Obavijesti

News

Komentari 345

ILEGALCI: Gradili bez dozvole i izbjegli rušenje na otoku Viru

ILEGALCI: Gradili bez dozvole i izbjegli rušenje na otoku Viru
6

Zašto su hrvatski političari posegnuli za ilegalnom gradnjom vikendica na Viru? 'Jer se moglo', kažu. No pod bagere neće pasti kuće Đapića, Tomca i Milinovićeva oca

VIDEO

Zašto su hrvatski političari posegnuli za ilegalnom gradnjom vikendica na Viru? "Jer se moglo", kažu. Bageri Ministarstva graditeljstva poput "kamenoždera" ovih dana melju mnoge ilegalne kvadrate na Viru.

No pod njih neće pasti kuće Ante Đapića, Zdravka Tomca i oca Darka Milinovića.

- To se stalno povlači u medijima kao moja vikendica. Nije moja nego mojeg oca. Koliko znam, legalizirao ju je prije više od tri godine - rekao je nekadašnji ministar zdravstva Darko Milinović, zbog kojeg su još 2005. Virani zvali novinare žaleći se zbog mješalice koja im je navodno bučila s Milinovićeva posjeda usred turističke sezone. Milinović je pokušao pojasniti zašto kuću nije gradio s papirima:

- Mmm, ne znam, ne znam, ne sjećam se koji je bio problem. Mislim da je nešto oko prostornog plana, ali ne sjećam se više. No otac je još 2003. predao zahtjev za legalizacijom, ali zakasnio je jedan dan. Mislim, nije on zakasnio nego oni koji su mu vodili dokumentaciju i koje je angažirao za to. No, eto, danas je kuća legalizirana - kaže Milinović.

Bivši SDP-ov potpredsjednik Vlade Zdravko Tomac također je vlasnik kuće na Viru koju je gradio bez dozvole.

- Vikendicu sam legalizirao još prije deset godina, a do tada nije imala dozvolu jer je građena 1978. godine. Tad je to sve bilo selo, bilo je normalno tako graditi. Poslije nisam imao problema kad sam predavao dokumente za legalizaciju - rekao je Zdravko Tomac.

No nije to “seoska vikendica” nego pristojno zdanje koje je podignuo u središtu Vira uz samu obalu. Anto Đapić je s blijedoružičastom kućicom također ušao u proces legalizacije.

Dok je bio predsjednik HSP-a, upustio se u divlju gradnju vikendice. Miješalice su ondje brujile 2002. godine, a radove su mu navodno izvodili lokalni stranački dužnosnici, koje je Đapić zauzvrat postavljao na izborne liste.

Četiri godine od početka gradnje vikendice Đapić je svoju legalizirao. Iste 2005. na Viru je legalizirano još 650 bespravnih objekata. Političar i general Pavao Miljavac na Viru je legalno podignuo kuću, no među “graditeljima bez papira” našao se zbog nadogradnje. Podignuo je kat iznad garaže blizu Tomčeve kuće.

I Miljavac rješava građevinsku dozvolu za svoje kvadratne dodatke. Ratko Maček ima građevinsku dozvolu već deset godina, ali u kuću na Viru, kako čujemo, više ne dolazi. Virani pretpostavljaju da je kuću naslijedila supruga nakon brakorazvodne parnice.

Na Viru su se nelegalne kuće rušile 2001., 2002. te 2006. godine, kad su bageri s lica zemlje izbrisali 103 od 500 objekata koji su bili za rušenje. Početkom ovog tjedna ministarstvo je nastavilo s misijom “makeover Vira”, otoka na kojem još ponosno stoji 8000 bespravnih kuća za odmor. No zasad su srušili samo prizemnice i nadstrešnice.

Nakon Vira bageri uskoro i na Vranskom jezeru?

Nakon Vira, gdje sami investitori uklanjaju posljednje od deset objekata za rušenje s liste Ministarstva, bageri kreću prema Zagrebu, ali će i dalje uz obalu. 

Baš kao i Vir, i područje Parka prirode Vransko jezero bilo je prije desetak godine odredište bagera Ministarstva u akciji uklanjanja bespravne gradnje. Nekoliko objekata u Parku prirode Vransko jezero srušili su sami investitori prije nešto manje od dva mjeseca, a mahom su to bili manji objekti u kojima se nije stanovalo. No, doznali smo da su rješenja o uklanjaju divlje gradnje iz Ministarstva stigla nedavno na adresu desetak bespravnih graditelja u granicama Parka.

- Prema mojim informacijama, možda je sedam ili osam investitora dobilo rješenje o uklanjaju i, koliko znam, nisu uspjeli legalizirati objekte. Koliko ih je točno, ne znam. Riječ je mahom o objektima građenima van prostornog plana Parka prirode - rekao nam je ravnatelj Parka prirode Vransko jezero Ivica Prtenjača.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 345
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao