Obavijesti

News

Komentari 126

Škare Ožbolt: Tuđman nije htio protjerati narod, nego vođe

Škare Ožbolt: Tuđman nije htio protjerati narod, nego vođe
7

U emisiji Nedjeljno jutro uživo 24sataTV gosti Tihomira Ladišića bili su bivša ministrica i haaški svjedok Vesna Škare Ožbolt i povjesničar Tvrtko Jakovina

VIDEO

U emisiji Nedjeljno jutro uživo s 24sataTV bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i povjesničar Tvrtko Jakovina komentirali su presudu generalima u Haagu te jesu li brijunski traskripti krivi za tešku osudu Gotovine i Markača. 

Škare Ožbolt kazala je kako je glavna pogreška u tome što brijunske transkripte treba gledati u kontekstu vremena jer je Hrvatska bila presječena, imala je tisuće izbjeglica, a krajinski Srbi su istjerali Hrvate s tog područja. Tako da se riječi koje su izgovorene na tom sastanku moraju uzeti u tom kontekstu. Rekla je kako je više puta razgovarala sa vođama Krajine koji su odbijali svaki razgovor o mirnom rješenju sukoba, a na te razgovore ju je slao predsjednik Tuđman.  

- Tuđman je uvijek govorio o vodstvu pobunjenih Srba, da oni moraju otići, a ne o narodu. Pa Srbi su odbili sve naše prijedloge i famozni plan Z4. Neki jednostavno nisu željeli hrvatsku državu i to je ono što treba reći - kaže Škare Ožbolt. 

Povjesničar Tvrtko Jakovina rekao je da Hrvatska zapravo nema mišljenje ili pravorijek o važnim temama o svojoj prošlosti iako se o tim temama stalno govori sa puno žuči. Jakovina kaže da je temeljno pitanje naš odnos sa Srbima kroz sve ključne događaje od 1918., 1941., 1971. ili 1991. godine. Smatra da je problem u tome što veliki broj povjesničara, zbog kritike, ne želi baviti tim temama.  

Vesna Škare Ožbolt kaže da ova presuda generalima ne može suditi Domovinskom ratu ni jednoj državi jer je Haaški sud osnovan da sudi pojedinačnim zločinima. 

- Naravno da će Hrvatska i dalje obilježavati Oluju i Dan pobjede. O tome svjedoči i reakcija američkog veleposlanika - rekla je Škare Ožbolt. 

Jakovina kaže da je očito da je Haaški sud politički i da se prema njemu trebalo tako i odnositi. Po njegovom mišljenju bilo je pogrešno se ljutiti i odbacivati taj sud koji smo sami osnovali. Smatra da se trebalo protiv kvalifikacija zločinačkog poduhvata trebalo boriti na drugačiji način, političkim argumentima. 

 - Akcija Oluja je bila na tolikom prostoru da nije bilo moguće da ne postoji plan evakucije - rekao je Jakovina kometirajući optužbe za protjerivanje srpskog stanovništva. Vesna Škare Ožbolt potvrdila je da našla dokumente u kojima su Srbi imali točno razrađene planove evakuacije koje je potpisao bivši tajnik krajinske vlade Savo Štrbac. 

Smatraju da presuda ne bi bila bitno drugačija da je Hrvatska već sada članica Europske Unije. Oboje vide da se pad potpore EU očekivan. Škare Ožbolt smatra da bi bilo strašno da nakon svega Srbija uđe u EU prije nas. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa