Obavijesti

News

Komentari 157

Hrvatska će ipak odustati od autoceste sve do Dubrovnika?

Hrvatska će ipak odustati od autoceste sve do Dubrovnika?
1

Jadransko-jonska autocesta mogla bi zaobići Dubrovnik i ići kroz teritorij BiH. Od autoceste do Dubrovnika bi vodile brze ceste. No, Pelješki most je i dalje prioritet

VIDEO

Dio Jadransko-jonske autoceste ipak neće ići preko Dubrovnika već preko područja BiH, piše Jutarnji list. Jadransko-jonska autocesta trebala bi biti dugačka 1080 kilometara i trebala bi povezivati Trst u Italiji s Patrasom u Grčkoj. Autocesta bi tako trebala zaobići Dubrovnik te bi trebala ići preko Počitelja i Trebinja i dalje prema Crnoj Gori i Albaniji. Dubrovnik i Čilipi bi s autocestom trebali biti povezani brzim cestama

Dubrovnik bi, pak, s ostatkom zemlje trebao i dalje ostati povezan Jadranskom magistralom koja bi na nekim mjestima trebala biti pretvorena u brzu cestu. 

Što se Pelješkog mosta tiče, on bi i dalje ostao prioritet.  

Podsjetimo, u ponedjeljak su se u Cavtatu sastali hrvatski premijer Zoran Milanović i njegovi kolege iz BiH, Crne Gore i Albanije. Razgovarali su o Jadransko-jonskoj autocesti i usuglasili stavove uoči sastanka s Angelom Merkel u četvrtak. Merkel inzistira na prometnom povezivanju Italije i zemalja Balkana, a vjerojatno će joj političari iz regije prezentirati mogući izgled buduće trase. 

'Premijer Milanović radi suprotno interesima Županije i Hrvatske'

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić reagirao je na izjave premijera Milanovića, a priopćenje prenosimo u cjelosti.

'Slušajući izjave predsjednika Vlade Zorana Milanovića sa sastanka u Cavtatu možemo samo zaključiti da je premijer jučer radio suprotno interesima Dubrovačko-neretvanske županije, a time i interesima Republike Hrvatske.

Najprije želimo istaknuti da je DNŽ uvijek bila zagovornik Jadransko-jonske autoceste kao nužne poveznice istočne obale Jadrana s ostatkom Europe, a time i zagovornik izlaska Dubrovnika i cijele DNŽ iz prometne izolacije.

DNŽ kroz Prostorni plan, a Hrvatska kroz Strategiju prometnog razvoja, predviđa u Hrvatskoj dionicu auto ceste Ploče – Osojnik (Dubrovnik), a nakon toga izlaz prema BiH te dalje prema jugu.

No, premijer Milanović nam poručuje da nema autoceste područjem Hrvatske nakon Ploča te čak dodaje  da zna da to nas ne zadovoljava!? Pitamo se kako je mogao razgovarati ili, još gore, dogovarati trasu autoceste mimo prostorno-planskih, odnosno strateških dokumenata RH?

Koji je interes RH da, nakon što je vlastitim novcem izgradila najveći dio buduće Jadransko-jonske autoceste, odustane od trase preko svoga teritorija i time odustane od rješenja dijela svoje unutarnje povezanosti?

Tražimo da premijer Milanović u razgovorima sa susjednim državama i na najavljenom sastanku u Berlinu poštuje važeći Prostorni plan DNŽ i važeću Strategiju prometnog razvoja RH  te da se Jadransko-jonskom autocestom dubrovačko područje poveže preko teritorija RH, kako je to  tim dokumentima i predviđeno.' 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 157
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u