Obavijesti

News

Komentari 43

'Iskoristit ćemo sve alate da zaštitimo INA-u od Mađara'

'Iskoristit ćemo sve alate da zaštitimo INA-u od Mađara'
1

Nije teško vidjeti da oni žele pretvoriti INA-u u mrežu benzinskih pumpi bez industrije, no to nećemo dozvoliti, poručio je ministar u Dnevniku Nove TV

VIDEO

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak danas se sastao s hrvatskim predstavnicima u Nadzornom odboru i upravi INA-e. Navodno je zatražio da na sutrašnjoj sjednici Nadzornog odbora glasaju protiv gašenja proizvodnje u sisačkoj rafineriji, javlja Dnevnik.hr.

Ministar je u ekskluzivnom intervjuu za Dnevnik Nove TV kazao da su članovi Uprave s hrvatske strane od MOL-a dobili poluprofesionalne ugovore u kojima se objašnjava zašto treba zatvoriti rafineriju.

- Ja gledam poluprofesionalne dokumente koje su predali članovima Uprave s hrvatske strane i to je bio argument zašto predlažu gašenje rafinerije Sisak. To nije valjan dokument, nije bio profesionalno pripremljen dokument. Ono što moje informacije govore da sisačka rafinerije može biti rentabilna ako se koristi domaća nafta i ako se optimizira količina proizvodnje, kazao je Vrdoljak u razgovoru s Mislavom Bagom. 

Dodao je kako Nadzorni odbor već sutra može odlučiti zatvoriti Rafineriju, no da im on takvo što ne bi preporučio. 

- U ovoj je zemlji zabranjeno donositi loše, neprofesionalne odluke. Drugo, nije dobro donositi protuzakonite odluke, znamo što ćemo učiniti, odlučan je bio ministar. Spomenuo je i kako je Ivo Sanader prodao INA-u Mađarima, kako MOL nije ispunio dana obećanja te da im stoga ne bi vjerovao kad bi obećali obnoviti riječku Rafineriju, a sisačku ostaviti na životu.

- Ne bih im vjerovao, tražit ću ozbiljne garancije, jedna od njih je novi model upravljanja. Ono što smo vidjeli iz povijesti govori da im ne trebamo puno vjerovati, kazao je Vrdoljak. Na informaciju da je 400 milijuna kuna već spremno za otpremnine, ponovio je da nije dobro donositi nezakonite i neprofesionalne odluke koje nisu u skladu s razvojem i potencijalima INA-e.

- Ali vratit ću se na pokušaj korištenja 400 milijuna kuna za otpremnine, bolje je te novce uložiti u modernizaciju rafinerije i povećati plaće radnicima kako bi i oni i njihova djeca sutra imali gdje zaraditi plaće, kazao je ministar i dodao da će se boriti iako im je Sanaderovim ugovorom po kojem MOL ima većinska prava u INA-i znatno 'smanjen put' odlučivanja. 

- Taj prostor je bitno smanjen tim ugovorom, ali dovoljan je da se možemo boriti za stratešku hrvatsku industriju i stratešku hrvatsku tvrtku i sve njene zaposlenike. Jedinstven je stav Vlade neosporan u tome da se trebamo boriti za budućnost, kazao je Vrdoljak i poručio da Vlada zna koliko INA znači hrvatskoj industriji, energetskoj stabilnosti i obiteljima radnika.

- Iskoristit ćemo sve moguće alate da ih zaštitimo, kazao je Vrdoljak i opet se obrušio na MOL.

- Nije teško vidjeti da oni žele pretvoriti INA-u u mrežu benzinskih pumpi, bez industrije, bez proizvodnje nafte i plina, bez fakulteta koji rade za tu industriju i sve druge benefite. Ponovit ću, njihov interes je da INA završi kao mreža benzinskih pumpi, naš interes je da zaštitimo i strateške INA-ine i nacionalne interese i njene zaposlenike, i da u Hrvatskoj postoji industrijska proizvodnja. Uz taj mali prostor ćemo učiniti sve što možemo da zaštitimo INA-u, kazao je Vrdoljak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Penava: 'Demografija nam je najvažnija. Ne brine me Zagreb, on je možda i prenapučen...'
IZBORI 2024.

Penava: 'Demografija nam je najvažnija. Ne brine me Zagreb, on je možda i prenapučen...'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.