Obavijesti

Kolumne

Komentari 165

Fred Matić zove Kitarović, a ignorira ga vlastiti premijer

Fred Matić zove Kitarović, a ignorira ga vlastiti premijer
1

Ministarstvo branitelja u protekla četiri mjeseca nije posjetio ni Milanović ni itko od ministra u Vladi. Pa kako Matić onda može očekivati da će to sada učiniti Kolinda?

VIDEO

Ima neke logike u zahtjevu Predraga Matića da ga predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjeti u njegovu Ministarstvu branitelja.

Ako je već nekoliko puta bila u šatoru, mogla je protegnuti noge i do obližnjeg nebodera. 

"Svojim biste dolaskom pokazali i da štitite dostojanstvo legalno izabranog ministra koji je već mjesecima izložen najgrubljim podvalama, prozivanjima i perfidnim politikantskim manipulacijama", napisao je Fred Matić u jučerašnjem priopćenju, odbivši poziv za odlazak na Pantovčak na razgovor s novom predsjednicom.

Uz ključnu napomenu: "Smatram kako je iznimno važno da se sastanak održi u Ministarstvu branitelja kako biste otvoreno i jasno pokazali da poštujete institucije sustava, onako kako to i propisuje naš Ustav pa čak i kad njihovi čelnici dolaze iz politički suprotne opcije".

Bio bi to doista politički vrijedan potez.

Ali kojeg prije predsjednice Republike nije napravio ni predsjednik Vlade. 

Papirnati brodić

Zoran Milanović ni jednom u ova četiri mjeseca nije došao u Ministarstvo branitelja, baš kao što to nisu učinili ni njegovi ministri. Kolinda se sigurno pita zašto bi to ona učinila.

Naravno, Milanović je svom ministru branitelja par puta izrazio javnu podršku, jednom čak s onim papirnatim brodićem na stolu, ali niti jednom - a pogotovo u ova napeta četiri mjeseca - nije mu palo na pamet doći do Savske 66, proći pored šatoraša i otići na sastanak sa svojim ministrom kojeg ti isti šatoraši mjesecima ruše.

Bila bi to snažna podrška institucijama na koje se Matić sada poziva, da ne govorimo o podršci šikaniranom ministru, ali bila bi to i politička poruka prosvjednicima, kao i hrvatskoj javnosti.  Bio bi to odvažan čin premijera koji jako voli prkositi na daljinu, ali ipak preza od toga da se probije kroz kordon branitelja i rukuje na stepenicama nebodera sa svojim ministrom.

A isto razmišljaju i ostali Matićevi kolege, naročito oni iz SDP-a.

Ostavili su Matića, Glavaševića i njegovo ministarstvo na čistini. Pa ako policiji već ne pada na pamet prekinuti nezakoniti prosvjed, onda je makar premijer mogao doći u posjet onima koje šatoraši ruše. Jasno je zašto ne želi doći na razgovore u šator, ali nije jasno zašto ne želi doći na razgovor u Ministarstvo branitelja.

Pa ako je tome tako, onda Matić ne može to isto očekivati od predsjednice Kitarović.

Ona je posjetila "svoje ljude" u Savskoj 66. Milanović, međutim, nije posjetio svoje.

Ona ga ruši, on ga ignorira

Fred Matić se doista ne može nadati da će mu upravo ona koja parazitira na prosvjedu šatoraša, sada dati ovakvu podršku. Ona zajedno sa šatorašima posve otvoreno ruši premijera, slijedom toga i nadležnog ministra, i ovaj prkosni javni poziv Freda Matića gotovo sigurno je neće u tome pokolebati, još manje izazvati nelagodu.

Predsjednica Republike trebala bi dati podršku nadležnim institucijama. Kolinda Grabar Kitarović nije osoba od koja će to spremno učiniti.

Naročito kad takvo nešto nije palo na pamet ni Zoranu Milanoviću.

Matić je tako ponovno ostao na čistini. Kitarović ga prvo nije zvala na sastanak s braniteljima na Pantovčaku, nakon čega je izrazio želju da ga ona pozove na razgovor kako bi "čula drugu stranu priče", a kad je taj poziv došao, on se predomislio i traži od predsjednice da dođe k njemu na razgovor.

Što će se veoma teško dogoditi.

Zato se ministar branitelja sada našao pred izborom: ili će pokazati predsjednici i javnosti da je on konstruktivna strana kojoj je doista stalo do razgovora o braniteljima ili će prihvatiti nametnuta pravila igre pa i dalje držati "mrtvu stražu" pred opsadom šatoraša.

Nadajući se da će mu Milanović mahnuti s prozora Banskih dvora. Onim papirnatim brodićem.  

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 165
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući
10 najboljih recepata za lazanje
ZA PRSTE POLIZATI

10 najboljih recepata za lazanje

Kako bi podržali našeg Baby Lasagnu imamo najbolje recepte za lazanje. One su savršeno jelo jer se mogu napraviti na puno načina i prilagoditi svakome, od onih koji vole meso do vegana i vegetarijanaca