Obavijesti

News

Komentari 298

U Mostu tvrde: Spremni smo preuzeti odgovornost za Vladu

U Mostu tvrde: Spremni smo preuzeti odgovornost za Vladu
2

'Ako je Zoranu Milanoviću i Tomislavu Karamarku interes Hrvatske na prvom mjestu, onda će sjesti za zajednički stol', poručio je u petak glasnogovornik Mosta

VIDEO

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja u petak je iz Metkovića  poručio da se Drago Prgomet odlučio za drukčiji put i da ga zbog toga neće zvati na subotnju klauzuru Mosta.

Grmoja navodi da na njihov prijedlog o osnivanju vlade nacionalnog jedinstva nije bilo nikakvog službenog odgovora Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste. Dogovoreno je da će se razgovori nastaviti idući tjedan. 

- Ne pristajemo na silan pritisak prema Mostu. Vlada u Njemačkoj formira se nakon prosječno 40 dana. Nismo do kraja iznijeli detalje onog što planiramo, ali smo spremni preuzeti odgovornost za Vladu Republike Hrvatske', poručio je Grmoja i dodao: 'Ako je Zoranu Milanoviću i Tomislavu Karamarku interes Hrvatske na prvom mjestu, onda će sjesti za zajednički stol'.

Lovrinović: Sve je moguće, pa i novi izbori

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Most je stabilan, poručio je u petak Ivan Lovrinović iz Mosta koji u Opatiji sudjeluje na tradicionalnom skupu Hrvatskog društva ekonomista. 

Grgur Žućko/Pixsell

- Nama su najvažniji koalicijski partner građani, ako bi mi ovisili o jednima ili drugima mi bi brzo izgorjeli. Građani su nam dali podršku, mi smo njima odgovorni, s njima ćemo komunicirati, sve što napravimo oni moraju znati - naglasio je Lovrinović, a prenosi Dnevnik.hr. Lovrinović smatra da je sve moguće pa i novi izbori. Najavio je da će u subotu Most imati sjednicu na kojoj će razgovarati.

Na pitanje jesu li spremni za sudjelovanje u izvršnoj vlasti, odgovorio je da 'ne vidi drukčije moguće'. 

- Ne možemo mi nekome reći evo ti popis dvije, tri stranice, mi ćemo otići sjediti u Saboru, a vi budite dobri pa ovo provedite. Molim vas, to su dječje priče - rekao je.  

'Što se tiče ekonomije, HDZ i SDP su potpuno isti'

Naglasio je da Most zanimaju reforme, a da su HDZ i SDP, što se tiče ekonomije, potpuno isti.

- Oni su provodili 20 godina isti model ekonomske politike. Tu ja ne vidim razlike, to je kao jaje jajetu i zato ih treba prisiliti na reforme, a prisiliti ih može netko treći, a to je Most - rekao je Lovrinović.

'O sadržaju reformi tek trebamo razgovarati'

Na pitanje koji od dvaju blokova im je bliži, odgovorio je da su prvi razgovori više bili kontaktni, odnosno da je to bilo upoznavanje, a o sadržaju reformi će tek razgovarati.

Lovrinović se dotaknuo i ekonomske situacije rekavši da je trenutna situacija poruka svim političkim strankama da moraju shvatiti da su ugroženi gospodarstvo, država i nacija. 

- Zato mi iz Mosta zvonimo na uzbunu. Moramo doći u poziciju da participiramo u političkoj moći, vlasti i da to tražimo, nećemo odustati - poručio je Lovrinović.

MOST: Spremni smo preuzeti odgovornost

MOST se oglasio priopćenjem u kojem demantira tvrdnje nekih kako bježe od odgovornosti. Naprotiv, poručuju da su spremni ići u izvršnu vlast i da baš zbog spremnosti na preuzimanje maksimalne odgovornosti, parcijalnom kombinatorikom ne žele dovesti i HDZ i SDP, a onda i same sebe, u pat poziciju zbog koje bi razgovori bili blokirani.

" MOST nezavisnih lista, odmah nakon objave rezultata izbora, otvorio je razgovore o mogućoj poslijeizbornoj suradnji s Hrvatskom demokratskom zajednicom i Socijaldemokratskom partijom, ponudivši im na načelnoj razini mogućnost suradnje na široj platformi negoli je to formiranje Vlade samo s jednom stranom.

Izborni proces još nije završen, a i prethodna iskustva formiranja Vlade u Hrvatskoj (pa i u europskim državama) je uobičajenih mjesec dana. Svaki pritisak, svako brzanje u procesu razgovora s dvije strane može finaliziranje usmjeravati u čistu „mi ili oni“ verziju na koju MOST ne pristaje. MOST daje prednost samo onom modelu usuglašavanja strukturnih reformi koji će rezultirati dobrobiti Hrvatske, a ne parcijalnim interesnim pozicijama, uključujući i poziciju MOSTA.

Sastanci koje je MOST obavio do sada, bili su prvi, inicijalni sastanci te je nerealan i neprihvatljiv pritisak javnosti na ishitreno donošenje odluka o sastavljanju nove Vlade. Na tim je sastancima dogovoreno da se najprije pristupi usuglašavanju glavnih programskih pozicija i željenog smjera strukturnih reformi i promjena. Tijekom idućeg tjedna, nakon službene objave DIP-a o rezultatima izbora, MOST će dostaviti službeni prijedlog strukturnih reformi i promjena, te mogućeg ustroja nove Vlade objema stranama.

MOST je već samim početnim prijedlogom pokazao spremnost na sudjelovanje i u izvršnoj odgovornosti i to do najviše razine. Da bi ta spremnost pala na plodno tlo MOST se nije ponašao ultimativno, stoga odbacujemo pritiske u kojima se potpuno netočno prikazuje da MOST bježi od odgovornosti. Naprotiv, baš zbog spremnosti na preuzimanje maksimalne odgovornosti, mi parcijalnom kombinatorikom ne želimo dovesti i HDZ i SDP, a onda i same sebe, u pat poziciju zbog koje bi razgovori bili blokirani.

Molimo javnost da radi ozbiljnih razgovora o sudbini države ne pristane na apokaliptične scenarije rušenja svijeta zbog nekoliko dana konzultacija. Oni koji su voljni preuzeti punu odgovornost, pa i izvršnu, a na to je spreman i MOST, ne smiju pristajati na scenarij pritisaka pod motom "nema vremena". Vremena svakako ima, a MOST će to vrijeme utrošiti u izgradnju stabilnih okvira vlasti, kako zakonodavne, tako i izvršne", stoji u priopćenju MOST-a.

Hrvatska je na prošlim izborima dobila šansu za odgovornu politiku. Politiku koja ne pristaje na paniku i zakulisne scenarije. Još jednom pozivamo i HDZ i SDP da ne ruše tu šansu. MOST niti u Hrvatski sabor niti u Banske dvore neće ući zbog fotelja, bilo kakvih „ponuda ispod stola“, a niti preplašen pritiscima. Na stolu idući tjedan želimo vidjeti samo mjere za hrvatski strukturni oporavak. Ništa se drugo neće "prošvercati" preko MOSTA.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 298
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1