Obavijesti

News

Komentari 161

Ivo Josipović u Srijemu: Biti Hrvat u Srbiji je čast i ponos

Ivo Josipović u Srijemu: Biti Hrvat u Srbiji je čast i ponos
6

Pokažite hrabrost i ostvarite svoja nacionalna prava, jer biti Hrvat u Srbiji predstavlja čast i ponos svim Hrvatima, rekao je predsjednik Ivo Josipović u Kukujevcima

VIDEO

U okviru svojega dvodnevnog posjeta Srbiji predsjednik RH Ivo Josipović posjetio je danas pripadnike hrvatske nacionalne manjine u Srijemu što je bio i prvi posjet jednoga hrvatskog predsjednika Hrvatima u Srijemu. Za posjeta Srijemu Josipović je posjetio Šid, mjesto na granici s Hrvatskom, gdje se s tamošnjim Hrvatima susreo u crkvenom domu te obližnje selo Kukujevce koji su jedno od sela u Srijemu koje je 90-ih godina najviše stradalo.

U Kukujevcima Josipović je posjetio katoličku crkvu Presvetoga Trojstva koja je sagrađena 1770. godine, a danas je zapuštena, neobnovljena i pokradena. O onome što su Hrvati u Kukujevcima, kao i u Srijemu uopće, proživjeli, govori i podatak da je u ovom selu od nekadašnjih 1800 stanovnika više od 95 posto bilo Hrvata. U Kukujevcima danas živi svega 20-ak Hrvata, a od prognanih se nitko nije vratio.

- Ovdje su Hrvati proživjeli strašni progon za koji nikada nitko nije odgovarao. Posebno strašno je što su Hrvate iz Kukujevaca i Srijema tukli i protjerivali i pripadnici policije. Tukli su nas u kućama, na ulici kao i u samoj policijskoj postaji - rekao je Milan Cindrić, jedan od prognanih mještana Kukujevaca koji danas živi u Hrvatskoj te član Zavičajne udruge Kukujevčana. Kaže da su posebno strašni dani bili u studenom i prosincu 1991. godine, noć sa 29. na 30. srpnja 1992. godine te dani poslije Oluje, u ljeto 1995. godine.

- Sedam naših sumještana ubijeno je, od čega je njih šest masakrirano. Jedna 87-godišnja osoba iz obitelji Osoković 87 puta izbodena je nožem. Nakon Oluje prognani su i preostali Hrvati kada su došli Srbi iz Hrvatske te nas protjerali samo s vrećicama u rukama. Radićeva i Pinkijeva ulica sličile su u to vrijeme na Vukovar kada su Vukovarci napuštali svoj grad. Nakon odlaska Hrvata seoska je crkva pojedincima koristila kao pilana, a jedno vrijeme u njoj su čuvane i koze. Na njoj je bio i natpis Smrt ustašama - rekao je Cindrić. Predsjednik Josipović rekao je nakon sastanka s Hrvatima iz Srijema da je čuo mnoge tužne ratne priče, ali i činjenice koje ohrabruju i pokazuju da se posljednjih godina situacija razvija na bolje.

- Riješen je proteklih godina niz problema, ali je isto tako ostalo i niz neriješenih i otvorenih pitanja. Zadaća i Hrvatske i Srbije je da se ljudima omogući povratak, a da je na njima da odluče hoće li se ili ne vratiti svojim kućama - rekao je Josipović pozivajući Hrvate iz Vojvodine da se na skorašnjem popisu stanovništva u Srbiji izjasne kao Hrvati jer je biti Hrvat u Srbiji čast i ponos te da se samo na taj način mogu ostvariti sva prava.

Progovorio je i o trenutačnim odnosima Hrvatske i Srbije napominjući da oni imaju uzlaznih i silaznih trenutaka, ali da je siguran da će se nesporazumi riješiti. O stradanjima Hrvata u Srbiji govori i činjenica da su mnoga nekada većinska hrvatska naselja etnički očišćena, a da se ni jedan od prognanih nije vratio u svoj dom. Ilija Cindrić, jedan od prognanih Hrvata, rekao je da se srbijanska policija aktivno uključivala u te radnje te da su govorili da će jednu polovicu protjerati silom, a da će ostali otići milom.

- Danas se nitko u Srbiji ne treba bojati reći da je Hrvat ili pripadnik bilo koje druge nacionalne manjine. I pokrajinska vlada zalaže se da se svatko kaže ono što jest jer je to naše bogatstvo - rekao je predsjednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić, koji je bio jedan od domaćina Ive Josipovića. Uz Josipovića Hrvate u Srijemu posjetio je i ministar kulture u Vladi RH Jasen Mesić, srijemski biskup Đuro Gašparović te Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

Uoči summita u Beogradu susret Tadića i Josipovića

Nakon posjeta Srijemu, predsjednik Josipović u Beogradu se sastao sa svojim srbijanskim kolegom Borisom Tadićem. 

Predsjednici su istaknuli kako su odnosi između Srbije i Hrvatske previše važni za države i narode, kao i za regiju, da bi različite izjave o pojedinim problemima dovele u pitanje njihov daljnji razvoj, stoji u priopćenju Istaknuli su kako su napravljeni veliki napori da bi se odnosi između Hrvatske i Srbije podigli na najvišu razinu te da se ta suradnja mora nastaviti. 

Predsjednici su naglasili da će podstaći svoje vlade na jačanje suradnje u području gospodarstva, pravosuđa, kulture i drugih važnih područja od zajedničkog interesa, kao i na ubrzano rješavanje svih preostalih otvorenih pitanja - nestalih, izbjeglih, granica, sukcesije i potpune implementacije prava manjina.

Sutra se u Beogradu, održava summit koji će, pod nazivom "Suvremena umjetnost i pomirenje u jugoistocnoj Europi".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 161
VIDEO

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime
ČUDO NA SVETOM DUHU

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći

Fico je imao višestruke rane, operacija je trajala pet sati; Oglasila se obitelj atentatora
PROPUCAN SLOVAČKI PREMIJER

Fico je imao višestruke rane, operacija je trajala pet sati; Oglasila se obitelj atentatora

Bolnicu Roosevelt u Banskoj Bistrici, u kojoj je smješten premijer Fico, čuvaju jake snage policije...
Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić  i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija
'NIKAD JE NE BI OSTAVIO'

Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija

Za nestanak je obitelj saznala kad su ih nazvali iz vrtića da nitko nije došao po djevojčicu. U sve se uključila i policija. Obitelj moli, ako ga je netko vidio da javi njima na broj 097/670-1528 ili policiji na 192