Obavijesti

News

Komentari 233

Dužnici šokirani većim ratama: HNB bankama šalje inspekciju

Dužnici šokirani većim ratama: HNB bankama šalje inspekciju
2

Ministar financija Boris Lalovac se u utorak sastaje s udrugom Franak i Borisom Vujčićem, guvernerom HNB-a. Krediti uvećani nakon konverzije bit će provjereni

VIDEO

Konverzija kredita pokazala je da će manje rate dobiti 33.000 ljudi, odnosno 60 posto dužnika u švicarskim francima. Preostalih 40 posto su gubitnici.

Naime, rata kredita je za 22.000 ljudi porasla nakon konverzije . Dužnici su u potpunom šoku. Radi se, prvenstveno, o onima koji su uzimali kredite s povlaštenom kamatom, kao i onima koji su kredite podizali do 2005.

Tada je razlika između eura i franka bila znatno veća, pa im sada to dolazi na naplatu.

POGLEDAJTE VIDEO: Tehnički ministar Lalovac ustraje na koverziji

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

24sata Video 01:40

Kako nam je potvrdio, ministar Boris Lalovac danas se sastaje s udrugom Franak, kao i s guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićem. Očekuje se da će HNB slati inspekciju u banke kako bi proučili iznose kamatnih stopa za eurske kredite. Iako je HNB upozoravao da predloženi model zakona ne mora biti povoljan za sve dužnike, procjene im nisu bile ni približne ovom broju od 22.000 dužnika.

Među njima našli su se i oni koji su u švicarskim francima uzeli akcijske kredite s nižim kamatama, poput onih za mlade. Konverzija bi im, ukoliko je potpišu, mogla povećati rate od 100 do 150 kuna. Netko tko je, primjerice, uzeo kredit od 100.000 eura 2005. godine, nakon konverzije će se također naći u još većim dugovima, jer je sada banci dužan dodatnih 5000 franaka. U bankama kažu kako taj novac dužnik ne mora odmah vratiti, već im se za toliko povećava glavnica. Tko ne prihvati konverziju, ostaje mu povlaštena kamata od 3,23 posto . No zamrznuti tečaj franka, koji je oko osam posto niži od tržišnog, može se koristiti još samo dva i pol mjeseca.

Na konverziji je profitiralo 60 posto građana . Njima će rate biti niže od 200 do 500 kuna . To će ovisiti o iznosu kredita i vremenu odobravanja. Iz udruga upozoravaju dužnike da im se jave prije potpisivanja aneksa kako bi razjasnili nejasnoće. Rok za potpisivanje je mjesec dana.

No neki još nisu ni dobili izračune, a primjerice, dužnici Splitske banke požalili su se kako konverzijski kalkulator banke ne radi.

Manji kamatni rizik

Dužnicima koji ne prihvate konverziju ostaje povlaštena kamata od 3,23. No, zamrznuti tečaj franka, koji je oko osam posto niži od tržišnog moći će se koristiti još dva i pol mjeseca.

Rata može rasti

Ovisno o uvjetima eurskog kredita, dužnicima koji prihvate konverziju rata može biti i veća, ali HNB štiti odnos eura i kune što kod franka nije slučaj. Konverzija omogućuje pad glavnice za 30 posto.

Bez valutnog rizika

Nakon prihvaćanja konverzije, dužnici kredit mogu prebaciti u kune s potpuno novim uvjetima, te se potpuno riješiti valutnog rizika. Kod promjenjive kamate, kamatni rizik može biti visok.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 233
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina