Obavijesti

Kolumne

Komentari 36

Darvinizam u slučaju 'Franak': Svatko je prepušten sam sebi

Darvinizam u slučaju 'Franak': Svatko je prepušten sam sebi
1

Koliko god potrajala, ova povijesna presuda pokazala je da se hrvatski potrošači ne mogu pouzdati u zaštitu institucija i države, nego samo u moć vlastitog udruživanja

VIDEO

Evo kako je ministar financija Slavko Linić komentirao presudu zagrebačkog Trgovačkog suda protiv osam hrvatskih banaka: 

"Ovo je sad problem banaka, neka ga same riješe".

Baš kao što su hrvatski potrošači sami morali riješiti problem s bankama, s valutnom klauzulom i kamatnim stopama. 

A gdje su za to vrijeme bile institucije?

Gdje je bila Hrvatska narodna banka kad su banke godinama nametale potrošačima proizvoljne kamatne stope i obmanjivale ih u vezi valutne klauzule, koju su mnogi stručnjaci nazivali čak i protuustavnom?

Gdje je bila država koja je trebala zaštititi građane od samovolje banaka, a ne da se ti isti građani moraju sami organizirati u udruge, angažirati odvjetnike i kretati u neizvjesne sudske bitke za zaštitu svojih prava?

Zašto plaćamo porez?

Kad država već od svojih građana muze toliko poreza, mogla je barem jedan dio preusmjeriti u zaštitu tih istih građana. Jasno, ako išta ostane od ministarskih plaća.

Zato je ova Linićeva izjava imala tako prepoznatljiv darvinistički prizvuk.

U ovoj državi svatko je prepušten sam sebi, svatko se bori za vlastiti opstanak, u toj bespoštednoj borbi preživljavaju samo najjači, dok se oni mali - poput običnih građana - moraju okupljati u što veće skupine kako bi se zaštitili od samovolje bogatih i moćnih.

Duhanska industrija

Po političkom značaju, današnja presuda bankama - koja možda (ili vjerojatno) neće preživjeti žalbu i drugostupanjsku presude - može se usporediti s američkom presudom duhanskoj industriji. Tolika je moć tih banaka u hrvatskom društvu, toliko su banke tu moć zlorabile u odnosu s potrošačima koje su dovodile u zabludu i od njih dobro živjele.

S jednom bitnom razlikom:  u SAD su pobjedu protiv duhanske industrije izborile institucije, savezne države i pravosuđe. Ovdje su pobijedili sami hrvatski građani.

Erin Brokovich 

Što se, pak, donekle može usporediti sa slavnim primjerom Erin Brokovich i njezine odvjetničke tvrtke koja je u ime građana izborila odštetu od energetske kompanije. U tom slučaju, institucije nisu učinile ništa. Građani su sami pobijedili.

Koliko god potrajala, ovo je ipak povijesna pobjeda, i to iz više razloga. Prvo, zato što je izborena protiv dosad nedodirljivih banaka. Država se ustručavala dirati u one od kojih se zaduživala, središnja banka vodila je računa samo i likvidnosti bankarskog sektora, a ne o potrošačima.

Drugo, povijesna je i zato što su pobjedu odnijeli sami građani, i to sudskim putem, čime su pokazali opravdanost i snagu interesnog udruživanja u svrhu zaštite svojih prava.

I treće, ova presuda možda će dati vjetar u jedra Linićevu prijedlogu zakona o potrošačkom kreditiranju, koji bi se navodno idućeg tjedna trebao naći na Vladi. 

Jasno, pod uvjetom da ovakva presuda doživi pravomoćnost, što je zasad teško očekivati.

Razumljiva euforija 

Međutim, euforiju u javnosti bit će teško suzbiti upravo zbog simbolike cijelog procesa: mali potrošači uspjeli su, barem na jedan dan, srušiti nedodirljive banke. 

Kad već institucije nisu osjetile potrebu pokušati to učiniti umjesto njih.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku! 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu