Obavijesti

Kolumne

Komentari 217

Grabar Kitarović voli Hrvatsku, ali još je više voli iz Bruxellesa

Grabar Kitarović voli Hrvatsku, ali još je više voli iz Bruxellesa
1

Branitelji su pljeskom dočekali predsjedničku kandidatkinju HDZ-a. Ona im je došla izraziti podršku, prije nego što se nakon poraza u kampanji vrati u NATO savez

VIDEO

Kolinda Grabar Kitarović dočekana je ovacijama na prosvjedu branitelja u Savskoj ulici.

Ukazala se s kutijom svijeća koje je zapalila za preminulu Nevenku Topalušić. Pozdravila je "njezine heroje koji su dali zdravlje za ovu državu", složila se da su branitelji "temelj ove države", potapšala ih po leđima, nasmiješila im se i otišla.

Nije im donijela pomoć u čistoj najlonskoj vrećici, nije im obećala da će podržati njihovu inicijativu da se problem branitelja digne na ustavnu razinu, a nije ih ni pozvala da se vrate kućama i tako sačuvaju svoje ionako krhko zdravlje.

Da im je stvarno željela pomoći, bilo bi to prvo što bi im poručila. A nju bi, kao predsjedničku kandidatkinju HDZ-a, možda čak i poslušali.

Premda je upitno bi li je trebali ozbiljno shvatiti.

Odradila formalnost

Grabar Kitarović odradila je taj posjet skupu branitelja pred nadležnim ministarstvom kao samo još jednu etapu u njezinoj kampanji. Zajedno s hodočašćima, misama, stranačkim skupovima, antifašističkim intervjuima za antifašističke novine...

Rekla je ono što je trebala reći, napravila ono što se očekivalo da napravi, obavila još jednu formalnost koju je mogla obaviti na početku sada već osmodnevnog prosvjeda.

Međutim, ono što je zanimljivo jest činjenica da se paralelno s njezinim dolaskom pod braniteljski šator u javnosti pojavila informacija kako Kolinda Grabar Kitarović ipak nije govorila istinu kad se kandidirala za predsjednicu Republike.

Prije mjesec dana isticala je da se "vraća u Hrvatsku zato što njezini Kate i Luka vole ovu zemlju". Poručivala je kako "ne može više gledati kako ova zemlja tone, kako se ponaša prema braniteljima, ženama u Vukovaru, kako mladi odlaze iz zemlje".

I ovo najvažnije, izjavljivala je kako je "tražila razrješenje u NATO savezu", da ima još malo godišnjeg odmora te da prvog listopada dolazi u Hrvatsku.

No, prema najnovijim informacijama iz NATO saveza, objavljenima u Jutarnjem listu, Kitarović je uzela neplaćeni godišnji odmor, ali još nije tražila nikakvo razrješenje. Što znači da se nakon eventualnog poraza na izborima, još uvijek može vratiti u Bruxelles na svoju dužnost pomoćnice glavnog tajnika NATO saveza.

A hrvatski branitelji ostaju ovdje. Zajedno sa ženama Vukovara. Zemlja će i dalje nastaviti tonuti. Mladi će i dalje odlaziti. A Kitarović to više neće moći gledati, nego će pokupiti djecu i vratiti se tamo odakle je i došla u ovu kampanju.

Nije onda nikakvo čudo što je kandidatkinja HDZ-a izgubila entuzijazam.

Što ide kroz kampanju kao na automatskom pilotu, odrađuje formalnosti i ispunjava obaveze. Što pristaje ispaljivati takve floskule kao što je ona o "lupanju šakom o stol".

Jer, ako pobijedi na izborima, dobro. Ako ne pobijedi, onda još bolje.

Jesu li branitelji u šatoru znali da im je njihova Kolinda možda došla u oproštajni posjet? Bi li je dočekali ovacijama da su znali da ona ipak nije došla u Hrvatsku kako bi s njima dijelila istu sudbinu? 

Ona kaže da jako voli Hrvatsku, ali još više je voli iz Bruxellesa.

Naravno, i Ivo Josipović je ostavio mogućnost da se nakon odrađenog mandata vrati na matični fakultet, kao što će se i Milan Kujundžić nakon kampanje vratiti u svoju bolnicu. 

Ne bi stoga bilo nimalo neobično da se i Grabar Kitarović nakon kampanje vrati u Bruxelles, samo da je to jasno nagovijestila odmah na početku kampanje. 

Da je jasno rekla kako će samo zamrznuti svoju dužnost zamjenice tajnika NATO saveza. Da nije spominjala razrješnicu. Da nije pompozno reklamirala svoj povratak u Hrvatsku, a još manje da nije govorila da ne može više gledati kako Hrvatska propada. Ili da je makar HDZ jučer odgovorio na novinarsko pitanje i objasnio kako stvari zapravo stoje.

Sve to, međutim, neće previše pogoditi njezine heroje ispred Ministarstva branitelja. Neće se osjećati prevarenima, obmanjenima, izmanipuliranima. Ako ništa drugo, oni su na to već davno navikli. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 217
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode