Obavijesti

News

Komentari 1718

Zdravko Mamić će provesti noć u pritvoru, ujutro će ga ispitati

Zdravko Mamić će provesti noć u pritvoru, ujutro će ga ispitati
7

Nakon što je Mamić izvrijeđao ministra Jovanovića policija ga je privela na razgovor na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva. Prijeti mu kazna do tri godine zatvora

VIDEO

Zdravko Mamić priveden je u petak poslijepodne nakon što je u jutarnjim satima na jednom zagrebačkom radiju izvrijeđao ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića. Policija ga je privela na obavijesni razgovor na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva, a zatim je odlučeno da će noć provesti u pritvoru na Oranicama, te da će ga u subotu ujutro ispitati na Županijskom sudu. 

Mamića je policija navodno privela kod prostorija GNK Dinamo, a zatim su ga prevezli u policijsku postaju u Heinzelovoj ulici.  Protiv Mamića Županijsko državno odvjetništvo navodno je će podnijeti prijavu na temelju članka 325. Kaznenog zakona koji se odnosi na "javno poticanje na nasilje i mržnju".

U policijsku postaju u Heinzlovoj stigli su nešto prije 19 sati odvjetnici Ante Madunić i Mate Matić. 

Odvjetnik: Zaista smo daleko došli ako zatvaramo zbog izrečene rečenice

- Ako su ove izjave zaista sve zbog čega ga se tereti, onda smo zaista daleko došli, ako ćemo u demokraciji zatvarati ljude zbog izrečene rečenice. Pitanje je da li je riječ o kršenju Zakona ili jednom izrečenom stavu, revoltu. Pitanje je namjere. Nije riječ o šteti, ako tome nećemo davati veliku pažnju. A ovome dajemo značenje, jer se radi o čovjeku s imenom i prezimenom Zdravko Mamić - kazao je Matić i ušao u policijsku postaju.

Mamić će noć provesti u pritvoru

Kako javlja Dnevnik HTV-a Mamiću sada slijedi kaznena prijava. No, kako je već kasno, Mamiću će se dopustiti da uzme neke osnovne higijenske potrepštine, te će noć provesti u pritvoru, a ujutro će ga odvesti na ispitivanje.

To je nagovijestila i odvjetnica Jadranka Sloković koja je također oko 20 sati došla u Heinzelovu. Na pitanje postoji li mogućnost da Mamić prenoći u pritvoru rekla je: 'Izgleda da da'. Nakon nje, odvjetnik Mate Matić potvrdio je da će izvršni dopredsjednik Dinama ostati preko noći u pritvoru. 

Mamića će oko 9 sati ujutro ispitati Županijsko državno odvjetništvo, nakon čega će se znati hoće li biti pušten na slobodu ili će ga sprovesti u pritvor. 

'Unaprijed su odredili da će prespavati u Oranicama'

Mamićev odvjetnik Mate Matić kazao je da će teško 'javnost i njega uvjeriti da se ovdje ne radi o političkim konotacijama'.

- Način na koji je ovo započelo, nema nekakvih drugih predznaka nego upravo takvih. Mi smo došli na gotovu stvar. Unaprijed je već određeno da će on prespavati u Oranicama. To su odluke koje su donesene bez mogućnosti utjecaja na njih - rekao je Matić i nastavio: 'Neprihvatljivo je da se u medijima govori da ovdje postoji kazneno djelo mržnje. Zamjeram i predsjedniku države i kolegama koji se usuđuju na ovaj način davati svoja mišljenja i mišljenja u predmetu u kojem još ništa nije utvrđeno. Ovdje se ne radi o ničemu drugom nego možda o nekakvoj uvredi'.

- Ovo sve je predstava za narod, ali nisam siguran da narod to želi. O tome neka misle oni koji su ovo napravili. Nadam se da će nam dati priliku da se branimo - kazao je Mamićev odvjetnik Ante Madunić. 

'Mamić je privođenje primio borbeno'

Madunić je dodao da je Mamić cijelo privođenje primio 'borbeno'. 

- Mamić smatra da se radi o jednom političkom procesu i mi kao odvjetnici smo u to uvjereni - rekao je Madunić te je dodao da je Mamić večeras zadržan u pritvoru i da će "jedno vrijeme biti unutra". 

'Očekujemo smrtnu kaznu strijeljanjem'

- Ne želim prognozirati do kada će biti unutra, nadam se da će na kraju svega biti oslobođen. Ali, nitko u ovoj državi nije bio predsjednik, a da nije bio malo u zatvoru - rekao je u šali Madunić. 

Na pitanje što može očekivati Mamić Madunić je nastavio u šaljivom tomu:  'Smrtnu kaznu strijeljanjem ujutro u šest i pol. Kakav je ovo slučaj, takva je i država. Postali smo cirkus država. Kad se netko pojavi na skupu HDZ-a, bude vesel i paradira kao Mamić onda je odmah i kriv. Luda država, ludi ljudi - rekao je Madunić. 

'Ovo je cirkus, pa mu treba i cirkus od odvjetnika'

Na pitanje zašto Mamiću treba čak pet odvjetnika  Madunić je rekao: 'Jer je ovo cirkus. Ima puno kvalitetnih odvjetnika, a kad je cirkus onda treba i cirkus od odvjetnika. Kakva priča, takva i obrana, ništa pametno'. 

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo nije dalo nove informacije o slučaju, dok iz PU zagrebačke kažu da je "istraživanje još u tijeku" te da se još uvijek "provode izvidi".

