Obavijesti

News

Komentari 54

Dobrović: Očito odustajmo od Plomina C. Ne mogu potvrditi

Dobrović: Očito odustajmo od Plomina C. Ne mogu potvrditi
1

Ministar okoliša smatra da energetski certifikati iznajmljivačima u turizmu samo predstavljaju administrativnu barijeru, a nije im cilj podići ekološki standard objekta

VIDEO

Ministar okoliša Slaven Dobrović izjavio je kako ne može još službeno potvrditi, ali očito je da odustajemo od Plomina C i termoelektrane u Pločama iz niza razloga. Izjavio je to sudjelujući na okruglom stolu o klimatskim promjenama u Zagrebu te time najavio radikalnu promjenu u hrvatskoj energetskoj politici - okretanje prema obnovljivim izvorima, javlja HRT.

Dobrović je, gostujući u emisiji Novi dan na N1, rekao kako njegovo ministarstvo nije veliki proračunski korisnik, ali da će kao i ostali, nastojati reducirati troškove. Istaknuo je kako u njegovom resoru popunjeno 77 posto radnih mjesta, a zbog povlačenja sredstava iz EU fondova, bit će potrebno još ljudstva.

- Međutim vrlo je značajno da imamo ogromni potencijal prihvata novaca iz EU kroz operativne programe zaštite okoliša. Kroz šest godina možemo povući 5,5 milijardi kuna. To je administrativno zahtjevan posao i moramo pojačati ekipu - rekao je Dobrović.

Na pitanje planira li preseljenje iz Zagreb Towera, Dobrović kaže da se i ta opcija razmatra, no da treba čekati da se napravi ekonomska analiza koju radi stručni tim.

- Stvari nisu jednostavne i postoje neke ugovorne obveze pa i kazne u slučaju prekida. Zadatak analize je usporediti sadašnje stanje s prethodnim. Činjenica je da su sad i Agencija za zaštitu okoliša i fond i ministarstvo u istoj kući i moramo uzeti u obzir da i to stvara neke uštede. Brojke iz analize, koja bi trebala biti gotova kroz dva tjedna, će sve pokazati - izjavio je ministar okoliša.

Dobrović je istaknuo kako ne postoji niti jedan razlog da se ne proglasi isključivi gospodarski pojas.

- Imamo infrastrukturu da odgovorno možemo brinuti o tom pojasu. To je nešto što nama pripada po logici stvari i treba preuzeti potpunu brigu o tome u skladu s mogućnostima - rekao je.

Govoreći o strategiji upravljanja otpadom, koja planira gradnju 13 centara i spalionicu u Zagrebu, Dobrović je rekao:

- Spalionica Resnik se teško uklapa u cirkularnu ekonomiju. Jedini argument je iskorištenje dijela energije, a to je prednost ako se gleda samo na odlaganje. Kad se uspoređuje s recikliranjem prednosti nema. Spalionica u Zagrebu nema rezona niti jednog valjanog argumenta.

Na pitanje planira li donijeti odluku o ukidanju obveze energetskih certifikata iznajmljivačima u turizmu, Dobrović je rekao kako smatra da predstavljaju administrativnu barijeru i da se ne ide za tim da se podigne ekološki standard tih objekata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.