Obavijesti

News

Komentari 330

Igra života Bože Petrova: Put koji bi doveo do novih izbora

Igra života Bože Petrova: Put koji bi doveo do novih izbora
9

Most poručuje i HDZ-u i SDP-u kako neće pristati na pritisak te i dalje želi vladu nacionalnog jedinstva, a ako to ne uspije spremni su ići na nove izbore...

VIDEO

Ako je Zoranu Milanoviću i Tomislavu Karamarku interes Hrvatske na prvome mjestu, onda će sjesti za zajednički stol.

Poručio je to glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja iz Metkovića. Most tijekom vikenda neće pregovarati nego će skupiti glave na zajedničkom zatvorenom sastanku. I dalje će inzistirati na tome da Hrvatska dobije široku Vladu u kojoj bi bili članovi i HDZ-ove i SDP-ove koalicije, ali i mostovci.

Obje strane su to dosad odbile, ali u Mostu poručuju kako oni nisu ništa službeno dobili, pa da nastavljaju pregovore s istim nepromijenjenim stavom.

- Ne pristajemo na silan pritisak prema Mostu. Vlada u Njemačkoj formira se nakon prosječno 40 dana. Nismo do kraja iznijeli detalje onog što planiramo, ali spremni smo preuzeti odgovornost za Vladu - poručio je Grmoja.

POGLEDAJTE VIDEO: Izjava Bože Petrova, Plitvica Selo

Pokretanje videa...

24sata Video 00:49

Ni Karamarku ni Milanoviću ne pada na pamet ući u zajedničku vladu

Do tada bi Most navodno trebao pripremiti i neke reforme koje bi ta zajednička Vlada trebala provesti. U čelništvu Mosta zasad prevladava mišljenje kako je bolje opet ići na izbore ako ne uspije vlada nacionalnog jedinstva. No pitanje je hoće li to na kraju svi podržati. Ni Karamarku ni Milanoviću ne pada na pamet ući u zajedničku vladu.

O tome hoće li biti novih izbora, presudit će to koliko će Most ostati jedinstven nakon razlaza s Dragom Prgometom . Ako im zaista ostane 15 zastupnika od 19, onda mogu i isprovocirati nove izbore.

- Most niti u Sabor niti u Banske dvore neće ući zbog fotelja, bilo kakvih ‘ponuda ispod stola’, a niti je preplašen pritiscima. Na stolu idući tjedan želimo vidjeti samo mjere za hrvatski strukturni oporavak. Ništa se drugo neće ‘prošvercati’ preko Mosta - poručili su iz te stranke.

Pogrešne su interpretacije, kažu, da treba brzo sastaviti Vladu i da oni bježe od odgovornosti. Navode da baš zato što inzistiraju na Vladi zajedno sa SDP-om i HDZ-om , pokazuju da su spremni biti u izvršnoj vlasti. Međutim, i HDZ-ov i SDP-ov blok su uvjereni da će upravo oni dobiti podršku Mosta i s njima formirati Vladu.

Čelnici Domoljubne koalicije složni da bi najprirodnije bilo da oni s Mostom formiraju buduću vladu

HDZ je u petak nakon izbora imao prvi sastanak sa svim partnerima u Domoljubnoj koaliciji. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko prije sastanka izjavio je kako čeka da se Most konsolidira kako bi nastavili pregovore o sastavljanju Vlade. Nada se da će to biti uskoro. Nakon sastanka izbjegao je novinare. Tijekom izjava partnera izašao je na sporedni ulaz, a iako su ga novinari pokušali zaustaviti, samo je sjeo u automobil i otišao. Ostali čelnici Domoljubne koalicije složni su kako bi najprirodnije bilo da upravo oni s Mostom formiraju buduću vladu, u kojoj će, kako tvrde, sjediti stručni ljudi. Navode i da respektiraju Most, drže do njegove homogenosti, a Zorana Milanovića prozivaju da se “ponaša kao razbijač Mosta” te da ljude “razvlači kao žvakaće gume”.

- Taktika Domoljubne koalicije je s Mostom formirati stručnu vladu . Nemamo uvjeta kao SDP i ne tražimo partijsku nego stručnu vladu i mislim da smo tu u prednosti. Funkcija premijera nije uvjet naše koalicije, a SDP-u jest. To tko će biti premijer bude li se sastavljala vlada HDZ-a i Mosta, bit će rezultat zajedničkih razgovora i dogovora. Mi potencijalne partnere ne pritišćemo, ne reketarimo, ne podcjenjujemo, ne puštamo spinove, tajno ih ne pratimo niti ih snimamo - rekao je Darinko Kosor (HSLS).

Odbacio je nagađanja da bi njegova stranka mogla napustiti desni blok.

Ivan Tepeš (HSP-AS) rekao je kako su na sastanku izabrani zastupnici Domoljubne koalicije dali potpise potpore Karamarku da bude mandatar.

