Obavijesti

News

Komentari 32

Oltar zamijenio govornicom: Grubišić je podučio o moralu

Oltar zamijenio govornicom: Grubišić je podučio o moralu
7

Dok je Sabor raspravljao o izmjenama i dopunama zakona o zdravstvenoj zaštiti za riječ se javio i zastupnik don Ivan Grubišić. Njegov je govor nalikovao na propovijed

VIDEO

Dok je Sabor raspravljao o prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama zakona o zdravstvenoj zaštiti za riječ se javio i zastupnik don Ivan Grubišić. U svojem govoru koja je više djelovala kao propovijed rekao je kako čovjek nije samo 80 kilograma nego treba gledati i cjelinu čovjeka.

Drugim je zastupnicima poručio i kako sve zakone koje Sabor donosi treba gledati kroz razinu moralnosti i duhovnosti te im je predložio da pročitaju dvije knjige 'Etika i politika' te  'Etika i gospodarstvo'.

- U sve segmente života treba unijeti segmente morala. U svim zakonima i raspravama treba voditi računa o tri kriterija, kompetenciji, socijalnoj osjetljivosti i moralnoj prepoznatljivosti ili humanosti. Takve stvari ne treba  zaobilaziti jer su i naši stari rekli 'zdrav duh u zdravom tijelu'. Geneza svih naših bolesti počinje u bolesnom 'ja', kad je 'ja' bolesno onda je čovjek bolestan i to je zvono za uzbunu. Sve su drugo posljedice, i psihičke i tjelesne bolesti, posljedice bolesnog ja - rekao je Grubišić. 

Sabor promijenio zakon o zdravstvenoj zaštiti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hrvatski sabor je po hitnom postupku raspravljao o prijedlogu izmjena i dopuna Zakon o zdravstvenoj zaštiti kako bi se omogućilo da hitna pomoć i sanitetski prijevoz ostanu ujedinjeni. Prema zakonu trebali su biti razdvojeni nakon 31. prosinca. 

Rok za rješenje statusa zakupaca specijalista koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti je produžen za šest mjeseci. Mogu se vratiti u domove zdravlja ili da zakupe prostor u kojem će raditi, ali po tržišnim cijenama, piše HRT. Izmjene zakona su zastupnici većinom glasova prihvatili. 

Lovrin: Bit ćemo suzdržani jer vladajući imaju dovoljno glasova 

Sabor je raspravljao i o izmjenama ovršnog zakona. Radi se o tehničkoj izmjeni, odnosno odgađanju primjene zakona za šest mjeseci. Predsjednik saborskog odbora za pravosuđe Josip Kregar rekao je da je ova izmjena nužna kako bi se osigurala ravnoteža efikasnosti I pravednosti. Ana Lovrin rekla je da će Klub HDZ-a biti suzdržan jer vladajući I tako imaju dovoljno glasova da donesu izmjenu.

Naglasila je kako je Zakon koji je donesen prije godinu dana bio dobar, a donesen je kako bi se ispunila mjerila Europske unije. Klub HNS-a će podržati izmjene Zakona.Ruža Tomašić je rekla da postoji puno problema u ovršnom zakonu te predlaže da se ide u ponovno čitanje I dodatne izmjene, a kao najveći problem ističe izjednačavanje pravnih I fizičkih osoba.

Sabor je kasnije većinom glasova prihvatio izmjene ovršnog zakona. 

Šuker se svađao sa Špremom

Ivan Šuker (HDZ) prijavio je kršenje poslovnika jer prijedloge iznose zamjenici ministara.

- U poslovniku piše da to trebaju raditi državni tajnici. Ali, državnih tajnika više nema, ne postoje, pa smo onda trebali mijenjati I poslovnik kada smo već mijenjali zakon – rekao je Šuker neposredno prije izlaganja prijedloga izmjena zakona o naknadi za pružanje usluga u pokretnim telekomunikacijskim mrežama.

Predsjednik Sabora Boris Šprem odgovorio mu je da nema povrede poslovnika jer zamjenici ministra mogu govoriti u ime članova Vlade.

- Ja nisam pravnik, vi jeste i morali biste znati o čemu se tu radi – rekao je Šuker, na što mu je Šprem odgovorio da poslije sjednice potraži zašto njegova primjedba ne stoji.

'Mobilni operateri reketare državu'

Sabor je raspravljao i o prijedlogu zakona o naknadi za pružanje usluga u pokretnim telekomunikacijskim mrežama. Dragutin Lesar kaže kako je najveći problem to što T-com pruža usluge državnim službama, a preko 60 posto zaposlenih tamo nisu zaposleni za stalno. Tako se izbjegava poštivanje kolektivnih ugovora, smatra Lesar. 

- Ta bi djelatnost trebala biti u fokusu porezne uprave – rekao je Lesar. Dodao je da će Laburisti podržati izmjene zakona jer se ne radi o izgovoru za povećanje cijena. Njegov stranački kolega Branko Vukšić rekao je da mobilni operateri reketare državu, a javna televizija ih podržava.

- Ovaj porez je zapravo dobrodošao – zaključio je Vukšić. Sabor je kasnije većinom glasova prihvatio prijedlog zakona o naknadi za pružanje usluga u pokretnim telekomunikacijskim mrežama. Time je mobilnim operaterima vratio naknadu od šest posto na zaradu koju su imali na SMS-ovima, MMS-ovima i razgovorima putem mobitela.

Gdje su materijali?

Predsjednik Sabora Boris Šprem nadopunio je dnevni red te će između ostalog u hitnu proceduru danas izmjene zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Saboru. Dragutin Lesar pobunio se dopuni dnevnog reda jer, tvrdi, zastupnici nisu dobili materijale.

Jadranka Kosor tražila je da se odgodi hitna procedura u slučaju istog zakona jer zastupnici nisu upoznati sa sadržajem.

- U medijima su se pojavile informacije da nisu svi zastupnici u istom položaju pa tražimo redovnu proceduru – rekla je Kosor. 

Nakon kratke provjere predsjednik Sabora je zaključio kako su svi materijali stigli zastupnicima pa se može nastaviti s radom.

Ponavljali glasovanje

Nakon što je izglasan hitan postupak za sve prijedloge, Jadranka Kosor je upozorila kako članovi HDZ-a nisu glasali ni za ni protiv hitnog postupka kod donošenja izmjena zakona o pravima I dužnostima zastupnika u Saboru te je tražila da se ponovi glasovanje. Rekla je kako zastupnici kluba HDZ-a nisu glasovali, a njih se ubraja u one koji su bili 'za'. 

- Kako sam dobio rezultat tako sam rekao – kazao je Šprem. No glasovanje je ipak ponovio.




Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer