Obavijesti

Kolumne

Komentari 437

Kako nam HDZ želi prodati MUDO pod one prave reforme

Kako nam HDZ želi prodati MUDO pod one prave reforme
1

Novo Ministarstvo useljeništva i demografske obnove (MUDO) od iznimne je važnosti, poručili su danas HDZ i njegov predsjednik Tomislav Karamarko.

VIDEO

"Ministarstvo useljeništva i demografske obnove iznimno je bitno. Populacijski trendovi su alarmantni", objavio je danas HDZ na svom Twitter profilu.

Nadovezao se i Tomislav Karamarko. "Do 2050. godine u Hrvatskoj će broj stanovnika za pola milijuna biti manji nego sada što je alarmantno. Treba ozbiljno pristupiti tom problemu".

To je istina.

No prije svega toga, trebalo bi pristupiti promjeni naziva tog ministarstva.

Da se po službenim dokumentima, novinskim člancima, televizijskim telopima, jumbo plakatima i naljepnicama za automobile ne bi širio njegov akronim.

I da ne ispadne da nam HDZ "prodaje MUDO pod bubrege" ili da je njegova demografska politika "MUDO labudovo".

Neka to bude prva reforma ove Vlade.

Tek nakon toga možemo prijeći na smisao tog ministarstva.

Pa se zapitati ima li ono uopće smisla. 

Useljenici s mnogo djece

Što točno povezuje useljeništvo i demografsku obnovu? Planira li, primjerice, nova Vlada otvoriti granice useljenicima s puno djece, možda onima koje je nedavno u ne baš pozitivnom kontekstu spominjao Ladislav Ilčić? 

Ili su vrata otvorena samo Hrvatima iz inozemstva koji imaju puno djece i(li) imaju namjeru rađati djecu u Hrvatskoj?

Je li poanta u rađanju Hrvata ili rađanju hrvatskih građana?

Onda, ima li demografska obnova neke veze s izjavama nekih HDZ-ovaca o novoj regulaciji pobačaja? Hoće li se novo ministarstvo, na čijem čelu već vidimo čelnika Hrasta Ladislava Ilčića, baciti u propagandnu akciju svekolikog suzbijanja masturbacije u svrhu demografske obnove?

Prava reforma

U svakom slučaju, ovo zvuči kao prava HDZ-ova reforma.

Kao u onom vicu kad vlast poručuje građanima "Napravit ćemo vam školu", oni uzvraćaju "Ali mi nemamo djecu", na što se vlast ne da smesti: "Napravit ćemo vam i djecu".

Kako to HDZ misli u jednom ministarstvu potaknuti demografsku obnovu?

To je prežvakana tema, još od ranih devedesetih kad je famozni don Anto Baković promovirao naokolo demografsku obnovu i duhovni preporod, i ona je oduvijek ovisila o nizu faktora i cjelokupnoj situaciji u zemlji.

Demografska obnova potiče se rastom gospodarstva, socijalnim mjerama, poreznom politikom, smanjenjem PDV-a, povoljnim kreditima, obiteljskim zakonima, zapošljavanjem i porodiljnim dopustima, besplatnim vrtićima, dizanjem životnog standarda...

Ali i teritorijalnim preustrojem. Primjerice, ovih je dana ugledni demograf Anđelko Akrap, komentirajući najave Mosta o ukidanju svih općina ispod pet tisuća stanovnika, upozorio da bi to "opustošilo Hrvatsku".

Kako bi Ministarstvo useljeništva i demografske obnove riješilo te probleme, a da se oni ne mogu riješiti na razini cijele Vlade i čitave države?

HDZ protiv obnove

Demografska obnova HDZ-u je uvijek dobro zvučala, pogotovo kad je išla u suglasju s porukama sa crkvenih oltara, ali isto tako godinama je taj isti HDZ vodio državu na način da je obeshrabrivao upravo tu demografsku obnovu.

Korupcija, kriminal, pretvorba i privatizacija, propadanje poduzeća, pad životnog standarda, financijski kolaps, sve je to kumovalo i sadašnjoj nimalo optimističnoj demografskoj slici Hrvatske.

Današnju Karamarkovu poruku o uvođenju ministarstva demografske obnove stoga treba prvenstveno uzeti kao svjetonazorsku floskulu koja sama po sebi ne jamči nikakve konkretne rezultate.

Osim što dolazi u paketu s pitanjem pobačaja, spolnog odgoja, vjeronauka, braka kao ustavnog pojma...

Glavna osoba

Međutim, najvažnija osoba za to Ministarstvo useljeništva i demografske obnove (MUDO) bit će mandatar i budući premijer Tihomir Orešković. 

Ne samo zato što je on sam hrvatski useljenik sa četvero djece, već zato što će upravo o rezultatima rada njegove Vlade ovisiti rast nataliteta i želja za useljavanjem, ali i smanjivanje stope iseljavanja iz Hrvatske.

Tako bi izgledalo "ozbiljno pristupanje problemu". 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 437
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode