Obavijesti

News

Komentari 86

DORH reagirao: Ivo Sanader laže, Bajić nije tražio mandat

DORH reagirao: Ivo Sanader laže, Bajić nije tražio mandat
2

DORH ne postupa ni po čijim nalozima za kazneni progon pa tako ni za pokretanje kaznenog progona protiv Ive Sanadera već isključivo temeljem Ustava i zakona

VIDEO

Nakon optužbi koje je bivši premijer Ivo Sanader u emisiji 'Nedjeljom u 2' izrekao na račun glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, reagirao je DORH. U priopćenju tvrde kako je Ivo Sanader izrekao niz neistinitih tvrdnji kojima dovodi u pitanje rad DORH-a i USKOK-a. 

- Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ne postupa ni po čijim nalozima za kazneni progon pa tako ni za pokretanje kaznenog progona protiv optuženog Ive Sanadera već isključivo temeljem Ustava i zakona. Sastanak u Banskim dvorima na kojem je, kako tvrdi optuženik dan "politički nalog" za njegov progon, sazvan je unaprijed u svezi pregovora oko Poglavlja 23 i 24, a o čemu smo i ranije upoznali javnost kroz odgovore na novinarska pitanja. Napominjemo, Državno odvjetništvo je znatno prije održanog sastanka provodilo izvide a potom je još 2009. godine naložilo policiji provođenje daljnjih izvida, u odnosu na sumnje da su počinjena kaznena djela koja su danas predmetom inkriminacije protiv optuženog - istaknuto je u priopćenju.

U nastavku iz DORH-a ističu naglašavaju kako Mladen Bajić ni od koga nije tražio mandat ili njegovo produženje. 

- Glavni državni odvjetnik od optuženog nije "dva puta molio za produženje mandata". Istine radi, to objektivno nije bilo moguće jer je u vrijeme dok je optuženik obavljao dužnost Predsjednika Vlade samo jednom je Hrvatski sabor raspravljao i odlučio o davanju novog mandata Glavnom državnom odvjetniku. Isto to su učinili predsjednici Vlade ranije Ivica Račan i kasnije Jadranka Kosor - stoji u priopćenju. 

Napominju kako Mladen Bajić ni kao privatna osoba ni kao dužnosnik Sanaderu nije poklonio niti jednu sliku niti je ikada bio u njegovoj kući. Ističu i kako državni odvjetnik u slučaju kada postoji interes javnosti ili neki drugi opravdani razlog ima zakonske ovlasti odlučiti da određena dokazna radnja ili njezin dio nisu tajni. Podsjećaju i kako je državnom odvjetništvu ''zakonom zabranjen svaki oblik utjecaja, a posebno oblik prisile  te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti''.

- Neosporno je da je istupanje optuženog u suprotnosti s navedenom odredbom Zakona, ali Državno odvjetništvo Republike Hrvatske će bez obzira na sve pritiske obavljati svoje temeljno pravo i glavnu dužnost, a to je progon počinitelja kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti - poručili su iz DORH-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"