, Torcidu i Bad Blue Boyse u mržnji prema čovjeku kojeg optužuju da uništava hrvatski nogomet. Koristio se Milanom Bandićem i njegovim klijentelističkim vezama, lobirao je za HDZ Ive Sanadera, donirao je Kolindinu kampanju. 

To je čovjek koji je oko sebe ispleo čvrstu mrežu političkog, financijskog, poslovnog, pravosudnog, medijskog interesa.

U svom džepu/novčaniku držao je policajce, suce, poreznike, političare, izdavače, novinare, godinama je doslovno bio nedodirljiv, što se vidjelo i kod nedavne oslobađajuće presude zbog govora mržnje, kao i u mnogim nasilnim i huliganskim ispadima. 

Uhićenje takvog čovjeka veliki je politički događaj za kojeg izvršna vlast mora prisvojiti makar dio zasluga, ako već u tome izravno ne sudjeluje. 

Događaj je toliko značajan da su Torcida i BBB već najavili povratak na Maksimir. Valjda da proslave.

I tako upadamo u shizofrenu situaciju.

Dalmatinska dilema

S jedne strane, Dalmacija ratuje s Mamićevim Dinamom, demonstrira protiv njegova utjecaja na Hrvatski nogometni savez, buni se protiv šikaniranja njihove svetinje Hajduka, neki čak i poljudsku svastiku smatraju udarom upravo na Mamićev HNS.

S druge strane, akciju uhićenja tog Mamića pokrenula je ili omogućila upravo SDP-ova vlast, opcija koja je praktički iskorijenjena iz mnogih dijelova Dalmacije.

Kako će se dalmatinski birači postaviti prema toj činjenici?

Hoće li nagraditi Milanovićev SDP? Ili će ostati vjerna sebi, kao na prošlim predsjedničkim izborima na kojima je mahom podržala Mamićevu kandidatkinju?

Mora se priznati, ozbiljan je to unutarnji konflikt. I veliki test: mrze li Dalmatinci više Zdravka Mamića ili Zorana Milanovića?

Neprijatelj njihova neprijatelja...  

I ne radi se ovdje samo o Dalmaciji. Zdravko Mamić još je više omražen među Bad Blue Boysima, koje se tradicionalno povezuje s desn(ij)om političkom opcijom. 

Oni već godinama ratuju s vladarom Dinama, udaraju ga upravo na stvarima zbog kojih je završio u Remetincu. Hoće li sada i oni Milanoviću i njegovoj policiji (ali i neovisnom Uskoku i DORH-u) honorirati činjenicu da su uhitili njihova ljutog protivnika?

Konkretnije, hoće li neprijatelj njihova neprijatelja odjednom postati njihov prijatelj?

Teško. Gotovo nemoguće.

Kao što je gotovo nemoguće očekivati da će štovatelji Franje Tuđmana, oni koji ga poistovjećuju s Hrvatskom, Domovinskim ratom i HDZ-om, najednom okrenuti ploču i dati glas Milanovićevu SDP-u.

Dalmatinski birači možda mrze Mamića zbog svega što radi njihovu Hajduku i hrvatskom nogometu, ali to ih nikada nije sprječavalo da iskazuju privrženost i odanost njegovoj stranci koja ga je štitila i njegovoj predsjednici za koju je javno lobirao.

Tko zna, možda čak i zamjere Milanoviću što "politizira istragu" protiv Mamića, kako je to lijepo nedavno rekao glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić.

Zdravko Mamić je možda mangup, ali je ipak njihov mangup. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 150
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode