Obavijesti

Kolumne

Komentari 207

Kakva je budućnost HDZ-a? Iz crnih fondova u političko crnilo

Kakva je budućnost HDZ-a? Iz crnih fondova u političko crnilo
1

HDZ se ne može zabraniti, a Karamarko ga ne želi raspustiti. Kako će se presuda za Fimi mediju odraziti na budućnost HDZ-a, na članove, birače i političku scenu?

VIDEO

Ivo Sanader više nije bitan. 

Nakon ove, treće po redu nepravomoćne presude, on je otpisan, zaboravljen i pokopan. Ostao je bez slobode, bez imovine, bez utjecaja. 

Sada je bitan HDZ.

Stranka koja je nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Zagrebu proglašena krivom za stjecanje protupravne dobiti, za izvlačenje novca iz javnih poduzeća, za korištenje crnih fondova, za lažiranje knjigovodstva, za korištenje prljavog novca u predizbornim kampanjama, za kupovanje medija, financiranje pjevača...

Zaradio je višemilijunsku kaznu, ali ono što je mnogo važnije, zaradio je sada gotovo formalnu (jer ipak je riječ o nepravomoćnoj presudi) titulu zločinačke organizacije.

Njegov bivši predsjednik zbog toga će ići u zatvor, a HDZ na još jedne izbore.

Teško je zabraniti stranku

Što ova presuda, prva u hrvatskoj povijesti, znači za sam HDZ, za njegove birače, za političku scenu, za hrvatsku demokraciju?

Zakon o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba ne predviđa ukidanje političkih stranaka, čak ni zbog korupcije i kriminala. Zabrana rada političkih stranaka predviđena je, međutim, hrvatskim Ustavom, u slučaju da stranka podriva temelje demokratskog državnog uređenja ili ako poziva na nasilje.

Koliko se ova presuda u slučaju Fimi media može uklopiti u ovu odredbu, komplicirano je pravničko pitanje, premda ostaje činjenica da je HDZ kroz crne fondove osiguravao pobjedu na izborima i ostanak na vlasti. Što bi značilo da su parlamentarni izbore do neke razine bili nelegalni, da se baratalo crnim fondovima i političke stranke dovodilo u neravnopravan položaj.

Ulazi li to u definiciju podrivanja demokratskog državnog uređenja?

Brisanje takve stranke iz registra političkih stranaka mnogima sada izgleda kao sasvim logično rješenje, kao i samo raspuštanje stranke, ali do toga po svoj prilici neće doći.

Nadalje, što ova presuda znači za današnji, postsanaderovski HDZ?

Novo brendiranje HDZ-a

Mogli bismo biti sarkastični pa zaključiti da je Tomislav Karamarko već krenuo u rebrendiranje HDZ-a: iz zločinačke organizacije u radikalnu nacionalističku sektu.

Dakle, oni koji danas glasaju za Karamarkov HDZ ne glasaju za korupciju i kriminal, nego za antikomunizam, za Kevine jame, za hajku na udbaše i boljševike, manjine i svakakve strance.

Nema crnih fondova, ali ima političkog crnila.

Međutim, formalno se i dalje radi o istom HDZ-u. O stranci koja se hvali da baštini Tuđmane uspjehe, a slijedom toga baštini i Sanaderov kriminal. To je stranka koja je nepravomoćnom presudom proglašena zločinačkom organizacijom i koja će kao takva sutra izaći pred birače.

Pored toga, valja imati na umu da u toj stranci još uvijek aktivno djeluju mnogi Sanaderovi ljudi, od Gordana Jandrokovića do Božidara Kalmete. Ako Karamarko poziva na lustraciju udbaša, mogao bi s tom istom lustracijom početi u vlastitoj stranci, pa počistiti sve koji su u Sanaderovo doba obnašali neke dužnosti, od ministarskih nadalje. 

A ne zaboravimo, i Karamarko je bio Sanaderov ministar.

Korist za HDZ

Neke druge europske stranke nisu izdržale sličan pritisak sudskih presuda i jednostavno su se ukinule ili preimenovale. HDZ-u to zasad ne pada na pamet, on i dalje ustraje na tome da se radilo o paralelnom sustavu odlučivanja gdje se mali krug ljudi bogatio na račun stranke.

"Nikada ne možemo prihvatiti kolektivnu odgovornost", izjavio je Karamarko nakon današnje presude. "Pojedinci koji su počinili kaznena djela trebaju za njih trebaju odgovarati. Stranka ne može biti odgovorna".

Pa ipak, kao što je Sanader koristio stranku za vlastito bogaćenje, tako je i stranka koristila izvučeni novac iz javnih poduzeća za vlastite potrebe, za financiranje svojih potreba, za kupovanje pjevača, plaćanje promidžbe, za predizborne kampanje.

Bez tog novca, možda ne bi bilo ni vladavine HDZ-a.

Osim toga, što ova presuda znači za članove HDZ-a? Za one koji su ovom presudom neizravno postali članovima zločinačke organizacije? Hoće li sada doći do osipanja članstva? 

I to je također teško očekivati. Članstvo će se početi osipati ako HDZ uskoro ne dođe na vlast, ako predugo zaglavi u oporbi ili ako Karamarko svojom politikom pretvori HDZ u sektu malobrojnih radikala.

Glasajte za "zločince"

Mnogo je važnije pitanje kako će se postaviti birači HDZ-a. Oni kojima nije smetao kriminal iz Tuđmanovih devedesetih, niti im je punih šest godina smetala Sanaderova korupcija. 

Postoji mogućnost da će u aktualnom Karamarkovu ideološkom zaoštravanju pronaći utjehu, čistu savjest i potvrdu ispravnosti svog glasačkog opredjeljenja. Ne glasaju više za zločince, nego eto, za "Hrvate".

Pa ipak, što se Karamarko više pozivao na to da je "HDZ stvorio hrvatsku državu", to se više izlaže pitanjima kakva je to onda država koju je stvorila "zločinačka organizacija".

Kako god bilo, hrvatska politička scena postala je danas bogatija za (još uvijek nepravomoćno presuđenu) zločinačku organizaciju. Radi se o najvećoj političkoj stranci, što cijelu priču čini još dramatičnijom.

Usporedbe radi, SDP je za svoje kašnjenje financijskoj izvješća dobio istu kaznu kao HDZ za svoju ulogu u aferi Fimi media.

Dakle, možda to nije tako strašno. Navikli smo na svakakav HDZ, pa nam ni ova egida "zločinačke organizacije" neće previše bosti oči. Kao što je hrvatska politička scena, sa strankama kojima iz zatvora upravljaju osuđeni ratni zločinci, navikla na svakakve gadarije. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 207
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode