Obavijesti

News

Komentari 115

Povjerenica za pravosuđe: EK će dati zeleno svjetlo Hrvatskoj

Povjerenica za pravosuđe: EK će dati zeleno svjetlo Hrvatskoj
3

Hrvatska je obavila svoje zadaće i zato se može Hrvatskoj potpuno mirno reći: 'Da', kazala je jutros, prije početka sastanka Ministarskog vijeća, povjerenica V. Reding

VIDEO

Europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding potvrdila je jutros, prije početka sastanka Ministarskog vijeća Unije, kako Europska komisija daje zeleno svjetlo za pristup Hrvatske. Dodala je kako su uklonjenje posljednje prepreke te kako prije godinu dana nije vjerovala u to.

 - Hrvatska je obavila svoje zadaće i zato se može Hrvatskoj potpuno mirno reći: 'Da' - kazala je Reding.

Povjerenik za proširenje EU-a Štefan Fuele za podne je najavio konferenciju za novinare.

 Danas je važan i povijesni dan za nas!

Petak je jedan od povijesnih dana. No isto tako ulazimo u novu fazu u kojoj moramo biti svjesni da nismo završili s reformama. Ta zadaća vjerojatno čeka još i nekoliko generacija, rekao je predsjednik Ivo Josipović i tako komentirao očekivanja o završetku pregovora s Europskom unijom.

Premijerka Jadranka Kosor je pak rekla kako je petak važan dan. Naglasila je kako je Hrvatska svoje obavila.

U petak, podsjetimo, bi Europska komisija trebala Vijeću Europske unije dostaviti nacrte pregovaračkih stajališta za preostala četiri poglavlja. Tako Komisija dovršava svoj posao te prepušta zemljama članicama da donesu konačnu odluku o zatvaranju tih poglavlja.

Premijerka Jadranka Kosor dobre vijesti dočekat će u Londonu na sastanku s premijerom Davidom Cameronom. 

>>> Cijeli članak pročitajte OVDJE

Hrvatski put prema Uniji...

Ratna zbivanja nisu jedini krivac zbog čega je Hrvatska toliko dugu vremena čekala ulazak u EU.  Predsjednik Franjo Tuđman s visoka je gledao na zemlje Višegradske skupine, a odbio je i ponudu da se Hrvatska priključi CEFTA-i. Nadalje, zbog Oluje su bili otkazali hrvatsko pristupanje fondu PHARE što je trebao biti prvi korak prema EU, piše Večernji. 

Hrvatska je tako bila na čekanju do izbora 2000. Nakon promjene vlasti osnovali su Zajedničku savjetodavnu radnu skupinu EU i RH, a 24. studenog U Zagrebu je bio prvi summit EU održan izvan granica Unije. Na summitu su pokrenuli pregovore EU i RH o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Iako je sporazum potpisan 29. listopada 2000. Premijer Ivica Račan nije podnio zahtjev za članstvo u Europskoj uniji iz straha da nas ne odbiju. Ohrabrila ga je izjava tadašnjeg predsjednika Europske komisije Romana Prodija koji je 2003. kazao kako svaki dan pregledava poštu da vidi je li stigao hrvatski zahtjev. 

Račan je 21. veljače 2003. u Ateni predao zahtjev za članstvom. Tada su se i postrožila pravila za ulazak u EU što je 'zakačilo' i Hrvatsku. Na summitu EU 25 države članice promaknule su Hrvatsku na položaj zemlje kandidata. 

Dan prije početka pristupnih pregovora, 16. ožujka 2005., sve se usporilo. Zemlje članice prihvatile su mišljenje glavne tužiteljice Carle del Ponte da Hrvatska ne surađuje sa sudom u Haagu. Pregovori su se nastavili tek u noći na 4. listopada 2005. Tada je Sanader uvjerio del Ponte da poduzimaju sve kako bi otkrili gdje se Ante Gotovina skriva. U listopadu te godine počeo je i screening, pregled usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s onima EU. 

U 2008. godini Hrvatska uvodi ZERP i za države članice EU, čime krši 4. lipnja 2004. potpisanu obvezu da odredbe ZERP-a na njih neće primjeniti. Sanader je Barrosa izvjestio da se ZERP na plovila zemalja članica EU ipak neće odnositi. Barroso zauzvrat navješćuje završetak pristupnih pregovora do kraja 2009. godine. 

Pregovore je 2008. blokirala Slovenija i to 11 pregovaračkih poglavlja, a nakon toga još jedno. Švedsko predsjedništvo EU otkazuje najavljenu Međuvladinu pristupnu konferenciju s Hrvatskom, a Ljubljana blokira i 13. poglavlje. U sve se umiješao Washington, a slovenski premijer po prvi put se sastao s novom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor. Spor su riješavali u srpnju 2009. u dvorcu Trakošćan. Nakon 15 mjeseci blokade pregovori se nastavljaju u veljači 2010. i otvaraju se poglavlja Okoliš i Ribarstvo. 

U lipnju 2010. smo otvorili pregovore o posljednjim poglavljima, a u travnju 2011. završavaju se pregovori o najopsežnijim poglavljima - Poljoprivreda i seoski razvitak te Područna politika i usklađivanje ustrojnih sprava. 

Najdulje blokirano poglavlje Ribarstvo zatvorili smo 6. lipnja 2011.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21