Ispad na radiju izazvao lavinu reakcija i osuda

Podsjetimo, izvršni predsjednik Dinama je u petak ujutro gostovao na radiju Soundset plavi te poručio: 'Željko Jovanović je čovjek koji ima krvna zrnca da mrzi sve što je hrvatsko, HNS, Olimpijski odbor. Nema iskustva, a čovjek koji je Srbin ne može voditi najvažniji resor u Republici Hrvatskoj'.

Ove riječi pokrenule su pravu lavinu reakcija i osuda.

Od premijera Zorana Milanovića koji je povezao Mamićev istup sa novim smjerom HDZ-a, predsjednika Ive Josipovića koji je osudio Mamićev govor mržnje, pa sve do samog HNS-a koji se ogradio od istupa i najavio prijavu, ali i čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka koji je rekao da HDZ nema veze s Mamićevim ispadom.

Inače, prema Kaznenom zakonu iz 2011. godine i njegovim izmjenama iz 2012. godine, člankom 325, koji se odnosi na javno poticanje na nasilje i mržnju, propisana je zatvorska kazna u trajanju do tri godine.

Davor Šuker: HNS drži do dostojanstva i morala

– Žao mi je što se to dogodilo – komentirao je predsjednik HNS-a Davor Šuker nakon Skupštine nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije događanja vezana uz Zdravka Mamića, javlja Večernji list

– On je član Izvršnog odbora, član HNS-a. Ovih dana govorimo o tome i radimo na zbližavanju i mogu reći da se Savez ogradio od takvih riječi, a kažem da se držimo načela FIFA-e i UEFA-e, a to su pravila fair playa, govorimo o dostojanstvu i moralu, mislim da sam rekao sve – kazao je Šuker koji ne želi kalkulirati o tome kada bi se disciplinska komisija mogla sastati i donijeti odluke i kakve će one biti. 

Na pitanje kako bi sve ovo moglo utjecati na skorašnju utakmicu sa Srbijom, kazao je: 'Odnos predsjednika Hrvatskog i Srpskog nogometnog saveza neće se promijeniti, a navijači na utakmici bodrit će svoje reprezentacije jer svaka reprezentacija želi osvojiti nova tri boda na putu prema Brazilu 2014., a što se tiče svega ostalog, vjerujem u policiju, vjerujem u osiguranja i da će utakmica proći u najboljem redu. Što se HNS-a tiče, neće biti nikakvih incidenata, a još ćemo u ponedjeljak imati sastanak na kojem ćemo se dogovoriti kako bi sve proteklo u najboljem redu i po načelima FIFA-e i UEFA-e'.

Nije prvi put uhićen: Mamić nakon Malmöa vrijeđao policajce 

Izvršnom predsjedniku Dinama Zdravku Mamiću pritvor nije stran, a u policijskoj postaji prenoćio je u kolovozu 2011. nakon kvalifikacijske utakmice Lige prvaka između Dinama i Malmöa. 

Mamić je tad priveden zbog sprečavanja policajca u obavljanju dužnosti. Policajcima je navodno psovao majke i vikao da neće policija rušiti Dinamo i Mamića. Incident se dogodio nakon utakmice kad su trojica Dinamovih navijača sa zapada uletjela na teren. Do njih su odmah dotrčali zaštitari koji su ih maknuli s travnjaka. Zdravko Mamić to je vidio i odmah se sjurio u pomoć navijačima. Trčao je za njima i vikao policiji, 'Pustite ih, pustite ih, nemojte ih tući'. 

Protiv Mamića pokrenuta je prekršajna prijava zbog remećenja javnog reda i mira, a u stanici je proveo 17 sati nakon čega je sutradan poslijepodne pušten na slobodu.

Dinamo: Nisu ga priveli, već je na obavijesnom razgovoru

U vezi Zdravka Mamića oglasili su se i iz GNK Dinamo.

- Službeno potvrđujemo da je izvršni predsjednik Zdravko Mamić na obavijesnom razgovoru u Heinzelovoj. Dakle, da nije priveden kako prenosi većina medija. GNK Dinamo će iznijeti klupski stav kada bude raspolagao s punom informacijom. Pravovremeno ćemo informirati naše navijače sukladno daljnjem razvoju događaja - šturo su priopćili na stranicama kluba.

Lesar: Dok ne smjene Mamića pasivan sam promatrač nogometa

I predsjednik Hrvatskih laburista se dotakao Mamićevog ispada. Na svom Facebook profilu ostavio je slijedeću poruku: 

- Navijač sam Dinama od 1962. Od danas pa dokle god ne smjene Mamića ostajem pasivni promatrač našeg nogometa - poručuje Lesar.

Pusić: Mamićeve izjave vraćaju nas u najmračniju povijest

Vesna Pusić, potpredsjednica Vlade, smatra kako nas izjave Zdravka Mamića vraćaju u najmračnije trenutke hrvatske povijesti. 

- Zbog dostojanstva hrvatske države i svih njenih građana sve nadležne institucije moraju poduzeti korake kako bi se takvo ponašanje sankcioniralo. Uvrede koje je uputio ministru znanosti, obrazovanja i športa Željku Jovanoviću uvrede su za sve hrvatske građane i za dostojanstvo zemlje. Očekujem da se HDZ kao značajna hrvatska politička stranka najenergičnije ogradi od šovinističkog ispada svog člana - poručila je pusić na svom Facebook profilu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1718
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa