Obavijesti

News

Komentari 198

Granić o nedolasku A. Merkel: To je poruka, i veliki problem...

Granić o nedolasku A. Merkel: To je poruka, i veliki problem...
3

Ovo je poruka Vladi, ali i Hrvatskoj. Treba sjesti sa oporbom i riješiti državnički ovaj problem. Uspostaviti dijalog sa Njemačkom i biti apsolutno iskreni, rekao je Granić

VIDEO

Nedolazak Angele Merkel na proslavu ulaska Hrvatske u EU je najsnažnija moguća poruka Njemačke. Njemačka je bila prijatelj Hrvatske od početka, a ona je vodeća europska država. Bez Njemačke nema EU. Drugim riječima, ako je bio najavljen dolazak kancelarke Merkel i ako je sada dolazak suspendiran onda je to veliki problem - rekao je za 'Hrvatsku uživo' na HRT-u Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova. 

Granić je dodao kako se problem 'Perković' mora riještiti, i to tihom diplomacijom, i odmah. Napominje kako se taj problem u Hrvatskoj ne smije riješavati na dnevno političkoj bazi.  

Na pitanje hoće li sada još netko otkazati posjet Hrvatskoj, Granić je kazao da ne zna, ali..

- Ali znamo da ako Njemačka bilo kome da takav signal, da je onda moguće i to očekivati. Ovo je poruka Vladi, ali i Hrvatskoj. Treba sjesti sa oporbom i riješiti državnički ovaj problem. Čim prije uspostaviti dijalog sa Njemačkom i apsolutno iskreno riješavati ovaj problem - rekao je Granić.

Željko Peratović, novinar koji je u svojoj povijesti nekoliko puta pisao o slučaju 'Perković' kaže da je njega iznenadio razvoj događaja. 

- Bio sam uvjeren da Vlada ima gentlemenski ugovor s njemačkom Vladom i da će se poštivati europski uhidbeni nalog, a da će mogući problemi biti tek na nižim razinama. Nisam očekivao ovo od premijera - rekao je Peratović. 

Napomenuo je kako se nada da će Vlada povući ovaj zakon. 

Peratović: Prvi puta javnost je suglasna da Vlada čini nešto kriminalno

- To je i na neki način ministar Miljenić najavio prošli tjedan. Mislim da je odgovor iz Europske Komisije i poruka kancelarke Merkel dovoljan razlog da se zakon povuče iz procedure. Ako se zna da je bilo političkih ubojstava onda se o tome trebalo govoriti i prije, nezavisno sad od ove situacije. Nijemci ovome posvećuju veliku pažnju jer je Vlada do sada njihove medije molila da diskretno ne govore o ovome dok se ne riješi. Prvi puta imam osjećaj da javnost nije podijeljena i da je suglasna da Vlada čini nešto kriminalno. Ovo je prilika da se riješimo jednog balasta iz prošlosti. Ovaj slučaj veže se za mnoge druge stvari, i za rat, i za ratno profiterstvo, za lustraciju...Nadam se da će se to na ovaj način riješiti - rekao je Peratović koji će večeras gostovati i za njemačku televiziju upravo na temu 'Perković'. 

Grbin: Svoje zločince trebamo sami kažnjavati

Peđa Grbin (SDP) potvrdio je kako razmatraju promjenu Ustava kojima bi propisali nezastarjevanje političkih ubojstava. To bi, objašnjava, uključivalo i moguću novu istragu protiv Perkovića. 

- Svoje zločince dužni smo sami kažnjavati i moramo učiniti sve da te osobe koje su činile najgnjusnije zločine budu sankcioniranje. U tom slučaju bi i Perković, ako se pokaže da postoje elementi kaznenog djela, mogao biti procesuiran u Hrvatskoj, rekao je Grbin koji se slaže s premijerom kako unatoč primjedbama EK Hrvatska ne bi trebala ukidati ograničenje na izručenja. 

- Ulaskom u EU nije Komisija više ta koja će razmatrati na koji se način usklađuju hrvatski zakoni s odredbama EU. Ako će se smatrati da postoji neki nedostatak može se pokrenuti postupak pred odgovarajućim sudom, rekao je Grbin

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 198
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...