Obavijesti

News

Komentari 68

Josipović: Da mislim da je sve dobro, ne bi pokretao stranku

Smatra kako nedostaju strukturne reforme društva, da zemlju treba regionalizirati, stvoriti uvjete koji će gospodarstvu omogućiti da otvara nova radna mjesta

VIDEO

Da smatram da je sve kako treba, ne bih išao u projekt nove stranke. Osnivam novu stranku kako bih sa svojim kolegama, koji žele raditi za bolju Hrvatsku, provedemo reforme koje sam nagovještao za vrijeme trajanja mandata, kazao je bivši predsjednik Ivo Josipović odgovarajući na pitanje radi li Vlada dobar posao.

Josipović je kazao kako nedostaju strukturne reforme društva. Smatra da zemlju treba regionalizirati, stvoriti uvjete koji će prvenstveno gospodarstvu omogućiti da otvara nova radna mjesta. 

- Europa je na putu četvrte tehnološke revolucije i mi tu zaostajemo. Riječ je o digitalizaciji, a to je prilika za mladu generaciju. Rekao bih da je to jedan od prioriteta - rekao je Josipović gostujući u emisiji RTL Direkt.

Iako je od građana dobio negativnu ocjenu, bivši predsjednik s novom strankom kreće u novi politički život.

- Građani su mi dali gotovo pola glasova. I izbori za predsjednika su nešto drugo, ja sad ne lovim 50 posto plus jedan glas. Ja sa svojim kolegama lovim dovoljno glasova da možemo utjecati na državnu politiku, i mi ćemo te glasove uloviti. Pozicija predsjednika nema izvršne ovlasti i puno reformi koje sam predlagao nisu nailazile odjeka tamo gdje se jedino i mogu provesti - u Vladi - rekao je Josipović i otkrio da cilja na birače lijevog centra.

Ne strahuje da će disperzijom glasova na ljevici omogućiti lakši dolazak na vlast desnici.

- Mislim upravo obrnuto. Postoji veliko razočarenje u lijevom biračkom tijelu. Inače, mnogi bi ostali kući i ne bi glasali. Ali, nova stranka s dobrim programom može prikupiti one glasove koji nikad ne bi izašli na izbore - kazao je.

Izmjene Izbornog zakona ne idu mu na ruku. Vladajući su ukinuli nositelje liste.

- Moći ću reći da postoji lex Josipović. Ne mogu tvrditi da je to zbog mene, ali neki očekuju da bi taj zakon mogao imati efekt da građani ne prepoznaju novu stranku. Ali, budite sigurni, građani će prepoznati tu stranku - rekao je bivši predsjednik.

Na pitanje je li spreman koalirati sa SDP-om i Zoranom Milanovićem, Josipović je rekao:

- Ne bih govorio o postizbornim koalicijama. Spremni smo, ako nema partnera, biti i u oporbi. Razmišljamo dugoročno, ne borimo se ovaj trenutak biti u nekoj vladi. Nudimo ozbiljne reforme i oni koji budu na to spremni su naši partneri.

Josipović je komentirao i predizbornu retoriku šefa oporbe, Tomislava Karamarka.

- Kada bi Karamarko već sutra počeo s lustracijom u HDZ-u, gdje ima najviše bivših članova partije, onda bih vjerovao da je to ozbiljan projekt. Ali, ne vjerujem, već mislim da je to grubo ideološko zaoštravanje i vraćanje u povijest. Pa i odgovori koji dolaze iz suprotnog političkog spektra. To su retorike usmjerene na izbjegavanje ključnih tema.

Bivši predsjednik je kazao kako je za njega prirodno, ali i da je dužnost šefa vlade i šefa oporbe da se nalaze od prvog dana mandata vlade. Nada se da će slična praksa zaživjeti u budućnosti.

Za prvih sto dana aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kaže da su u skladu s očekivanjima njezinog biračkog tijela.

Josipović je otkrio i da mu je sada, kada više nije predsjednik, život puno ležerniji.

- Gledajte, nisam rođen kao predsjednik, a nisam ni mislio da ću umrijeti kao predsjednik - rekao je.





Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.