Vlada nacionalnog jedinstva, koju predlaže Božo Petrov, za članove Domoljubne koalicije je neostvariva. Kosor vjeruje da će doći do dogovora njih i Mosta ili do novih izbora.

- Mi sigurno nećemo biti krivi za to. Učinit ćemo sve da do novih izbora ne dođe - rekao je.

Milanka Opačić iz SDP-a i Ivan Vrdoljak iz HNS-a uvjereni su da će upravo oni imati saborsku većinu i formirati novu vladu.

- Mi i dalje tretiramo Most kao jedinstvenu cjelinu. Želimo nastaviti razgovore o budućnosti Hrvatske - rekla je Opačić.

Prgomet i dalje ne otkriva svoje planove

Oglasio se i iz Mosta izbačeni Drago Prgomet . I dalje ne otkriva koji su mu konkretno planovi i koliko će zastupnika povući za sobom. Poručio je da u slučaju “ako njegov glas bude presudan, on je za izbore”.

Međutim, saznajemo da je on ipak bliži ideji podržavanja lijeve koalicije. Prema neslužbenim informacijama, ključnu ulogu u izbacivanju Prgometa iz Mosta odigrao je Ivica Relković, utemeljitelj Grozda, inicijative More je kopno te pokreta Hrast, koji je osnivao sa Željkom Markić . Slovi za jednog od savjetnika Bože Petrova. Njegovo mišljenje čelnik Mosta cijeni. Relković je i najbolji prijatelj drugog čovjeka Metkovića i glasnogovornika Mosta Nikole Grmoje. Upućeni kažu da je Relković poznat kao isključiv čovjek, maksimalist te da je izrazito konzervativan.

Jako mu je smetao način na koji Prgomet komunicira s medijima i blagonaklon odnos medija prema Prgometu. Nakon “tajnog” sastanka Zorana Milanovića i Prgometa upravo Ivica Relković je uvjeravao Grmoju kako je to prilika da Prgometa ocrne i marginaliziraju u Mostu. Uvjerio je i Božu Petrova da Most ne može imati dva lidera te da će isključenjem Drage Prgometa pokazati svoju snagu i liderstvo.

- To zaista nema veze s istinom. Ne znam tko pušta takve informacije. To je sve što imam reći - opovrgnuo je Relković.

1. Novi mandatar, da bi pokušao sastaviti Vladu, treba sakupiti 76 potpisa od ukupno 151 zastupnika u Saboru. Ustav je propisao da predsjednica daje mandat onome tko dokaže da ima većinu. Rok za taj dokaz nije određen, pa se može razvući.

2. Za razliku od svih dosadašnjih izbora , oba glavna bloka, SDP-ov i HDZ-ov, ostvarili su sličan rezultat - SDP 56 mandata a HDZ 59. Most je ostvario izvrstan rezultat, osvojio je 19 zastupnika. Ako ostanu jedinstveni, bez njih nema nove vlade.

3. SDP, uz svojih 56 , ima tri zastupnika IDS-a, tri SDSS-a, a tvrde i da imaju pet zastupnika manjina te Radimira Čačića. S tim su u prednosti jer imaju 68 mandata i u biti im treba samo još osam da bi ponovno formirali Vladu.

4. HDZ i s 59 zastupnika vjeruje da će dobiti dva Bandićeva te da će Most ostati jedinstven i dati im potporu. I oni računaju na barem dva manjinska.

5. Da je Most ostao jedinstven, mogli su objema stranama uvjetovati što žele. Sad je pitanje koliko će Prgomet uzeti zastupnika.

6. Most traži novu vladu , u kojoj bi zajedno bili SDP i HDZ. To je njihov osnovni uvjet ako obje stranke ne žele nove izbore. No pitanje je koliko su jaki.

7. Obje najjače stranke odbijaju prijedlog Mosta o vladi nacionalnog jedinstva i pokušavaju pridobiti barem dio mostovaca.

8. I od raskoljenog Mosta lijeva koalicija nije uspjela pokupiti više od osam zastupnika s Prgometom. Tako da ne mogu skupiti potrebnih 76 potpisa. I pet predstavnika manjina im okreće leđa i čeka hoće li uspjeti HDZ.

9. Mostovih 15 zastupnika ostaju jedinstveni i ne prihvaćaju Domoljubnu koaliciju iako su oni ponudili i stručnu vladu i odrekli se opcije da čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko bude mandatar.

10. Božo Petrov kaže kako je održao obećanje da neće koalirati niti s jednima i da su bolji novi izbori nego loša Vlada četiri godine. Traži od birača da mu ponovno daju povjerenje da sam pokuša sastaviti Vladu.

11. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović raspisuje nove izbore i imenuje nestranačku vladu, koja bi se brinula da država funkcionira dok ne prođu kampanja i izbori. Novu vladu imali bismo tek krajem zime ili na proljeće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 330
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.