Obavijesti

News

Komentari 398

Branko Grčić je najavio: 'Može se očekivati novi rast plaća...'

Branko Grčić je najavio: 'Može se očekivati novi rast plaća...'
3

Moramo osigurati posao za sve one koji ga traže, a za to treba vremena, rekao je Grčić i dodao kako je indeks povjerenja potrošača veći no ikad od početka krize

VIDEO

Nastavlja se pozitivni trend iz 2014., sada se rast BDP-a događa već 3. kvartal zaredom, a događat će se i dalje, kazao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić na konferenciji za medije na kojoj je komentirao najnovije gospodarske pokazatelje među kojima je i rast BDP-a za 1,2 posto.

Istaknuo je kako je sve ovo što se događa u ekonomiji nova nada za sve one koji traže posao.

'Građani mogu početi trošiti kune koje su stavljali na stranu'

- Moramo osigurati posao za sve one koji ga traže, a za to treba vremena, rekao je Grčić i dodao kako je indeks povjerenja potrošača veći no ikad od početka krize.

- Hrvatska ide naprijed i građani prepoznaju da mogu povećati kvalitetu svog života i početi trošiti kune koje su stavljali na stranu - naglasio je Grčić.

'Nestalo je 200.000 radnih mjesta, ali je otvoreno novih 220.000'

Također je istaknuo da je u ovoj godini nestalo 200.000 radnih mjesta, ali da je otvoreno novih 220.000 i da je na taj način rasla zaposlenost. Pohvalio se i da je Vlada, javnim investicijama, potpomognula vraćanja u život posrnulog građevinskog sektora za što je zaslužno i veće povlačenje sredstava iz EU fondova.

'Samo u ovoj godini povukli smo 1,8 milijardi više nego u 2013. godini, a sve je to otišlo na investicije', kazao je Grčić.

Mrsić: Potražnja za radnicima je rekordna

- Vlada osigurava budućnost u Hrvatskoj i stabilnost - poručio je ministar rada Mirando Mrsić koji se pohvalio da je nezaposlenost mladih pala za 27 posto i da je najniža od 2008. godine. 

- Prvi puta od 2009. godine imamo rast zaposlenosti. Zaposlenih je jedan posto više i preko 20.000 radnih mjesta je ove godine otvoreno. Potražnja za radnicima je rekordna, svaki dan ove godine je otvoreno 50 novih radnih mjesta - rekao je Mrsić.

Lorencin: Ove će godine zarada od turizma biti rekordna 

Ministar turizma Darko Lorencin je rekao da će ove godine biti rekordna zarada od turizma. Strani gosti bi trebali ostaviti u Hrvatskoj oko osam milijardi eura, a porast domaćih turista i njihova potrošnje dodatnih 1,3 milijarde eura.

-Hrvatska ima najveći prosječni rast noćenja u odnosu na godinu ranije. Nije točno da turisti dolaze jer ne idu u Grčku  jer su oni i Island imali isto povećanje turista - rekao je Lorencin.

Lorencin kaže da je ukupni turistički promet u dvije godine porastao 20 posto i da je u prvih pola godine poraslo zapošljavanje i investicije u turizam. U turizmu je zaposleno 11 posto više ljudi, ukupno 30.000 ljudi. Investicije su bile pola milijarde eura i 25 hotela je obnovljeno ili izgrađeno.

Grčić: Analitičari predsjednice očito nemaju dobar uvid

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić se osvrnuo i na kritike iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da je zemlja u istom stanju, a da je rast uzrokovan vanjskom potražnjom.

- Analitičari u Uredu predsjednice očito nemaju dobar uvid.  Izvor rasta su sve komponente, a izvoz nije dominantan. Raste osobna potrošnja jer smo povećali plaće za više od milijun građana. Investicije rastu i šest milijardi smo dobili preko EU fondova. Od SDP-a i Vlade možete očekivati novo rasterećenje plaća naših građana  - obećao je Grčić.

Vlada, inače, razmatra da još snizi porez na plaće i smanji ili ukine stopu od 40 posto poreza za najveće plaće iznad 13.000 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 398
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca