Obavijesti

Kolumne

Komentari 108

Prestanite svoje neuspjehe prikazivati kao izborne adute

Prestanite svoje neuspjehe prikazivati kao izborne adute
1

Milanović i ministri hvale se da će spasiti Inu, spasiti nogomet, spasiti dužnike... Napraviti sve što nisu u četiri godine. Samo ako im na izborima povjerimo još četiri.

VIDEO

Možda su im trebale četiri godine da shvate neke stvari. Možda naprosto nisu bili sposobni riješiti te stvari u četiri godine. 

A možda su te stvari namjerno ostavljali za kraj mandata kao adut pred biračima u borbi za nove četiri godine. 

Jutros je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak priznao kako "mandat završavaju bez rješenja problema u Ini", te odlučno zaprijetio mađarskom MOL-u.

"Ili će investirati ili će morati brzo izaći, ako ostanemo na vlasti", rekao je Vrdoljak na N1 televiziji. "Ili ćemo se dogovoriti u MOL-ovu i hrvatskom interesu ili se nećemo dogovoriti".

Priznao je kako je poslao prijedlog novog dioničkog ugovora, ali kaže kako su "kolege predložile da nije dobro u kampanji koristiti to pitanje", pa je onda ministar poručio "da se vide poslije izbora".

Pune četiri godine ova Vlada nije riješila problem u Ini, dapače situacija je još gora, pa zašto bi se sada vjerovalo Vrdoljaku kad kaže da će ga riješiti nakon izbora?

Zoka protiv kandži

Samo par dana ranije, i premijer Zoran Milanović je odradio svoju dionicu.

"Vratit ćemo Hrvatskoj njezin nogomet iz kandži jednog čovjeka i jedne partije", kazao je Milanović. "Vratit ćemo reprezentaciju hrvatskim navijačima. Vidite kako rasturaju UEFA-u i FIFA-u, tako će biti i u Hrvatskoj".

Naglasio je kako je ministar Željko Jovanović u to krenuo jako ozbiljno, ali nije objasnio zašto ga je onda na polovici mandata smijenio neobavljena posla.

I nakon punog mandata hrvatski nogomet ostavio u "kandžama jednog čovjeka i jedne partije". I u još gorem stanju nego prije.

A onda, tu je i švicarski franak.

Indolentni mužeki 

Milanović je ovoga tjedna efektno prebacio odgovornost na "indolentne mužeke koji tu vodili državu prije četiri godine", ali na pitanje voditelja zašto su za kraj mandata ostavili odluku o rješavanju problema potrošačkog kreditiranja, premijer se vadio kako su oni "naslijedili taj problem", ali da se "cijelo vrijeme radilo i pratilo pacijenta".

Nije objasnio zašto se odmah po dolasku na vlast nije krenulo od samog kraja, od konverzije kredita, te tako dobilo dovoljno vremena za ishođenje i provođenje te odluke.

Možda zato što takva odluka ostavlja jači dojam dva mjeseca prije izbora. 

Da zahvalni birači slučajno ne bi zaboravili taj požrtvovni potez ove Vlade na putu prema glasačkim kutijama.

Uglavnom, ono što bi u normalnim okolnostima bila optužba za neefikasnost i indolentnost ove Vlade, Milanović i njegovi ministri pretvaraju u glavni izborni adut.

Strategija neuspjeha

Sad će spasiti Inu, iako su na to protratili četiri godine. Sad će spasiti nogomet, iako ga nisu uspjeli spasiti cijeli mandat. Sad će spasiti korisnike kredita, iako su ih mogli početi spašavati - njih, ali i sve korisnike kredita u stranim valutama - još prije četiri godine.

Ono što bi u trebala biti priča o neuspjehu, sada se pretvara u glavnu strategiju za drugi mandat. Gotovo pa ucjenu: ako ne glasate za nas, nećemo srediti Inu i nogomet. Iako ih nisu riješili ni do sada.

Ali opet, superjunaci, kao što to dobro znaju svi ljubitelji holivudskih blockbustera, spašavanje obično ostavljaju za zadnji čas. Kako bi pobrali veći pljesak emotivno iscrpljene publike.

Taman kad smo pomislili da je sve propalo, uletio je spasitelj Milanović.

Istinabog, taj Milanović neće ispuniti glavno predizborno obećanje od prije četiri godine o smanjenju broja općina i gradova, te ukidanju županija, ali će i taj neuspjeh sada pretvoriti u svoj veliki uspjeh.

Besmislena obećanja

"Ja bih našao stotinu općina koje su besmislene", kazao je premijer prije dva dana na N1 televiziji. I pohvalio se da ih neće ukinuti.

To je sada novi predizborni adut. Kao što je prije četiri godine bilo ukidanje tih besmislenih općina.

Dakle, što nam preostaje? 

Milanović kaže da moramo glasati za SDP vjerujući kako će u iduće četiri godine napraviti ono što nisu u ove četiri, odnosno neće napraviti ono što su obećali prije četiri godine.

Ili, prijete nam on i njegovi ministri, možemo glasati za HDZ koji sve to sigurno neće napraviti. Pa ni obećati.

Uglavnom, što nam glasnije poručuju da "nema povratka na staro", to nas više uvjeravaju da se u ove četiri godine zapravo nisu pomaknuli s mjesta. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 108
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode