Obavijesti

News

Komentari 144

Hrg je podigao križ žrtvama pa ga Stipe Petrina bacio u smeće

Hrg je podigao križ žrtvama pa ga Stipe Petrina bacio u smeće
8

Primošten: Predsjednik HSS-a Branko Hrg je podigao križ Primoštencima ubijenim 1938. od ruke žandarmerije Kraljevine Jugoslavije. Križ je već drugi dan uklonjen

VIDEO

Predsjednik HSS-a Branko Hrg je u srijedu navečer, nakon komemoracije petorici Primoštenaca koje je na skupu Hrvatske seljačke stranke 27. studenog davne 1938. godine u Primoštenu pobila žandarmerija Kraljevine Jugoslavije, u parku na primoštenskom Trgu don Ive Šarića podigao križ u spomen na stradale, ali je po nalogu načelnika Primoštena Stipe Petrine križ sutradan rano ujutro iščupan iz zemlje i bačen u smeće! 

- U 6.30 sati kraj parka se parkirao kamion Komunalnog poduzeća 'Bucavac', a radnik A. N. iščupao je križ i bacio ga među smeće. Ne krivim radnika. Ima još dvije godine do mirovine. Da je odbio, sigurno bi mu Petrina smjestio otkaz, kao i svim drugim neistomišljenicima - ispričao nam je očevidac.

- A što je drugo trebalo napraviti? - pita primoštenski načelnik, koji je ogorčen jer su HSS i Matica hrvatska križ postavili bez dozvole Općine Primošten. 

Osim toga, smeta ga što su na komemoraciji bili načelnica susjedne Općine Rogoznica (HDZ) i dožupan Zoran Smolić (HSS), a njega službeno nitko nije pozvao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Radi se o nasilnoj, ilegalnoj uzurpaciji javnog prostora i obeščašćivanju Trga don Ive Šarića u svrhu sirove političke promidžbe kompromitiranih pojedinaca. Pa svi ti ljudi koji su sada u HSS-u i Matici Hrvatskoj, kao i svi ostali Primoštenci, imali su 75 godina da postave ploču ili križ. Iz nekog razloga to nisu učinili. Čekali su 23 godine od uspostave demokratske i slobodne Hrvatske da se sjete žrtava terora Kraljevine Jugoslavije da stave križ, što im nije padalo na pamet dok su oni bili na vlasti i vodili Općinu. Matica Hrvatska je prije dva mjeseca od Općinskog vijeća zatražila da na Trg don Ive Šarića postavi ploču, a kad im je želja odbijena odlučili su se pribjeći nasilju i postavili su križ. Što od mene očekuje ta grupa nasilnika?  - rekao je Stipe Petrina.

Trg i park dobili su ime po don Ivi Šariću, primoštenskom župniku koji je za Drugog svjetskog rata pred puškama talijanskih vojnika od strijeljanja spasio velik broj Primoštenaca, a koji je kasnije umro mučeničkom smrću kao žrtva četnika, pomagača talijanskih fašista. 

- Neću dopustiti da don Ivi Šariću ukradu trg - poručio je Petrina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 144
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić